EK verslag Valkenswaard - 19 en 20 augustus 2006

Ron en z'n team hebben alles op alles gezet om aan de EK van Nederland in Valkenswaard te kunnen deelnemen. We hadden namelijk op 2 augustus een dag getest hier op het Eurocircuit en toen is er na zo'n dertig gereden rondes een voorwielnaaf afgebroken terwijl Ron voluit door een snelle bocht reed. Hierdoor was er nogal wat schade aan de auto die hersteld moest worden. Maar tevens moesten alle wielnaven opnieuw gemaakt worden omdat er een gedeelte in zat dat te zwak was. We hadden ook graag aan de EK van België willen meedoen, maar dat zat er gewoon niet in. Voor de Nederlandse EK is echter alles op tijd af gekomen en op vrijdag reden we goed gemutst naar Valkenswaard.

Daar aangekomen werden we door de mensen van het Eurocircuit naar een plek in de paddock geloodst die ze speciaal voor ons vrij gehouden hadden. Een ruime plek met een betonnen ondergrond pal bij de ingang van de baan. Helemaal top dit !!


Ons mooie plekje in de paddock van het Eurocircuit

We begonnen meteen onze plek in te richten en ondertussen ging Ron met de auto naar de technische keuring. Daarna hebben we nog wat kleine dingen aan de auto gedaan en toen zat het werk er op voor de vrijdag. Mooi wat tijd over om met onze oude EK kennissen te gaan praten.

Zaterdag 19 augustus

De vrije training
De zaterdag konden we lekker rustig beginnen, de vrije training begint pas om 12:00u. Het weer is fantastisch, de lucht is blauw en het is lekker warm. Nou maar hopen dat dat zo blijft vandaag.

Het is dringen geblazen voor de vrije training. Er hebben zich 31 deelnemers ingeschreven voor de Divisie 1 en de andere klasses hebben ook flink wat deelnemers. Ron kan in het totaal drie keer de baan op. De eerste paar rondes gaan prima al klaagt Ron over het schakelen. Opschakelen gaat goed, maar terugschakelen gaat soms lastig.


Ron bezig met de vrije training

Tijdens z'n tweede run verlaat hij na een halve ronde alweer de baan. Een probleem wat we eerder hadden stak de kop weer op, de gaskabel ligt er weer af. Gelukkig is dat snel te verhelpen. Ook vinden we de oorzaak van het schakelprobleem. Het schakelmechanisme op de versnellingsbak is losgerammeld. We draaien de bouten snel vast en vanavond gaan we het uit elkaar halen en alle bouten en moeren extra borgen.

De derde run gaat een stuk beter en Ron komt tevreden van de baan af.


Hier haalt Ron Christ Moelands in. Niet zo'n kunst want Christ rijdt
met een achterwiel aangedreven BMW met heel wat minder PK's.

De boordcomputer heeft inmiddels heel wat data verzameld en we controleren alle gegevens nauwkeurig om te zien of er misschien ergens problemen zijn die aan de buitenkant niet te zien zijn. Gelukkig is alles helemaal in orde.

De tijdtraining
Het weer dat de hele dag schitterend was is omgeslagen. De lucht ziet er dreigend uit en er vallen al wat spatjes. De tijdtraining is weinig spectaculair. Ron rijdt twee rondes zo snel als hij kan en noteert een 22e tijd. Hij is 2,3 seconden langzamer dan de snelste man, Sverre Isachsen. Daar zijn we niet verbaasd over want we rijden hier tegen de Europese top terwijl we nog steeds in de test- en afstel fase zijn met de auto.

De 1e manche
Na de tijdtraining heeft het wat geregend en de baan is nat. Gelukkig niet al te nat dus de regenbanden hoeven er niet op.


Ron staat aan de start voor de 1e manche

Bij de start probeert Ron wel zo goed mogelijk weg te komen maar laat bewust de anderen voor gaan. Hij heeft in dit stadium geen zin om in een gevecht om de eerste bocht de boel kapot te rijden. Bovendien is de baan nogal glad dus hij gaat liever 'op safe'.


Ron laat de anderen voorgaan maar blijft er wel dicht achter

De auto heeft op de gladde en natte baan nogal last van onderstuur. Op zich niet verwonderlijk want de afstelling is voor een droge baan. Sterker nog, we hebben nog niet eens een afstelling voor een natte baan. Toch kan hij de auto's voor zich goed bijhouden. Hij komt als laatste over de finish, vlak achter drie en vier. Met een tijd van 3m14.157s is hij 20e op ruim 30 seconden achter Jean-Luc Pallier die 1e wordt met een tijd van 2m45.098s.


Ron komt als laatste over de finish en noteert een 20e tijd

Sverre Ichsachsen, die het snelst was in de tijdtraining, maakt de klapper van de dag door in de eerste bocht na de start over de kop te gaan.


Sverre Isachsen maakt de klapper van de dag met een spektaculaire koprol

's Avonds wordt de auto door het team van top tot teen nagelopen zodat ie morgen weer fris aan de start kan verschijnen. Ook worden alle aanpassingen aan de diverse afstellingen zorgvuldig doorgesproken want we hebben nog een lange weg te gaan om ons weer met de top te kunnen meten .....

Zondag 20 augustus

Het mooie weer waarmee gisteren de dag begon hebben we vandaag niet. De lucht is donker als we opstaan en het ziet er uit alsof het elk moment kan gaan regenen. Gelukkig valt dat mee tot aan de 2e manche, er is nog geen druppel gevallen.

Vanmorgen is Ron even de baan op geweest voor de "warming-up", een paar vrije rondes om alles even te kunnen testen. Torsten Osterhaus van MTO Engineering, onze motortuner, is er ook en hij kruipt meteen achter de computer om in de verzamelde computergegevens te kijken hoe de zaken er voor staan in het motor-management. Hij past nog een paar zaken aan waardoor Ron beter moet kunnen starten. Verder geeft hij de motor wat meer turbodruk in het lagere toeren bereik zodat Ron wat sneller kan wegaccelereren uit de bochten.

De 2e manche
Ron moet aan de start verschijnen in de 2e heat van de 2e manche. Hij staat buitenaan op de vijfde startplek met Minnikhanov, Langenberg, Bell en Carnegie naast zich. Als de startlichten flitsen komt Ron prima weg, de aanpassingen van Torsten lijken een goed effect te hebben. Ron laat meteen de Rus Minnikhanov achter zich en weet zich tussen Carnegie en Langenberg een plekje achter de snelste man, Tony Bell, te verwerven.


Ron start goed en weet zich aardig naar voren te werken

Bij de eerste bocht moet Ron de Ier Dermot Carnegie echter voor laten en gaat dus als derde de tweede bocht in.


Ron pakt de derde plek achter Bell en Carnegie

Ron kan de de beide mannen van het Britse eiland goed bijhouden en al snel rijden ze zich met z'n drieën los van Langenberg en Minnikhanov.


Ron volgt de leiders goed en rijdt zich los van de rest

Carnegie weet Bell nog te pakken te nemen en gaat na vier rondes als winnar over de finish. Bel wordt tweede en Ron derde.


Ron als derde over de finish in de 2e manche

Ron's tijd levert hem een 16e plek in het totaalklassement van de 2e manche op. Het verschil met de nummer 1 is echter veel minder groot dan de 30 seconden van gisteren. Pallier was opnieuw het snelst met 2m36.740s. De Europees kampioen Kenneth Hansen werd 7e met 2m40.018s en Ron reed 2m45.654s. Het verschil met Pallier is nu dus nog maar 9 seconden en daar zijn we zeer tevreden over.

De 3e manche
Marko, Henk en Ron zijn volop aan het werk geweest aan de auto. Alles gecontroleerd natuurlijk en de afstelling van de schokdempers nog wat aangepast. De vooruitgang die we boekten in de 2e manche smaakte goed en we willen kijken of er nog wat te halen valt.

Ron moet in de 4e heat van de 3e manche starten. Hij staat op de 4e startplek met Robert Langenberg links naast zich. Op 1 staat Carnegie, op 2 staat Tony Bell en naast Ron op 3 staat Pavel Koutny.


Ron aan de start voor de 3e manche

Als de auto's van start gaan is Ron er opnieuw goed bij. Koutny maakt wat vreemde bewegingen, het lijkt wel of hij in een flipperkast rijdt. Eerst gaat hij naar links waardoor Ron klem komt te zitten tussen Koutny en Langenberg. Daarna gaat hij weer naar rechts en raakt Tony Bell. Daarna weer hard naar links waardoor Langenberg zo'n dreun krijgt dat hij naar links van de baan af schiet en in de zandbak strandt.


Koutny speelt flipperkast en ramt drie andere rijders

Ron schiet Koutny rechts voorbij en gaat aan de binnenkant van hem op de eerste bocht af op een derde positie achter Bell.


Ron als derde de eerste bocht door

Ron is Koutny al voorbij en zit nog in een drift als Koutny hem vol van achteren op de rechter hoek van de auto knalt. Dat is een hard punt van de Golf en bij Koutny breekt er wat in de stuurinrichting want z'n linker voorwiel klapt ineens om naar links.


Koutny ramt Ron en breekt daarbij z'n stuurstang

Ron kan gewoon doorrijden al komt er wel rook van z'n rechter achterwiel. Koutny rijdt ook door maar als hij in de bocht naar rechts stuurt gebeurt er niets en rijdt hij rechtdoor met een plof in de zandbak.
Ron kan Tony Bell goed bijhouden en begint na de chicane al bij hem aan te dringen.


Ron kan Tony Bell goed volgen al rookt z'n achterwiel

Dan laat Ron opeens z'n gas los en verlaat langzaan rijdend de baan. Einde wedstrijd voor Ron.
De reden dat Ron er mee ophield was omdat hij ineens de aandrijving op de voorwielen kwijt was. Bij onderzoek bleek dat in het linker voorwiel de homokineet koppeling was gebroken, zeer waarschijnlijk door de klap van Koutny net na de start.

Heel jammer dat het zo liep want met de tijd die hij reed was er een goede kans dat Ron in de C-finale had kunnen starten.

Hoe dan ook, het was een weekend waarbij we flink wat vooruitgang geboekt hebben en daar was het ons tenslotte om te doen. We hebben weer flink wat sleutelwerk voor de boeg en we gaan ons weer voorbereiden op de volgende wedstrijd.

Tot de volgende keer ...