NK verslag Valkenswaard - Zondag 16 juli
Entree in de Divisie 1 en de Shake Down van de Golf

Ron was toe aan een nieuwe uitdaging. Hij was met z'n Seat Ibiza erg succesvol in de Divisie 1A. In 2003 werd hij Nederlands en Belgisch Kampioen en 3e in het Europees Kampioenschap. In 2004 stortte Ron zich geheel op het EK. Dat was een flinke stap voor hem en zijn team, maar ook een stap die Ron geen windeieren legde. Hij werd dat jaar Europees Kampioen in z'n Seat en in 2005 prolongeerde hij z'n titel en mocht zich dus tweevoudig Europees Kampioen noemen.

Ron besloot over te stappen naar de Divisie 1, de Koningsklasse van de Rallycross. Vierwiel aangedreven racemonsters met vaak meer dan 500 PK onder de motorkap. De Seat werd verkocht aan de Oostenrijker Christian Petrakovovits, die er nu de Europese circuits mee afreist.


Christian Petrakovits in de ex-Snoeck Seat Ibiza

Ron kocht vervolgens de voormalige Divisie 1 Auto van de Belg Carl Daems. Een Volkswagen Golf IV KitCar. Een auto met een goede technische basis. Er moest echter het nodige aan gebeuren om de auto klaar te maken voor het seizoen 2006. Ron en z'n team hebben daarom besloten helemaal terug te gaan naar de basis en de auto helemaal te "strippen" en daarna geheel opnieuw op te bouwen. Natuurlijk met de nodige aanpassingen.


De auto is helemaal gestript. Alle mechanische componenten en carosseriedelen zijn verwijderd.
De nieuwe kunststof voorschermen en de bumper zijn er even los aangehangen.

Het opnieuw opbouwen van de auto is een gigantisch karwei geweest. Werkelijk alles is uit elkaar geweest en gereviseerd. Ook is de auto een flink stuk lager gelegd en voorzien van een heel fijn setjes Reiger schokdempers. Bij Voss Motorsport hebben ze de motor onderhanden genomen en helemaal top-fit gemaakt. Verder heeft Koese Engineering een setje hele bijzondere holle aandrijfassen voor ons gemaakt (waar we verder nog even niet veel over kwijt willen ... ).
Al met al heeft de hele operatie veel langer geduurd dan voorzien was. Maar dit weekend was het dan zover, de auto kon de baan op. Ron had er nog geen meter mee gereden, de auto kwam vers van de testbank af bij MTO Engineering in Ladbergen (D). De laatste paar weken was echt een race tegen de klok, maar het team wilde koste wat kost de auto op 16 juli op de baan hebben.

Als we op zaterdagavond in Valkenswaard aankomen hebben we nog flink wat uurtjes sleutelen voor de boeg. Ook de stickers van de sponsors moeten er nog op. Het wordt erg laat, maar het lukt en op zondagmorgen kan Ron dan voor het eerst in z'n Divisie 1 auto gaan rijden. Een kort ritje naar de tehnisch keuring, maar voor het team is het een geweldig moment.


Ron rijdt voor het eerst in de Golf. Een kort ritje naar de technisch keuring

Bij de technsche keuring vraagt Marko of ze alles goed willen nalopen zodat we verderop in het seizoen niet voor verrassingen komen te staan. Er worden echter geen noemenswaardige problemen gevonden, slechts een paar kleinigheden die we eenvoudig kunnen aanpassen voor de volgende wedstrijd.


De auto komt zonder problemen door de technische keuring

Dan kunnen we ons gaan voorbereiden op de vrije training. De eerste rondes op de baan dus.
We checken alles nog maar eens voor de laatste keer, Ron hijst zich in z'n race-overall en daar gaat ie dan.


Ron voor het eerst met z'n nieuwe racemonster op de baan

De auto lijkt mooi op de baan te liggen, ondanks dat alle wiel- en schokdemper afstellingen op nul staan. Er moet nog heel wat worden bijgeregeld voordat we dit helemaal goed hebben, maar het feit dat de auto nu al zo mooi ligt betekent dat de basisafstelling al erg goed is.
Uiteraard zijn we volop aan het filmen en fotograferen om naderhand maar goed te kunnen zien hoe de auto zich gedraagt. Na drie rondes is de pret alweer voorbij en moet Ron de baan verlaten. Terug bij in de paddock komt Ron breed glunderend uit de auto stappen. Hij vond 't geweldig!

De auto wordt door het team meteen helemaal nagelopen. Met name de wielophanging en de aandrijflijn wordt nauwkeurig gecontroleerd. Henk Elferdink, nieuw bij het team sinds we begonnen te bouwen aan de Golf, laat geen moer onberoerd.


Henk Elferdink op z'n rug onder de auto

 

De 1e manche
Het weer is fantastisch, maar het is ook erg heet. Een lekker briesje maakt echter dat goed te verdragen is.
De 1e manche wordt verreden in twee heats want er hebben zich slechts acht rijders ingeschreven. Erg weinig dus, zal wel met de vakanties te maken hebben.

Ron is niet naar Valkenswaard gekomen om te racen voor de punten. Het is de bedoeling dat de auto eerst goed getest wordt en dat Ron de auto leert kennen. Om die reden is ook de motor nog wat "tam" afgesteld. Zo is bijvoorbeeld de turbodruk nog begrensd op 1,5 Bar en het motormanagement doet het ook nog rustig aan. De 2.0 liter Volkswagen turbomotor levert nu maximaal 423 PK uit en dat is voor zo'n eerste "shake down" meer dan genoeg. In een later stadium gaat de auto opnieuw de testbank op bij MTO Engneering en moet dan zo'n 500 PK gaan leveren.

Ron laat dus bij de start iedereen wegstuiven en hij rijdt op z'n gemak weg. Heel houden de boel en veel rondes rijden is het devies. Bovendien heeft hij zo de baan voor zich vrij.


Ron in de bocht voor start-finish. Hier is goed te zien hoe laag de auto ligt.

Ron voelt zich duidelijk goed in deze auto. Het duurt niet lang of hij rijdt al kort achter Jan Langenberg die in de Ford Focus van Jos Kuypers rijdt. Bij het accelereren is de Ford duidelijk sneller dan de Golf maar zodra ze in de korte bochten komen is Ron er meteen weer bij.


Ron kort achter Jan Langenberg door de chicane

In de laatste ronde gaat het mis. De omroeper meldt dat Ron stil valt. Dat gebeurt buiten ons zicht dus het team kijkt elkaar al aan met sombere gezichten. Zou het nu al voorbij zijn?
Dan zien we Ron langzaam de bocht omkomen. Met stationair lopende motor laat Ron de auto van de baan af rijden, de paddock in.
Gelukkig is het slecht een kleinigheid. De gaskabel is van het gaspedaal afgeschoten. Kwestie van er weer inklikken en er een spanbandje omheen leggen om te voorkoem dat ie er weer uitspringt. Verbeterpunt voor als we de wagen weer in de werkplaats hebben.

Ron grijnst nog steeds van oor tot oor. Hij vind de auto geweldig. Ook heeft hij nu goed kunnen voelen hoe de auto zich gedraagt en samen met Marko bespreekt hij de eerste wijzigingen van de instellingen van de Reiger Schokdempers. En ook nu wordt opnieuw de hele aandrijflijn en wielophanging gecontroleerd.

 

De 2e manche
Voor de 2e manche geldt hetzelfde. Rustig starten en rondes rijden. Ron probeert echter wel wat sneller weg te zijn maar daarbij slaat de motor bijna af. Hij mag echter nog een start oefenen want Jan Langenberg maakt een valse start en het hele veld mag zich opnieuw opstellen. Ook nu weer is Langenberg veel te vroeg weg en hij wordt gediskwalificeerd voor deze manche.
Nu staan alleen Koen Pauwels, Tom Geenen en Ron aan de start. Koen schiet als een raket weg, maar Ron kan Tom Geenen tot halverweg de eerste bocht naast zich houden. Dan winnen de PK's van Tom het van die van Ron en Ron sluit achter Tom aan voor de eerste bocht.

Koen Pauwels bouwt een flinke voorsprong op en houdt de leiding. Ron rijdt de hele wedstrijd kort achter Tom Geenen. Aanvallen heeft geen enkele zin en Ron onderneemt ook geen poging daartoe, maar het feit dat hij rijders als Geenen en Langenberg kan bijhouden laat zien wat het potentieel van de auto (en de rijder) is.


Ron rijdt de hele race kort achter Tom Geenen

Pauwels verliest in de laatste ronde opeens veel vermogen en wordt voor de finishlijn nog bijna ingehaald door Geenen. Hij wint de heat met een tijd van 2m50,524s, Geenen wordt 2e met 2m50,863s en Ron noteert 2m50,936s. Dat lijkt mooier dan het is want de 2e heat van de 2e manche wordt gewonnen door Edwin Geraerts met een tijd van 2m41,765s en dat is het niveau waar Ron heen moet.

Opnieuw wordt de auto uitvoerig gecontroleerd en hier en daar wordt een moer of een bout vastgetrokken, maar er zijn verder in het geheel geen problemen met de auto. Het hele team is in een opperbeste stemming want de auto houdt zich uitstekend.

De 3e manche
In de 3e manche staat Ron aan de start met Jan Langenberg en Wil Teurlings. Ron heeft moeite met het starten zegt hij. De kracht die nodig is voor een goede start heeft de auto nog niet en door gebrek aan turbodruk valt de motor bijna stil als Ron de koppeling op laat komen. Maar we weten dat daar nog aan gewerkt gaat worden dus daar maken we ons nu maar even niet druk om.

Bij de start is Wil Teurlings het beste weg met z'n Volvo S40. Langenberg sluit achter Teurlings aan met Ron achter zich. Ron kan ze de eerste ronde prima bijhouden en na één ronde gaan ze als een treintje door de chicane.


Teurlings, Langenberg en Ron door de chicane

Wil Teurlings bouwt al snel wat voorsprong op ten opzichte van Langenberg en hij kan dus ongestoord voluit gaan. Ron blijft echter bij Langenberg op de bumper zitten. In de langzame gedeeltes zet ie z'n auto zelfs naast die van Langenberg. Beetje spelen, want inhalen kun je daar toch niet.


Achter op het circuit zet Ron z'n auto steeds even naast die van Langenberg

Ron krijgt duidelijk het gevoel van de auto te pakken. We zien 'm steeds sneller door de chicane rijden en ook de bocht voor de finish gaat hij nu door in een volledige vierwiel drift.
In de laatste ronde blijkt hij toch iets te overmoedig want hij tikt met z'n achterbumper de vangrail aan waardoor die er in stukken afvliegt. Gelukkig is alleen de kunststof bumper gebroken en is er geen verdere schade. Met wat plakband en wat schroeven zit die er snel weer aan.


Ron met "blote billen" terug naar de paddock

Wil Teurlings wint met 2m48,815s. Jan Langenberg wordt 2e met 2m49,838s en Ron noteert 2m50,906s. In de 2e heat van de 3e manche wint Koen Pauwels met 2m41,229s.

We zijn de koning te rijk. De auto houdt zich geweldig. Alles wordt steeds drie maal gecontroleerd, maar er zijn geen noemenswaardige problemen. Ron, Marko en Henk lopen te glimmen van trots ... of zou dat de hitte zijn?

 

De finale
Van de acht rijders in de Divisie 1 zijn inmiddels Tom Geenen en Ronny Scheveneels uitgevallen. Er wordt dus alleen een A finale gereden en Ron staat op de vijfde startplaats. Dat lijkt heel aardig, maar feitelijk is het een gekregen plek. We verbinden er dus geen conclusies aan, we kwamen hier bovendien niet om voor de punten te racen.

Bij de start pakt Pauwels de leiding gevolgd door Teurlings, Langenberg, Ron en Paul L'Homme.


Met z'n vijven door de Per Eklund corner. Pauwels op kop.

Pauwels en Geraerts zijn veel sneller dan de rest van het veld en rijden zich samen al snel los van Teurlings. Die weet zich weer los te rijden van Langenberg. Ron blijft echter de gehele wedstrijd Langenberg op de bumper zitten. Paul L'Homme heeft een probleem en valt uit.

Ron heeft het prima naar z'n zin. Hij pakt links en rechts wat kirbstones mee in de bochten en in de chicane en hij lijkt zich prima thuis te voelen in de Golf.


Ron over de kirbstones in de chicane. De Golf geeft geen krimp.

Na zes ronden wint Pauwels de race voor Geraerts, Teurlings en Langenberg. Ron wordt vijfde. Dat betekent dat we ook nog moeten opdraven voor de prijsuitreiking ... ;-)


Ron krijgt een beker voor z'n vijfde plaats

En zo sluiten we de dag af met een beker op tafel en een heel erg tevreden gevoel over de auto. De wegligging, de motor, geen dingen die stuk gingen. We zijn er apetrots op.
Ron is al aan het bellen met Tortsen Osterhaus van MTO Engineering, hij wil die extra PK's er zo snel mogelijk bij hebben.....

Inmiddels is ook op ERC24.com een leuk artikel geplaatst. Return with a smile

Tot de volgende keer ...