BK verslag Maasmechelen - Zondag 8 oktober

Dit weekend zijn we op het circuit van Maasmechelen in België, op zo'n 15 Km ten westen van Maastricht. Het is de laatste wedstrijd van het seizoen en de punten die de rijders hier scoren tellen mee voor het Nederlandse en het Belgische kampioenschap. Voor Ron niet relevant, maar er zal hier op zondag fors worden gestreden omdat het kampioenschap in de Divisie 1 en en Divisie 1A nog niet beslist is. Hoewel het voor Ron niet om de punten gaat zal hij wel alles op alles zetten om hier zo goed mogelijk te rijden. Hij heeft de Golf nu goed in de hand en zal 'm dus fors op de staart gaan trappen.

In de afgelopen weken zijn er allerlei kleine dingen aan de auto aangepast en verbeterd. Bovendien zijn we vorige week met de auto op de Racing Days in Maastricht geweest. We hoorden na afloop dat ze dachten dat er zo'n 10.000 bezoekers waren geweest maar nu blijkt dat het er ruim 15.000 zijn geweest.

Het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen is voor Ron een oude bekende, hij kent de baan door en door omdat hij hier erg veel heeft gereden met de Seat. De afgelopen jaren, in 2004 en 2005 toen hij voor het Europees kampioenschap reed, heeft hij er elk jaar maar één keer gereden, en nu met de Golf is het de eerste maal. We hebben daarom aan de wedstrijdleiding gevraagd of hij op zaterdag, na afloop van de VAS wedstrijden even de baan op mocht om te kijken hoe de auto het doet op dit circuit. Dat was gelukkig geen probleem en zo kon hij op het eind van de middag een paar ronden testen.
Ron kwam breed glimlachend de auto uit. Dat was kicken vond hij. Het lijkt wel een heel andere baan te zijn als je er met deze auto op rijdt. De bochten komen veel sneller dichtbij dan hij gewend was met de Seat en ook de snelheid die hij hier haalt ligt veel hoger.


Plattegrond van het Duivelsbergcircuit
Klik op het plaatje voor een beschrijving van de baan

Nieuw voor Ron is de "Joker Lap". Dit is een kort stukje baan naast een bocht in het gewone traject dat iets langer is en waar je in elke wedstrijd één keer doorheen moet. Als rijder mag je zelf bepalen in welke ronde je dit doet. Met name bij het terug komen op de baan, nadat je door het joker gedeelte hebt gereden, is het oppassen geblazen want iemand die eerst achter je reed kan dan naast je zitten.

De weersverwachting voor zondag was goed en toen we vanmorgen wakker werden was het heerlijk weer. Zonnetje, blauwe lucht en weinig wind. Het belooft een mooie dag te worden.
Vanmorgen mocht Ron twee keer de baan op in de vrije training. Hij reed hierbij ook twee keer de Joker Lap om die even te "voelen".

Na de vrije training meldt Ron dat ie problemen heeft met het terug schakelen. Soms schakelt de bak dan tussen twee versnellingen waardoor hij eerst weer moet opschakelen en dan opnieuw terug.
Henk en Marko controleren het schakelmechanisme maar kunnen niets bijzonders vinden. We laten het maar even zo want Ron wordt al omgeroepen voor de tijdtraining.


Ron in actie tijdens de vrije training

De tijdtraining
Tijdens de tijdtraining moet je drie ronden rijden, één inloopronde en twee snelle rondes. De snelste tijd bepaalt dan je plaats in de startopstelling voor de eerste manche.

Ron komt tevreden van de baan af. Hij heeft geen schakelproblemen gehad dus dat heeft hem niet gehinderd in het rijden van een snelle ronde. Echt voluit kon hij echter nog niet gaan, hij had nog wat last van onderstuur in de snelle rechtse bochten.


Ron voluit door de bocht voor de finishlijn tijdens de tijdtraining

Er komen in de Divisie 1 tien auto's aan de start. We moeten heel erg lang wachten tot we de tijden doorkrijgen die zijn gereden. Ron's tijd valt ons wat tegen, hij is negende op twee seconden achter de snelste man, Patrick van Mechelen. Echt ontevreden zijn we echter ook niet omdat we gewoon weten dat er nog veel meer potentieel in de auto zit.

Uitslag tijdtraining
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 2 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 41,58s
2 1 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 41,63s
3 7 - Jochen Coox België VW Golf IV 41,78s
4 6 - Koen Pauwels België Ford Focus 42,70s
5 77 - Jan Huybs België Mitsubishi Lancer 42,85s
6 99 - Ronny Scheveneels België VW Golf IV 43,15s
7 23 - Tom Geenen België Opel Corsa 43,23s
8 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 43,46s
9

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

43,61s

10

8 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

46,14s

 

De 1e manche
Ron vindt dat de auto in de snelle rechtse bochten te veel overhelt waardoor hij last heeft van wat onderstuur. Eigenlijk zou er dus een zwaardere stabilisatorstang onder moeten, maar de zwaarste die we hebben zit er al onder en daarom besluiten we aan de linkerkant van de auto wat zwaardere veren te monteren. Niet de perfecte oplossing, maar beter dan niets.

De 1e manche wordt verreden in twee heats om de 10 auto's te kunnen laten starten. In de 1e heat komen de nummers 2, 4, 6, 8 en 10 uit de tijdtraining aan de start. Jos Kuypers was oppermachtig en won de heat met een forse voorsprong. Wil Teurlings was de pechvogel, hij viel uit in de laatste ronde met een kapotte stuurkogel terwijl hij derde lag.
Ron start in de 2e heat met de nummers 1, 3, 5 en 7. Dus van Mechelen, Coox, Huybs en Geenen. Ron start vanaf de vijfde startplek.


Ron aan de start van de 2e heat van de 1e manche

De motoren van de vijf wagens staan voluit te loeien in afwachting van de startlichten. Als ze kort aanflitsen sprint het hele veld weg. Ron z'n motor slaat echter dood en hij moet even de koppeling intrappen om de motor weer op toeren te krijgen. Hij verspeelt daarmee dus de start en moet achteraan aansluiten. Coox pakt de leiding met van Mechelen dicht achter hem.


Ron verspeelt z'n start. Volgende keer meer gas geven dus

Omdat hij achteraan rijdt pakt hij meteen de Joker. Dat heeft als voordeel dat hij hierna kan proberen zo dicht mogelijk bij z'n voorligger te komen zodat hij die mogelijk voorbij kan gaan als die de Joker pakt. Dat plan lukt goed want als Tom Geenen in de 2e ronde de Joker pakt kan Ron hem voorbij.


Ron maakte in de 1e ronde meteen z'n Joker Lap

Van Mechelen, die Coox niet voorbij kan komen, pakt z'n Joker in de 3e ronde. Als Coox dan in de laatste ronde z'n Joker Lap pakt kan van Mechelen z'n auto net naast die van Coox krijgen en in de volgende bocht zit hij daarom aan de goede kant om Coox in de bocht aan de binnenzijde voorbij te gaan. Van Mechelen wint voor Coox en Ron wordt vierde.


Ron voluit driftend door de laatste bocht voor de finish

Als we de tijden binnen krijgen blijkt Ron een zesde tijd te hebben neergezet. We zijn tevreden maar het moet sneller kunnen.

Uitslag 1e manche
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 1 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 2m51,15s
2 2 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 2m51,88s
3 7 - Jochen Coox België VW Golf IV 2m53,43s
4 6 - Koen Pauwels België Ford Focus 2m54,13s
5 77 - Jan Huybs België Mitsubishi Lancer 2m54,88s
6

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

2m57,15s

7 23 - Tom Geenen België Opel Corsa 2m59,70s
8

8 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

3m08,47s

9 99 - Ronny Scheveneels België VW Golf IV 3m09,19s
10 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 DNF

 

De 2e manche
Ron was nog steeds niet tevreden over de snelle rechtse bochten en daarom is de uitlijning van de voorwielen wat aangepast. Door z'n 6e tijd in de 1e manche start Ron nu in de 1e heat van de 2e manche vanaf een derde startplek.


Ron aan de start in de 1e heat van de 2e manche

Van Mechelen staat op pole met Pauwels naast zich. Dan Ron, van Loon en Wil Teurlings.
Ron reageert bij de start net niet snel genoeg, maar hij geeft wel genoeg gas zodat hij meteen achter Pauwels kan aansluiten in de eerste bocht. Van Mechelen pakte meteen de leiding en Pauwels zit kort op z'n bumper. Ron rijdt op een derde plek en heeft van Loon naast zich maar Ron zit aan de goede kant voor de eerste bocht en van Loon moet achter hem aansluiten.


Ron z'n start is niet geweldig maar hij is van Loon toch nog te snel af


Ron heeft van Loon in de eerste bocht nog naast zich


Ron achter van Mechelen en Pauwels

Van Mechelen en Pauwels rijden vlot van Ron weg. In de 2e ronde maakt Ron z'n Joker Lap omdat hij al voldoende bij van Loon is weggereden en hij houdt z'n derde plek.

Pauwels jokert in de 3e ronde en van Mechelen in de 4e maar dat heeft geen gevolgen voor de uitslag. Van Mechelen wint de heat voor Pauwels en Ron wordt derde. Van Loon valt uit waardoor Wil Teurlings vierde wordt.

In de 2e heat staan Kuypers, Coox, Huybs, Geenen en Scheveneels aan de start.


De start van de 2e heat van de 2e manche

Scheveneels is het beste weg van allemaal maar in de eerste bocht gaat hij te wijd en moet het hele veld voorbij laten. Coox pakt de leiding met Jos Kuypers dicht op z'n bumper. Het is een felle strijd tussen Coox en Kuypers maar Coox weet Kuypers kundig achter zich te houden. In de laatste ronde duiken ze samen de Joker in. Kuypers zit aan de binnenzijde en Coox moet te ver naar links en raakt een bandenstapel. Kuypers pakt de leiding en wint de race.
Van Mechelen had echter de snelste tijd en wint dus de 2e manche. Ron noteert een 7e tijd.

Uitslag 2e manche
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 2 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 2m49,60s
2 1 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 2m51,15s
3 7 - Jochen Coox België VW Golf IV 2m53,14s
4 6 - Koen Pauwels België Ford Focus 2m53,44s
5 77 - Jan Huybs België Mitsubishi Lancer 2m55,30s
6 99 - Ronny Scheveneels België VW Golf IV 2m55,93s
7

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

2m58,82s

8 23 - Tom Geenen België Opel Corsa 2m59,33s
9 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 3m22,89s
10

8 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

DNF

 

De 3e manche
Ron, Marko en Henk blijven bezig met de wegligging. Ze kijken goed naar hoe de wagen op de baan ligt, bekijken de video-opnames in slow-motion en overleggen wat ze nu gaan aanpassen. Tot nu toe levert dat zichtbaar verbeteringen op. Voor Ron houdt dat in dat ie meer en meer een goed gevoel krijgt bij de auto. Alleen het terugschakelen levert af en toe nog problemen op en dat scheelt hem kostbare tijd. Daar kunnen we op dit moment echter niets aan doen.

In de derde manche start Ron in de 1e heat. Jos Kuypers staat op pole, Koen Pauwels op 2 en Ron op 3. Naast Ron staan Tom Geenen en Wil Teurlings.


De start van de 1e heat van de 3e manche

Ron start mooi op tijd als de lichten aan en uit flitsen. Hij heeft echter veel wielspin en is minder snel weg dan hij had gewild. Kuypers en Pauwels pakken de leiding en Ron sluit achter Pauwels aan in de eerste bocht.


Start had beter gekund

Tom Geenen zit echter op een ongunstige plek naast Ron dus daarom besluit Ron meteen de Joker te pakken. Hij sluit dan achter Tom Geenen aan op 4.


Ron achter Tom Geenen boven op de Duivelsberg

Jos Kuypers en Koen Pauwels rijden snel weg van Tom Geenen en als die van de derde ronde z'n Joker Lap maakt gaat Ron hem voorbij. Kuypers en Pauwels zijn dan al ver weg. Jos Kuypers wint de race en Ron wordt derde. Hij noteert daarmee een vierde tijd in het totaal van de 3e manche. We gaan vooruit !!

De 2e heat van de derde manche is spectaculair. Ronny Scheveneels start het best. Coox en Huybs sluiten achter hem aan en van Mechelen is vierde. Die maakt er meteen maar z'n Joker Lap van. Een wijs besluit zo blijkt later.
In de tweede ronde gaat Coox te wijd en Huybs en van Mechelen vliegen langs hem heen. Scheveneels jokert in ronde 3 en Huybs, van Mechelen en Coox gaan hem voorbij. Scheveneels heeft z'n versnellingsbak kapot en valt uit.
In de laatste ronde haalt Patrick van Mechelen dan Huybs in. Dat maakt echter niet meer uit want Huybs moest z'n joker ook nog doen. Van Mechelen wint de race heel tactisch.

Uitslag 3e manche
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 1 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 2m48,72s
2 5 - Koen Pauwels België Ford Focus 2m50,97s
3 2 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 2m51,81s
4

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

2m54,34s

5 7 - Jochen Coox België VW Golf IV 2m54,76s
6 77 - Jan Huybs België Mitsubishi Lancer 2m56,73s
7 23 - Tom Geenen België Opel Corsa 2m56,79s
8

8 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

3m05,54s

9 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 3m17,24s
10 99 - Ronny Scheveneels België VW Golf IV DNF

Met deze manche resultaten moet Ron Starten in de B finale vanaf pole-position. Om in de A finale te kunnen rijden zal hij de B finale moeten winnen. Spannend .....

 

De B finale
In de B finale doen de rondetijden er niet meer toe. Het enige dat telt is de plek waarop je finisht. De winnaar van de B finale gaat naar de zesde startplek in de A finale. Dat is dus de taak die op Ron's schouders rust, winnen en door naar A.


Ron op pole aan de start van de B finale

Ron staat op pole-position aan de start van de B finale. Naast hem Tom Geenen op 2. Op de tweede rij zou Ronny Scheveneels achter Ron moeten staan op plek 3 maar Ronny heeft de versnellingsbak kapot en kan niet rijden. Op plaats 4 staat Jan van Loon. Op plek 5 dan Wil Teurlings.

De motoren brullen en de startlichten flitsen aan en uit. Ron komt goed weg, maar Tom Geenen is sneller en pakt de leiding voor Ron. Jan van Loon sluit aan achter Ron en Wil Teurlings is vierde.


Tom Geenen is het beste weg


Tom, Ron en Jan door de eerste bocht

Als ze de eerste bocht door zijn maakt Ron er meteen zijn Joker Lap van. Ron weet dat hij Tom Geenen niet makkelijk kan inhalen en Jan van Loon durft hij wel aan. Jan lijkt hem voorbij te gaan maar Ron komt erg snel het joker deel uit en steekt Jan voor de bocht alweer voorbij. Zo, de joker is gedaan en Ron rijdt achter de leider die nog moet jokeren.

In de tweede ronde maakt Tom Geenen z'n joker lap. Hij heeft echter niet genoeg voorsprong op Ron waardoor die hem voorbij gaat.


Tom Geenen duikt het joker traject in terwijl Ron kort achter hem zit


Ron is Tom te snel af en neemt de leiding van hem over

Ron ligt nu op kop en kan rustig de wedstrijd uitrijden. Hij laat Tom Geenen niet te dicht bij komen maar spaart z'n materiaal zoveel mogelijk voor de A finale. Na zes ronden komt Ron als winnaar over de finish. Tom Geenen wordt tweede, Jan van Loon derde en Wil Teurlings vierde.
Ron gaat door naar de A finale !!!

 

De A finale
In de A finale staan er zes auto's aan de start. Ron staat op de achterste startrij, de zesde plek. Op pole staat Jos Kuypers met naast hem Patrick van Mechelen op de 2e plek. Op de tweede rij staat Pauwels op 3 en Coox op 4. De derde rij is voor Huybs en Ron.

Dan gaat de vlag omhoog en de coureurs laten hun motoren brullen. De flits van het startlicht ... en weg zijn ze. Nou ja, bij Patrick van Mechelen gaat het mis, hij rolt een meter en valt stil. Huybs, die achter van Mechelen staat stuurt scherp naar links en rijdt tegen Ron aan. Die reageert echter snel en stuurt ook naar links.


Van Mechelen valt stil aan de start en Huybs wijkt uit

Pech voor van Mechelen. Z'n enige troost is dat een zesde plaats in de finale voor hem genoeg is om Belgisch en Nederlands Kampioen te worden. Coox en Pauwels moeten nu strijden om de tweede plaats in zowel het Belgisch als het Nederlands kampioenschap.

Jos Kuypers pakt de leiding en Pauwels sluit achter hem aan terwijl Coox het aan de buitenkant probeert. Ron ligt op de vierde plek met Huybs achter zich.


Kuypers op kop, Pauwels en Coox zij aan zij. Ron voor Huybs op 4

Ron en Jan Huybs duiken samen de joker in terwijl de drie leiders van hen wegrijden. Ron moet rijden voor wat hij waard is maar hij weet Huybs achter zich te houden.


Ron doet wat hij kan om Huybs achter zich te houden. Op de voorgrond de uitgevallen van Mechelen

In de vierde ronde gaat Ron echter te wijd omdat z'n banden onvoldoende grip hebben. Jan Huybs kan hem aan de binnenzijde voorbij en neemt de vierde plaats van Ron over.


Huybs gaat Ron voorbij als die te wijd gaat

Een ronde later slaat de pechduivel echter bij Jan Huybs toe. Er gaat iets stuk waardoor hij opeens beduidend langzamer gaat en Ron gaat hem weer voorbij.

Na zes ronden komt Jos Kuypers als winnaar over de finish. Koen Pauwels wordt tweede en daarmee ook tweede in het Belgisch en Nederlands kampioenschap. Coox wordt derde, Ron vierde, Huybs vijfde en van Mechelen dus zesde.

Einduitslag (top 6)
Pl.

Nr. - Naam

Punten

Land

Auto

1 1 - Jos Kuypers
20
Nederland Ford Focus
2

5 - Koen Pauwels

17

België

Ford Focus

3 7 - Jochen Coox
15
België VW Golf IV
4 14 - Ron Snoeck
13
Nederland VW Golf IV
5

77 - Jan Huybs

12

België

Mitsubishi Lancer

6 2 - Patrick van Mechelen
11
België Subaru Impreza

We zijn uitermate tevreden met onze vierde plaats, al had dat ook te maken met de pech van van Mechelen en Huybs. Maar ja, wij bleven heel en zij niet en dat telt ook.
Verder hebben we weer heel verbeterd aan de wegligging van de auto. We zijn er nog lang niet, maar we maken grote stappen vooruit.

We gaan nu de winterstop in met veel ideeën voor verbeteringen aan de auto, volgend jaar gaan we in het Nederlands en Belgisch kampioenschap "volop aan de bak".

Tot volgend jaar .....