BK verslag Maasmechelen - Zondag 2 september

Voor de vijfde en op één na laatste wedstrijd om het Belgisch Kampioenschap zijn we opnieuw naar het Belgische Maasmechelen vertrokken. Ron zal hier gaan proberen zijn positie in het BK te verbeteren. Nu staat hij derde in het klassement achter Patrick van Mechelen en Wil Teurlings. We hebben niet de illusie dat hij Patrick van Mechelen nog van zijn eerste plek kan beroven, maar Wil Teurlings heeft slechts één puntje voorsprong op Ron en daar liggen dus nog volop kansen.


Plattegrond van het Duivelsbergcircuit
Klik op het plaatje voor een beschrijving van de baan

Er is veel veranderd aan de auto de afgelopen weken, vooral motorisch dit keer. Sweedspeed Racing heeft voor ons een nieuwe Garrett Turbo gemonteerd. Een hele dikke gelagerde race turbo waarmee de motor veel beter moet oppakken na de bocht. Sweedspeed heeft er erg veel werk van gemaakt, ze hebben niet alleen de turbo vervangen, maar ook het gehele inlaatsysteem en de injectie.


De nieuwe turbo en het inlaat systeem van Sweedspeed
Linksboven de turbo, rechtsonder het inlaatsysteem met 8 injectoren

Na deze aanpassing is de auto weer naar MTO Engineering gebracht en op de testbank opnieuw afgeregeld. Dat konden we helaas niet helemaal afmaken omdat op de testbank het voor-differentieel het begaf. We moeten nu hier op de baan de zaak verder afregelen.

Het weer is niet geweldig, zwaar bewolkt en fris. Het ziet er uit alsof het elk moment kan gaan regenen, maar tot nu bleef het gelukkig droog.

Zoals gewoonlijk zijn we hier op zaterdag al aangekomen. Nog wat kleine dingen aan de auto gedaan en er daarna een hele gezellige avond van gemaakt.
Op zondagmorgen stond Ron vooraan in de rij om de baan op te mogen voor de vrije training. Hij wil natuurlijk zo snel mogelijk weten wat z'n nieuwe turbo doet en bovendien wil hij als het even kan twee keer de baan op.


Ron op de baan in de vrije training

Ron kan inderdaad twee keer rijden, één keer op oude banden en een keer met een vers setje rondom. Ron komt met een brede grijns de auto uit. De wagen rijdt geweldig. Met de nieuwe Sweedspeed turbo pakt de motor veel beter op en accelereert ook veel harder. Voor Ron is het alsof hij in een heel andere auto rijdt. Dit vergt wel enige gewenning. Maar wel van het type dat we graag willen ... Verdere afstellingen aan de motor laten we voor nu achterwege.

De tijdtraining
Tijdens de tijdtraining worden er drie rondes gereden, één inloopronde en twee snelle rondes. De snelste tijd bepaalt dan je plaats in de startopstelling voor de eerste manche.

Er verschijnen maar zes Divisie 1 auto's aan de start en voor Wil Teurlings begint de dag al met grote pech. In de vrije training heeft zijn koppakking het begeven. Hij verscheen niet aan de start voor de tijdtraining maar we hopen dat hij het gerepareerd krijgt voor de races beginnen.

Ron gaat goed in de tijdtraining maar hij moet nog wel even wennen aan de auto. Hij rijdt een vierde tijd.


Ron in actie tijdens de tijdtraining

Uitslag tijdtraining
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 39,72s
2 12 - Koen Pauwels België Ford Focus 40,87s
3 6 - Ronny Scheveneels België VW Golf IV 41,50s
4

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

41,91s

5

8 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

43,92s

6 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 No start

 

De 1e manche
Ron en Henk hebben de uitlijning van de achterwielen aangepast. Nu de auto meer vermogen heeft en in de bocht beter oppakt is een andere afstelling beter.
Ron start in de 1e heat van de 1e manche. Koen Pauwels staat op pole, dan Ron en dan Wil Teurlings die dus zijn auto net op tijd weer klaar heeft.


Pauwels, Ron en Teurlings aan de start voor de 1e manche

Bij de start is Pauwels het beste weg. Ron heeft te veel wielspin en komt slecht van z'n plaats. Teurlings heeft de neus de eerste meters er een flink stuk voor.


Teurlings is goed weg

Ron hervindt z'n grip en weet Teurlings voor te blijven. Hij zit op een betere lijn dan Wil en kan als 2e achter Pauwels de eerste bocht in.


Ron achter Pauwels de eerste bocht door

Wil Teurlings maakt meteen z'n jokerlap terwijl Ron achter Pauwels aangaat. In de tweede ronde doet Ron meteen z'n joker. Pauwels kan hij niet pakken en nu ligt Teurlings nog voldoende ver achter hem.


Ron doet in de 2e ronde z'n Jokerlap

Dan, in de derde ronde is bij Ron ineens de snelheid er uit en Ron rijdt langzaam het binnenterrein op. Einde oefening. Wil Teurlings is er natuurlijk meteen langs, maar gaat ineens ook heel langzaam. Pauwels gaat echter gewoon door en hij wint de race. Teurlings blijft wel rijden en haalt ook de finishlijn al zit een snelle tijd er niet in.

Als de race voorbij is rijdt Ron op eigen kracht de baan af. Gelukkig!! Geen defect in de aandrijflijn dus!

In de 2e heat starten Patrick van Mechelen, Ronny Scheveneels en Jan van Loon. Maar ook dat wordt een afvalrace. Scheveneels valt uit met een lekke band en van Mechelen stopt z'n auto als er dikke blauwe rook uit z'n uitlaat komt. Not good!


Van Mechelen valt stil in een dikke blauwe rookwolk

Als Ron terug komt in de paddock is het probleem snel gevonden. Bij het bekijken van de gelogde gegevens in de boordcomputer blijkt de turbodruk opeens te zijn weggevallen. Oorzaak, een stuk slang achter de turbo is gescheurd. Simpel op te lossen dus. Op naar de 2e manche !!

 

De 2e manche
In de 2e manche start Ron in de 1e heat. Wil Teurlings staat op pole, dan Patrick van Mechelen en Ron op plek 3. Geen goede startplek dus.


De startopstelling van de 2e manche. Wil Teurlings op pole

Wil perst er een superstert uit en is van Mechelen en Ron te snel af. Ron start ook goed en blijft naast van Mechelen.


Wil Teurlings maakt een superstart

Ron zit echter links van van Mechelen en dat is de verkeerde plaats om op kop uit de eerste bocht te komen. Hij blijft naast van Mechelen tot helemaal achter bij de korte knik. Dan heeft van Mechelen het voordeel en neemt de tweede plek in achter Teurlings.


Ron naast van Mechelen door de eerste bocht

Van Mechelen zit links en rechts naast Teurlings om er voorbij te komen. Wil houdt de deur echter keurig dicht en van Mechelen komt er niet langs.

In de tweede ronde doet Ron meteen maar z'n jokerlap nu hij toch laatste ligt. Van Mechelen jokert in de derde ronde en zijn voorsprong op Ron is net voldoende om Ron voor te blijven. Ron rijdt nu op van Mechelen's achterbumper maar kan hem echter niet serieus bedreigen.

In de laatste ronde doet Wil Teurlings z'n joker. Helaas voor hem zit van Mechelen te dichtbij. Als Wil uit het jokergedeelte komt is van Mechelen hem voorbij. Wil weet echter wel Ron voor te blijven. Dit is de volgorde waarin ze finishen. Patrick 1, Wil 2 en Ron 3.


Wil verliest de leiding als ie z'n joker doet maar hij blijft vóór Ron

In de 2e heat starten Pauwels, Scheveneels en van Loon. Pauwels is oppermachtig en wint de race met gemak. Scheveneels houdt gelukkig alles heel en wordt tweede voor van Loon.

Uitslag 2e manche
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 12 - Koen Pauwels België Ford Focus 2m49,37s
2 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 2m52,78s
3 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 2m54,22s
4

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

2m54,92s

5 6 - Ronny Scheveneels België VW Golf IV 2m56,06s
6

8 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

3m04,59s

 

De 3e manche
Frank van Oeteren van Sweedspeed is ook naar Maasmechelen gekomen. Op zijn advies hebben we nog een overdrukventiel van de turbo vervangen omdat het ventiel te veel lucht weg liet lopen onder volle belasting. Verder zijn er weer aanpassingen geweest aan de wielafstelling om het gedrag van de auto beter op de karakteristiek van de motor aan te passen.

In de 1e heat van de 3e manche staan Teurlings, van Mechelen en Scheveneels aan de start.
Ronny Scheveneels perst er een superstart uit. Vanaf de derde plek is hij iedereen te snel af en fraai driftend is hij iedereen te snel af en gaat buitenom op kop de eerste bocht in. Heel fraai!


Een mooie start van Ronny Scheveneels. Buitenom aan van Mechelen en Teurlings voorbij

Helaas wordt ook dit een afvalrace. Van Mechelen gaat stuk, en ook Scheveneels en Teurlings beginnen te roken. Wil Teurlings wint de race maar komt langzaam rijdend de finish over. Ook Scheveneels rijdt 'm uit maar ook langzaam.

Dan is Ron aan de beurt in de 2e heat. Pauwels staat op pole, dan Jan van Loon en Ron opnieuw op de derde startplek. Hopelijk wordt dit een beter start dan eerder vandaag.

Nou dat zit wel snor dus. Ron gaat er als een pijl uit de boog vandoor als de lampen flitsen. Hij is sneller weg dan van Loon, maar ook sneller dan Pauwels! Super.


Ron weet er met de Golf een superstart uit te persen

Hij zit echter aan de buitenkant en dat is lastig. Ron houdt de bocht wijd aan en gaat zo hard hij kan helemaal aan de buitenkant van de baan iedereen voorbij en duikt als eerste de korte knik in.


Ron gaat iedereen buitenom voorbij en pakt de leiding

Ron pakt de leiding voor Pauwels terwijl van Loon meteen de Joker induikt. In de tweede ronde doet Pauwels meteen z'n joker terwijl hij nog kort achter Ron zit. Op die manier heeft hij meer tijd om weer naar Ron toe te rijden terwijl die nog moet Jokeren.


Pauwels "Jokert" in de tweede ronde

Ron is ook niet gek en gooit meteen nog wat extra kolen op het vuur om de afstand tussen hem en Pauwels zo groot mogelijk te maken. Ron jokert daarom ook meteen de volgende ronde om niet Pauwels de tijd te geven nog dichterbij te komen. Pauwels heeft echter al genoeg gewonnen en haalt Ron in terwijl die in de joker zit.

Ron blijft bij Pauwels achterbumper maar kan hem niet aanvallen. Pauwels wint de race met Ron kort achter zich.


Koen Pauwels wint de race met Ron kort achter zich

De auto gaat steeds beter en Ron voelt er zich prima bij. We gaan de finale met vertrouwen tegemoet.

Uitslag 3e manche
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 12 - Koen Pauwels België Ford Focus 2m54,49s
2

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

2m55,59s

3 6 - Ronny Scheveneels België VW Golf IV 3m01,84s
4

8 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

3m05,12s

5 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 3m07,02s
6 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 3m31,39s

 

De Finale
Met de gereden manchetijden heeft Ron een derde startplek in de finale veroverd.
Koen Pauwels staat op pole. Wil Teurlings op de eerste rij naast hem op plek 2. Op de tweede rij dan Ron op plek 3 en Jan van Loon. Op de derde rij staat Patrick van Mechelen. Ronny Scheveneels ontbreekt, zijn auto heeft het begeven.

 
 5.
Mechelen
 
 
3.
Snoeck
 
4.
van Loon
 
1.
Pauwels
 
2.
Teurlings
 


De startopstelling voor de finale, schematisch en in beeld

Ron heeft te veel wielspin en kan niet tussen Pauwels en Teurlings doorkomen bij de start. Pauwels pakt de leiding voor Teurlings en Ron sluit achter Teurlings aan en krijgt van Mechelen op z'n bumper.


Pauwels en Teurlings voor Ron richting 1e bocht

Ron jokert meteen, komt voor van Loon terug de baan op en rijdt dan op een vierde plek. Maar iedereen vóór hem moet dus nog jokeren, het is dus zaak er zo dicht mogelijk bij te blijven en dan toeslaan als er voor hem iemand jokert.


Ron jokert meteen en komt vóór van Loon terug de baan op

Teurlings heeft van Mechelen kort op z'n achterbumper en moet er alles aan doen om hem achter zich te houden. Die strijd is voor Ron prima, hij komt al snel dichtbij deze twee kemphanen. Dan jokert van Mechelen in de tweede ronde en Ron schuift op naar de derde plek en zit dus weer achter Teurlings.


Van Mechelen jokert en Ron pakt de derde plek achter Teurlings

Dan gaat het mis met Teurlings, Wil komt de Duivelsberg af, zo hard hij kan, en gaat dwars. Zijn auto komt midden in de bocht dwars op de baan tot stilstand. Ron vliegt er bijna bovenop en kan de zaak alleen nog redden door zijn auto ook dwars te gooien. Van Mechelen piept er aan de binnenkant langs en Ron rijdt om Teurlings heen en moet achter van Mechelen aansluiten. Ook van Loon rijdt Wil voorbij voordat deze de race weer kan vervolgen.


Wil Teurlings gaat dwars en Ron moet z'n Golf ook dwars gooien om de zaak te redden

Ron heeft nu van Mechelen ver voor zich. Die kan hij met geen mogelijkheid meer inhalen. Pauwels jokert ook, maar van Mechelen is nog te ver weg om hem daarbij te kunnen inhalen, al scheelt dat niet veel.

Pauwels komt als winnaar over de finish met van Mechelen op centimeters achter hem. Even later komt Ron in z'n eentje de finshlijn over als derde en van Loon wordt vierde. Tenslotte komt Wil Teurlings dan als vijfde over de streep.


Pauwels en van Mechelen bumper aan bumper over de finish

Ondanks dat Ron hoger had kunnen eindigen als hij niet z'n auto dwars had moeten gooien is deze uitslag prima voor Ron. Hij eindigt twee plaatsen hoger dan Wil Teurlings en neemt daarbij de tweede plaats in het Belgisch kampioenschap van Wil over.

Uitslag finale Divisie 1
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Punten

1 12 - Koen Pauwels België Ford Focus 20
2 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 17
3

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

15

4 8 - Jan van Loon Nederland Ford Focus 13
5 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 Turbo 12

Al met al dus weer een zeer geslaagd race-weekend voor het Ron Snoeck Racing Team. Over een maand moeten we weer aan de bak hier in België voor de laatste BK wedstrijd, en als we het financieel kunnen redden dan gaan we misschien nog meerijden in de laatste EK wedstrijd in Tsjechië.

Tot de volgende keer ...