BK verslag Maasmechelen - Zondag 4 maart

Een van de mooiere momenten voor ons als team is als de auto weer voor het eerst over de baan gaat na de winterstop. Er is veel werk verzet de afgelopen maanden en dan is het een goed gevoel als je alles op tijd voor de eerste wedstrijd klaar hebt.

Aan de buitenkant lijkt er aan de auto niet veel veranderd te zijn, maar er is onderhuids heel veel gebeurd. De motor is natuurlijk naar Voss Motorsport geweest voor een goede controle. Daarbij kwam naar voren dat er in de cilinderkop een klein scheurtje zat. We hebben er een nieuwe cilinderkop op laten zetten, en de oude kop wordt gelast en kan dan worden gebruikt voor een reservemotor die we dit jaar willen laten maken.
Verder is de versnellingsbak naar GBS geweest. Daar waren vorig jaar toch te veel problemen mee en nu is de bak helemaal nagekeken en afgesteld door de makers van de bak en daarmee moet ie weer als nieuw zijn.
Verreweg het meeste werk is gaan ziten in de aanpassingen aan het onderstel en de koeling van de auto. Vorig jaar hadden we de auto een stuk lager gezet dan de oorspronkelijke bouwers hadden bedacht. Dat gaf welliswaar een hele verbetering, maar we waren nog niet echt tevreden. We hebben nu de zaak grondig aangepakt waardoor de wieluitlijning onder verschillende belastingen veel constanter blijft. Dat moet een groot verschil gaan uitmaken voor Ron.

Het seizoen 2007
Vorig jaar was echt een testjaar. De auto was nieuw en er moest veel aan gewerkt en getest worden om de auto competatief te krijgen. We zijn er nog niet, maar het begint er wel goed op te lijken. 2006 betekende ook dat Ron voor het eerst van z'n leven achter het stuur van een Divisie 1 auto zat. En 500 PK onder je rechter voet in een vierwiel aangedreven auto is wel even wat anders dan de 220 PK in de voorwiel aangedreven Seat waar hij aan gewend was.
In 2007 gaan we echter volop aan de bak voor het Nederlandse- en Belgische kampioenschap. Dat betekent vier NK wedstrijden in Valkenswaard, vier BK wedstrijden in Maasmechelen en nog één wedstrijd in Duitsland die ook meetelt voor het BK. Daarnaast willen we de wedstrijden om het Europees Kampioenschap in Nederland en België ook gaan rn van het EK bij.
Plannen genoeg dus, het wordt een druk jaar.

Nu zijn we dus in Maasmechelen voor de eerste wedstrijd die meetelt voor het Belgische kampioenschap. Het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen is voor Ron een oude bekende, hij kent de baan door en door omdat hij hier erg veel heeft gereden de afgelopen jaren.


Plattegrond van het Duivelsbergcircuit
Klik op het plaatje voor een beschrijving van de baan

Toen we hier zaterdagmiddag aankwamen was het kleddernat. De paddock is heel erg modderig en de baan is ook door en door nat met erg veel grote plassen. De weersverwachting voor zondag is goed en toen we vanmorgen wakker werden was het heerlijk weer. Zonnetje, blauwe lucht en weinig wind. Als het droog blijft wordt het een erg mooie dag.

Vanmorgen kon Ron in de vrije training drie keer de baan op voor een paar oefenrondjes. De baan was erg glad door de mix van klei en water die op de baan lag. Toch was Ron na afloop erg tevreden met de wegligging van de auto. Het vele werk is niet voor niets geweest. Hij had wat last van onderstuur maar dat ligt meer aan de oude banden en de gladde baan dan aan de auto.


Ron voor het eerst weer op de baan na de winterstop tijdens de vrije training

De tijdtraining
Tijdens de tijdtraining moet je drie ronden rijden, één inloopronde en twee snelle rondes. De snelste tijd bepaalt dan je plaats in de startopstelling voor de eerste manche.

Er verschijnen slechts zeven Divisie 1 auto's aan de start. Vier Nederlanders en drie Belgen. Waarschijnlijk hebben een aantal teams hun auto nog niet klaar zo vroeg in het jaar.
Aan de start staat Jos Kuypers naast hem in z'n "oude" Ford Focus. De nieuwe Ford Focus die hij gebouwd heeft is nog in de testfase.


Ron aan de start van de vrije training. Naast hem staat Jos Kuypers.

Ron gaat als eerste weg en probeert natuurlijk een zo snel mogelijke tijd te rijden. De baan is aan het opdrogen maar is toch nog erg glad. Toch heeft hij de gang er goed in. Jos Kuypers die 20 seconden achter hem is gestart komt wel wat dichterbij maar dat is niet echt veel.

Als dan de tijden bekend worden is de verrassing groot. Ron heeft een tweede tijd gereden. Alleen Jos Kuypers was sneller. Dat geeft de burger moed!

Uitslag tijdtraining
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 47,12s
2

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

47,81s

3 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 48,64s
4 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 49,38s
5 4 - Jochen Coox België VW Golf IV 49,46s
6

8 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

53,71s

7 6 - Ronny Scheveneels België VW Golf IV 57,09s

 

De 1e manche
Ondanks de goede tijd die Ron in de tijdtraining heeft neergezet twijfelt Ron nog aan de uitlijning. Hij vind toch dat het onderstuur dat hij voelt in de auto zit. De wieluitlijning wordt gecontroleerd en dan blijkt dat de voorwielen niet goed staan. Iedereen is stomverbaasd want we hebben de auto vrijdagavond uitgelijnd op een uitlijnbank. Marko, Henk en Wouter gaan meteen aan de slag om dit in orde te maken. Daarnaast controleren ze ook de hele wielophanging en de aandrijflijn want alles is uit elkaar geweest en je wilt nou eenmaal zeker weten of alles in orde is.

De 1e manche wordt in twee heats verreden. Ron start vanaf pole position in de eerste heat met naast zich Patrick van Mechelen, Jan van Loon en Ronny Scheveneels.


Ron aan de start in de 1e heat van de 1e manche

Bij de start is van Mechelen een stuk sneller als Ron. Van Mechelen pakt de leiding en Ron sluit strak achter hem aan.


Van Mechelen is het snelst weg

Scheveneels is ook erg snel en zit naast Ron als ze de eerste bocht induiken. Ron zit echter op de beste lijn in de binnenbocht en kan zo Scheveneels achter zich houden. Als een treintje komen ze de eerste bocht uit en duiken het onverharde gedeelte in. Geen van drieën overweegt ook maar even om nu z'n jokerlap te doen. Niet als je zo dicht bij elkaar zit.
De jokerlap is een stukje omleiding naast de hoofdbaan waar elke rijder eenmaal door moet.


Een Subaru met twee Golf's op z'n bumper

In de tweede ronde doet Ron z'n jokerlap. Van Mechelen zit ruim voor 'm maar Scheveneels is druk in de weer met Ron z'n achterbumper dus het lijkt Ron verstandiger de rollen even om te draaien en dan te proberen Scheveneels terug te pakken als die z'n jokerlap doet. Scheveneels gaat 'm dus voorbij en Ron rijdt nu op een derde plek, kort achter Scheveneels.


2e ronde. Ron op een 3e plek achter van Mechelen en Scheveneels

In de derde ronde doet van Mechelen z'n jokerlap. Hij is snel en komt heel snel het joker gedeelte uit. Te snel blijkbaar want hij gaat te ver naar buiten in de bocht erna. Schevneels duikt binnendoor, maar ook wat wijd. Ron gaat binnendoor bij Scheveneels in de beste lijn en haalt op die manier zijn voorliggers beide tegelijkertijd in. Ron aan de leiding !!


Van Mechelen gaat te wijd. Ron pakt ze beide tegelijkertijd

Ron lijkt vleugels te hebben in z'n Golf en trekt alle PK's eruit die hij maar heeft. In een volle vierwieldrift gaat hij door de bocht na de Duivelsberg en met Ron op kop gaat de laatste ronde in.


Met Ron op kop de vierde ronde in

Ron heeft Scheveneels op een veilige afstand en bovendien moet Scheveneels z'n jokerlap nog doen. Maar voor dat hij daar aan toekomt gaat het mis, hij snijdt een bocht te kort aan en raakt de vangrail aan de binnenkant van de bocht. Einde, exit voor Scheveneels. Van Mechelen rijdt om hem heen maar is te ver achter Ron om er nog bij te kunnen komen en Ron gaat als Heat overwinnaar over de finishlijn.

In de 2e heat van de 1e manche starten Jos Kuypers, Wil Teurlings en Jochen Coox. Coox maakt de beste start en pakt de leiding voor Kuypers. Echter halverwege de eerste ronde is Kuypers hem al te slim af en neemt de leiding over. Deze volgorde verandert niet meer en Kuypers wint voor Coox en Teurlings.


Coox is het beste weg maar Kuypers is hem in de 1e ronde alweer voorbij

De drie mannen reden zonder al te veel geknok op de baan echter wel hele snelle tijden waardoor Ron met z'n heat zege toch maar een vierde tijd rijdt.

Uitslag 1e manche
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 3m01,76s
2 4 - Jochen Coox België VW Golf IV 3m02,89s
3 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 3m04,59s
4

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

3m04,85s

5 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 3m06,72s
6

8 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

3m15,37s

6 6 - Ronny Scheveneels België VW Golf IV DNF

 

De 2e manche
We blijven instellingen aan de uitlijning en de stabilisators veranderen. En gelukkig is elke verandering tot nu toe een verbetereing. Ron start in de 2e manche weer in de 1e heat. Op pole position staat Jochen Coox, dan Ron, met links naast zich Jan van Loon en Ronny Scheveneels.


Ron aan de start in de 1e heat van de 2e manche

Bij de start is Coox verrweg het snelst weg. Scheveneels is ook beter weg dan Ron, maar hij rijdt aan de buitenkant en Ron weet toch de tweede plek te pakken door de beste lijn te rijden door de eerste bocht. Zo gaan er drie Golf's op een rijtje de eerste bocht door.


Scheveneels voor Ron aan de buitenkant. Ron is 'm te slim af

Ron doet z'n jokerlap in de 2e ronde. Scheveneels die kort achter Ron rijdt neemt de 2e plek van Ron over. In de 3e ronde doen Coox en Scheveneels hun jokerlap. Coox ligt ver voor en behoudt de leiding. Ron zat echter vlak achter Scheveneels en gaat hem voorbij en pakt de tweede plek terug.

Ron weet Scheveneels keurig achter zich te houden en finisht als tweede achter Coox.


Ron gaat Scheveneels voorbij als die jokert. Ron finisht als tweede achter Coox.

In de 2e heat van de 3e manche starten Jos Kuypers, Wil Teurlings en Patrick van Mechelen. Bij de start gaat het voor van Mechelen mis. Zijn linker voorwiel schiet er af op het moment dat hij wegrijdt. Hij sprint nog even door in de hitte van de strijd maar strandt dan een stukje verder in het zand naast de baan.


Kuypers pakt de leiding. Van Mechelen zonder linker voorwiel

Jos Kuypers pakt de leiding voor Wil Teurlings en rijdt een onbedreigde race. Hij wint en zet meteen ook weer de snelste tijd neer. Voor Ron leverde de 2e manche een 3e tijd op.

Uitslag 2e manche
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 2m56,16s
2 4 - Jochen Coox België VW Golf IV 2m56,28s
3

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

2m58,69s

4 6 - Ronny Scheveneels België VW Golf IV 3m02,78s
5

8 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

3m09,59s

6 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 3m13,73s
7 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza DNF

 

De 3e manche
Nou, de derde manche ging niet helemaal zoals we met z'n allen gedacht hadden. Jos Kuypers reed niet, met zijn twee manche overwinningen had hij de pole position voor de finale al in z'n broekzak. In de 1e heat van de tweede mache kwamen Coox, Teurlings, Scheveneels en van Mechelen aan de start. Coox was oppermachtig en won de race met van Mechelen als tweede. Wil Teurlings was flink aan het knokken met Scheveneels maar wist die op een knappe manier achter zich te houden.

In de 2e heat van de 3e mache stonden Ron en Jan van Loon eenzaam aan de start. Ron was de hele dag al een stuk sneller dan Jan dus onze verwachting was dat Ron hem bij de start al achter zich zou laten en zich dan zou kunnen concentreren op het rijden van een zo snel mogelijk tijd.
Nou ..... dat pakte even anders uit.


Ron is bij de start inderdaad sneller dan Jan van Loon ...

Bij de start gaat het goed. Ron is het best weg en met Jan achter zich gaat het op volle snelheid op de eerste bocht af. Dan breekt bij Ron de achterkant van de auto uit en hij gaat zo ongeveer zijwaarts de bocht door. Van Loon kan er door de binnenbocht met gemak langs. Ron "krabbelt overeind" en gaat er eens even voor zitten. Hij pakt meteen maar de joker, heeft ie dat ook alvast gehad.


Ron staat dwars in de bocht terwijl Jan van Loon 'm voorbij gaat. Ron doet meteen maar z'n joker

Ron zet de achtervolging in op van Loon, en al vrij snel zit hij weer bij diens achterbumper. Die loopt echter ook al een paar jaar mee en laat Ron er niet zomaar even langs. Ron zit links naast 'm, dan weer rechts, maar Jan houdt de deur keurig dicht.


Ron is weer bij van Loon. Hij zit links, rechts, maar d'r langs lukt niet

In de derde ronde zit Ron naast hem op de start-finishlijn. Wat volgt is een hele snelle bocht naar rechts. Ron gaat Jan voorbij, maar zit op de linkerhelft van de baan in een bocht die naar rechts loopt. De baan ligt daar vol zand en in een grote stofwolk glijdt Ron langzaam richting buitenbocht. Hij ploegt daar wat zand om maar houdt de auto wel op de baan.


In een grote stofwolk gaat Ron naast de baan

Van Loon gaat rustig door naar de finishlijn. Als hij daar aankomt zit Ron alweer vlak achter hem, maar finisht als tweede. Hij noteert uiteindelijk dus een zesde tijd.

Achteraf is alles makkelijk. Ron had de achterstabilsator strakker laten zetten. Dat bleek dus geen goede keus want dat was de reden dat de auto in de eerste ronde opeens dwars ging. "Veel te stijf in de kont" zegt een coureur dan.
Hij mag echter in de finale vanaf de vierde startplek weg dankzij z'n resultaten in de 1e en de 2e manche.

Uitslag 3e manche
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 4 - Jochen Coox België VW Golf IV 2m54,10s
2 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 2m56,96s
3 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 3m00,26s
4 6 - Ronny Scheveneels België VW Golf IV 3m03,81s
5

8 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

3m06,58s

6

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

3m07,35s

 

De Finale
Jos Kuypers staat op pole. Naast hem Jochen Coox in z'n VW Golf. Op de tweede rij staat Wil Teurlings met z'n Volvo S40 op plek 3 met Ron naast zich op plek 4. Op de achterste rij dan van Mechelen in de Subaru Impreza op 5 en Scheveneels met z'n VW Golf op 6.

 
 
5.
Mechelen
 
6.
Scheveneels
 
3. Teurlings
 
4.
Snoeck
 
1.
Kuypers
 
2.
Coox
 
 

Een foto van de startopstelling zit er dit keer niet in want uw fotograaf was niet op tijd op z'n plek en miste daardoor de halve wedstrijd. Toen bleek ook opeens de camera het niet goed te doen. Geen beelden van de finale dus. Dat was echter niet het enige dat mis ging.....

Zoals verwacht maakte van Mechelen een goede start. Hij schoot meteen tussen Teurlings en Ron in en die kan daar niets aan doen want je mag meteen na de start niet van je lijn af.
Kuypers pakte meteen de leiding met Coox achter zich aan. Daarachter dan Teurlings, van Mechelen, Ron en Scheveneels.

Ron wordt door van Mechelen naar buiten gedwongen in de eerste bocht en rijdt met z'n linker wielen naast de baan. Van Mechelen is hem voorbij. Bij het terugkomen op de baan rijdt Ron z'n linker achterband lek op de kerb-stones waar hij overheen moet. De snelheid is er nu uit en Scheveneels is 'm dus al snel voorbij. Ron probeert door te gaan. Er kan immers altijd iemand uitvallen dus doorrijden zolang je kunt is van belang in een finale. De auto stuurt echter alle kanten op behalve de goede. Als Ron in de 2e ronde z'n joker wil doen rijdt hij frontaal op een bandenstapel bij de ingang van het jokergedeelte. Ron rijdt de ronde uit en bij start-finish zet hij de auto naast de baan. Hij heeft geen zin om nog meer stuk te rijden en neemt genoegen met een zesde plaats.

In de derde ronde ziet van Mechelen z'n kans schoon als Wil Teurlings in de snelle bocht na de start met z'n Volvo te ver naar buiten gaat. Van Mechelen kan 'm er eenvoudig aan de binnenkant naast zetten en is Teurlings voorbij. Teurlings doet meteen z'n joker en als ie daar uit komt zit Scheveneels op z'n bumper. In de korte, scherpe bocht die dan komt haalt Scheveneels de Volvo met een prachtige actie aan de buitenkant van de bocht in.

Jos Kuypers wint de finale. Jochen Coox, die op de tweede plek rijft rolt langzaam richting finishlijn, er is duidelijk iets kapot. Vlak voor hij over de eindstreep rijdt wordt hij door van Mechelen ingehaald. Een verschil van maar een paar centimeter. Coox wordt dus derde en Scheveneels vierde. Wil Teurlings gaat als vijfde over de finish. Howel Ron niet finished is hij wel zesde.

De dag liep dus minder goed af dan dat het er in het begin uitzag. Maar ja, dat is racen. Some you win, some you lose .....

Op 15 april hebben we onze volgende race. Dan de eerste wedstrijd om het Nederlands kampioenschap op het Eurocircuit in Valkenswaard.

Tot de volgende keer!