BK verslag Maasmechelen - Zondag 7 oktober

Vandaag zou hier in het Belgische Maasmechelen de laatste wedstrijd om het Belgisch Kampioenschap Rallycross worden verreden. Men heeft echter besloten nog "even" een wedstrijd aan het seizoen toe te voegen. Op 11 november is er nog een wedstrijd op een circuit in Mettet. Voor ons en vele andere teams een onaangename verrassing. Het betekent dat je een maand later moet beginnen met je aanpassingen aan de auto voor het volgende seizoen. Wij hebben nogal wat aanpassingen op ons wensenlijstje staan en we zullen deze wedstrijd dan ook alleen maar rijden als het voor de stand in het kampioenschap nodig is.

Of we in Mettet moeten rijden zullen we vandaag weten. Ron heeft op dit moment de tweede plaats in het kampioenschap in handen met drie punten voorsprong op Wil Teurllings. Als hij voldoende voorsprong kan opbouwen op Wil dan kunnen we het hierbij laten en meteen na deze wedstrijd met de auto aan de slag gaan. Zo niet dan wordt het voor ons een hele drukke winter.


Plattegrond van het Duivelsbergcircuit
Klik op het plaatje voor een beschrijving van de baan

De afgelopen weken hebben weer een aantal zaken aan de auto veranderd. De afstelling van de achterwielophanging is radicaal aangepast in een poging het hardnekkige onderstuur gedrag van de auto beter onder de knie te krijgen. Verder zijn we opnieuw bij MTO Engineering op de testbank geweest en hebben we de motor nu zo laten afstellen dat deze op een lager toerental al begint te trekken. Al met al genoeg veranderingen om weer een stap voorwaarts te kunnen maken.

Zoals gewoonlijk zijn we hier op zaterdag al aangekomen. Op zaterdag wordt er hier ook geraced om het VAS kampioenschap en we hebben de wedstrijdleiding gevraagd of we aansluitend even de baan op mogen voor wat testrondes. Dat was gelukkig geen probleem en zo konden we op zaterdag al zien dat de veranderingen de auto ten goede waren gekomen.

Het weer is schitterend op zondagmorgen. Gisteren was al een mooie dag maar vannacht was het erg koud hier. Vanmorgen begon dus ook heel koud maar de zon is sterk en de temperatuur loopt snel op. Het belooft een mooie dag te worden.

We hebben na de testrondes gisteren nog wat schokdemper afstellingen veranderd en op zondagmorgen kan Ron in de vrije training twee keer de baan op om het effect van die aanpassingen uit te proberen.


Ron op de baan in de vrije training

 

De tijdtraining
Ron kwam na de vrije trainingen tevreden uit de auto. Hij heeft meer controle over de auto en dat geeft dan weer meer vertrouwen. Hij gaat dus vol goede moed naar de tijdtraining. In de tijdtraining worden er drie rondes gereden, één inloopronde en twee snelle rondes. De snelste tijd bepaalt dan je plaats in de startopstelling voor de eerste manche.

Er verschijnen acht Divisie 1 auto's aan de start. Hieronder ook twee blauw-gele Skoda's. Het zijn de ex-auto's van Lars Larsson. In de ene auto werd hij in 2006 Europees Kampioen en in de andere deed hij in 2007 het kunstje nog een keer over. Lars Larsson stopt nu met racen en beide auto's zijn opgekocht door Koen Pauwels. Die heeft de 2006 auto aan Jochen Coox verkocht en zelf rijdt hij dit weekend in de 2007 Skoda. Voor beide dus een flinke uitdaging om met deze voor hun geheel nieuwe auto's voor het eerst de baan op te gaan.

Ron doet het goed in de tijdtraining en noteert een derde tijd achter Patrick van Mechelen en Koen Pauwels. Die voelt zich blijkbaar al goed thuis in de Skoda.

Uitslag tijdtraining
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 41,66s
2 12 - Koen Pauwels België Skoda Fabia 41,70s
3

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

42,30s

4 15 - Tom Geenen België Opel Corsa C 42,67s
5 4 - Jochen Coox België Skoda Fabia 42,83s
6

8 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

44,57s

7 39 - Mike Lunenburg Nederland Fiat Coupé 44,92s
8 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 No start

 

De 1e manche
Pechvogel van de dag lijkt Wil Teurlings te zijn. Voor hem was de race vanmorgen al afgelopen in de vrije training. Hij heeft een scheur in een cilinderbus en dat betekent over en uit. Jammer.
Ook Henk en Marko moesten nog even aan de slag. In de videobeelden van de tijdtraining zagen we dat de auto linksvoor niet reageerde zoals ie zou moeten doen. De afstelling van de ingaande slag van de schokdemper bleek helemaal verkeerd te staan. Erg vreemd en ze hebben daarom de zaak maar even open geschroefd om te controleren of alles wel in orde was.

Ron moet in de 2e heat van de eerste manche starten. Eerst zijn Koen Pauwels, Jan van Loon, Tom Geenen en Mike Lunenburg aan de beurt. Pauwels is met z'n superbolide het best weg en wint de race overtuigend.


De start van de 1e heat van de 1e manche. Pauwels is het snelst

Dan staan van Mechelen, Ron en Jochen Coox aan de start.


Ron aan de start van de 2e heat van de 1e manche

Van Mechelen is het beste weg met z'n Subaru. Ron en Coox gaan gelijk op maar Ron zit op de beste lijn en sluit aan achter van Mechelen. Coox is verstandig en pakt meteen z'n Jokerlap.


Van Mechelen is het beste weg. Ron op plek twee

Ron rijdt voor wat hij waard is om van Mechelen bij te houden en ook om Coox op een zo groot mogelijke afstand te houden, maar bij het afkomen van de Duivelsberg, in de snelle bocht voor de finishlijn, gaat het toch even te hard. De auto drift naar de buitenkant van de bocht en er is geen houden meer aan. Ron komt met vier wielen buiten de baan in de zandbak terecht.


Ron duikt de zandbak in onderaan de Duivelsberg

Ron houdt het hoofd koel en houdt z'n voet op het gas. De vierwielaandrijving en de vele PK's doen hun werk en Ron kan de race vervolgen. Maar ja, dit kost veel tijd en Coox is nu dicht achter hem.

In de tweede ronde pakken van Mechelen en Ron beide hun jokerlap. Coox is al zo dicht achter Ron dat hij Ron voorbij gaat tijdens het jokeren. Van Mechelen weet echter voor Coox weer op de baan terug te komen.


Van Mechelen en Ron jokeren

In de derde ronde, terwijl Ron achter Coox alles geeft wat ie heeft om bij z'n bumper te blijven, gaat het in de snelle bocht na start/finish weer even net te hard. Ron komt met z'n linker wielen op de kerbstones, verliest daarbij z'n grip, en gaat weer door het zand. Opnieuw weet hij er uit te komen, maar een snelle tijd kan ie echt op z'n buik schrijven voor deze manche.


Ron opnieuw door de zandbak

In dezelfde ronde is het over voor van Mechelen. Hij zet z'n auto langs de kant terwijl er een grote blauwe rookwolk uit komt.

Coox wint dus de race en Ron komt ver achter hem als tweede over de streep.


Jochen Coox wint de race in z'n Skoda Fabia

Uitslag 1e manche
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 12 - Koen Pauwels België Skoda Fabia 2m49,65s
2 4 - Jochen Coox België Skoda Fabia 2m51,23s
3

8 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

2m58,78s

4 15 - Tom Geenen België Opel Corsa C 2m59,64s
5

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

2m59,96s

6 39 - Mike Lunenburg Nederland Fiat Coupé 3m07,11s
7 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza ---

 

De 2e manche
Ook Patrick van Mechelen behoort bij de pechvogels deze dag. Hij heeft z'n motor kapot en kan niet meer racen vandaag. Jammer want hij is op dit moment de enige auto die de Skoda's aan zou kunnen.

In de 1e heat van de 2e manche staan Jochen Coox, Tom Geenen en Mike Lunenburg aan de start. De beide andere auto's zijn geen partij voor de Skoda van Coox en hij wint de race met een enorme voorsprong.

In de 2e heat staan Koen Pauwels, Jan van Loon en Ron aan de start. Pauwels is het beste weg en Jan van Loon weet Ron voor te blijven. Ron weet nog wel naast van Loon te komen maar die zit op de beste lijn en sluit achter Pauwels aan.


Pauwels pakt de kop en van Loon sluit aan

Ron doet dus meteen z'n joker en kan dan op jacht gaan terwijl de coureurs voor hem de joker nog moeten doen. Al halverwege de tweede ronde zit Ron al op de achterbumper van Jan als plotseling voor hun Pauwels dwars gaat in de korte knik. Van Loon en Ron sturen er omheen en nu ligt dus van Loon op kop met Ron op z'n bumper.


Pauwels gaat dwars en van Loon en Ron schieten er langs

Dat ziet er dus goed uit voor Ron want van Loon moet z'n jokerlap nog doen. Ron rijdt op de achterbumper van van Loon. Hij is duidelijk sneller, maar er langskomen lukt hem echter niet. Hij probeert het in elke bocht, maar van Loon houdt de deur goed dicht. Nu maar hopen dan van Loon zo snel mogelijk z'n jokerlap doet zodat Ron een snellere tijd kan rijden.


Ron bij van Loon op de bumper

Helaas doet van Loon dat pas in de laatste ronde. Ron vliegt er voorbij en probeert in die laatste halve ronde nog zoveel mogelijk goed te maken. Ron gaat als winnaar over de finish. Van Loon wordt tweede en Pauwels finisht als derde.


Ron als winnaar over de finish

Jochen Coox was verreweg het snelst in deze manche maar Ron weet er een tweede tijd uit te slepen.

Uitslag 2e manche
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 4 - Jochen Coox België Skoda Fabia 2m49,76s
2

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

2m56,51s

3 15 - Tom Geenen België Opel Corsa C 2m57,92s
4

8 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

2m58,85s

5 12 - Koen Pauwels België Skoda Fabia 3m03,99s
6 39 - Mike Lunenburg Nederland Fiat Coupé 3m05,35s

 

De 3e manche
We hebben weer wat aanpassingen aan het onderstel van de auto gedaan. Verdere verfijningen van de aanpassingen die we de afgelopen weken gedaan hebben. We boeken hier echt vooruitgang vandaag.

Ook in de derde manche start Ron weer in de 2e heat. In de 1e heat komen Koen Pauwels, Tom Geenen en Mike Lunenburg aan de start. In dit veld is Pauwels duidelijk de baas en hij wint de race met een flinke voorsprong. Toch klinkt de Skoda niet echt lekker dit keer .....

Dan is Ron aan de beurt in de 2e heat. Jochen Coox staat op pole, dan Ron en Jan van Loon als derde.


Ron aan de start met Coox en van Loon

Bij de start zijn Coox en van Loon het snelst op de eerste meters, Ron laat ze echter niet gaan en houdt de neus van z'n Golf tussen ze in. Op die manier kan hij in de bocht achter Coox aansluiten en houdt dus van Loon achter zich.


Coox en van Loon starten beter maar Ron pakt de 2e plek

Van Loon doet meteen z'n jokerlap en Ron gaat Coox achterna. Ron haalt het uiterste uit z'n Golf en Coox kan niet echt ver van hem wegrijden. De auto lijkt vleugels te hebben. Zoals Ron er nu mee door de bochten gaat lijkt het wel een andere auto te zijn. De extra power van de turbo van Sweedspeed doet de auto enorm goed preseteren en de motor brult het echt uit. De aanpassingen aan de wielophanging hierbij opgeteld maakt dat we nu echt een stuk harder gaan dan voorheen.

Dan aan het eind van de tweede ronde verlaat Jan van Loon langzaam rijdend de baan. Alleen Jochen Coox en Ron zijn nu nog over.


Jan van Loon valt uit

In de derde ronde doet Coox z'n jokerlap en Ron duikt er meteen achteraan. Hem op dit punt inhalen heeft geen zin als je daarna toch zelf nog moet jokeren.


Jochen Coox en Ron doen samen hun jokerlap

De race is verder niet echt spannend, het gaat gewoon erg hard. Jochen wint de race met Ron op 1,2 seconden achter zich. Dat het hard ging blijkt uit de tijden. Ron rijdt de tweeds snelste tijd achter Jochen Coox. Over en sluiten, gaaf gedaan door de Snoeck.


Ron op volle snelheid als 2e over de finishlijn

Uitslag 3e manche
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 4 - Jochen Coox België Skoda Fabia 2m48,59s
2

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

2m50,20s

3 12 - Koen Pauwels België Skoda Fabia 2m53,19s
4 15 - Tom Geenen België Opel Corsa C 2m57,03s
5 39 - Mike Lunenburg Nederland Fiat Coupé 3m04,00s
6

8 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

---

 

De finale
Oh boy! Dit was weer zo'n finale waar de vonken vanaf sprongen. Hou je vast, hier gaan we.
De beide ex-Skoda's van Lars Larsson staan in de finale op de eerste rij. Jochen Coox op pole en Koen Pauwels op de tweede startplaats naast hem. Ron start vanaf de derde plek op de tweede rij, naast hem staat Tom Geenen. Op de derde rij dan Jan van Loon en Mike Lunenburg.

 
 5.
van Loon
 
6.
Lunenburg
 
3.
Snoeck
 
4.
Geenen
 
1.
Coox
 
2.
Pauwels
 


De startopstelling voor de finale

De spanning is te snijden. Kan Ron z'n neus tussen de beide Skoda's doorsteken? Kan hij Tom Geenen achter zich houden?
De starter checkt elke rijder en steekt dan z'n vlag omhoog. Meteen beginnen er zes Divisie 1 motoren volop te bulderen. Hier staat gewoon dik 3000 PK te wachten om te worden afgeschoten. Dan flitsen de lampen aan en uit en het veld is weg.

Nee toch niet. Valse start. Ron was te snel weg. Het moet weer opnieuw.
De auto worden weer in positie gezet en opnieuw steekt de starter z'n vlag omhoog en loopt opzij. En weer hebben we een valse start. Dit keer is het Coox die te vlug weg was.

Derde poging. De zenuwen zijn tot het uiterste gespannen. Weer brullen er zes motoren en als nu de lampen weer aan en uit flitsen is het veld goed weg. Jochen Coox verslikt zich en z'n auto valt dood. Pauwels sprint weg maar die lijkt mis te schakelen. Ron gaat als een raket en schiet tussen de beide Skoda's door.


Ron gaat Coox voorbij bij de start en ook Pauwels nog

Ook Tom Geenen gaat aan de Skoda's voorbij maar hij zit aan de buitenkant. De Skoda's hervinden zich maar het is te laat, Ron Snoeck gaat op kop de eerste bocht door met de blauw-gele kampioensauto's achter zich.


Ron pakt de leiding met de beide Skoda's achter zich

Dan in de scherpe knik na de eerste bocht krijgt Ron een tik op z'n bumper van Pauwels. Ron's Golf gaat helemaal om en hij staat bijna achterstevoren op de baan. Het hele veld schiet aan hem voorbij. Dit is foute boel, heel fout. Van een koppositie ineens kansloos achteraan. *** eh... Balen !!


Ron wordt door Pauwels "om" geduwd. Weg koppositie

Ron steekt een auto een keer achteruit en vooruit en gaat z'n jokerlap maar doen. Heeft ie dat alvast maar gehad.

Ook de wedstrijdleiding vindt dat dit niet kan en Koen Pauwels krijgt de zwarte vlag en moet de wedstrijd verlaten. Jochen Coox ligt nu op kop met Tom Geenen achter zich, dan Lunenburg, van Loon en Ron als hekkesluiter.


Pauwels krijgt de zwarte vlag en moet de baan verlaten

Ook al houdt Ron de kop altijd koel onder het rijden, nu is de beer los. Ron zet een achtervolgingsjacht in zoals we die nog niet van hem gezien hebben. Koel en berekenend jaagt hij z'n auto ongenadig hard over de baan. Hij heeft vrij baan en gebruikt elke kerbstone die hij maar kan om maar sneller te gaan.

In de derde ronde is hij bij van Loon. Hij probeert het links en rechts, maar we weten al dat je aan van Loon niet zo gemakkelijk voorbij komt. Net op het moment dat van Loon en Ron langs het jokergedeelte komen rijden Geenen en Lunenburg daar naar binnen. Maar Ron zit vast achter van Loon en kan ze dus op die manier niet voorbij komen.

Bij de korte knik naar links na het jokerdeel weet Ron z'n neus echter naast de auto van van Loon te steken. De PK's doen hun werk en bij de volgende bocht is Ron van Loon aan de goede kant voorbij gestoken.


Wat eerder vandaag niet lukte gaat nu wel, Ron gaat van Loon voorbij

Dan is Mike Lunenburg aan de beurt. Sorry, maar zijn auto is geen partij voor de Golf. Bij start/finish zit Ron al op z'n achterbumper. Mike spartelt nog wel even tegen als Ron 'm er aan de buitenkant in de snelle rechtse er langs wil sturen, maar even later is Mike de klos en Ron is er voorbij.


Hier is Mike de klos. Ron ligt nu drie

Nu wil Ron op jacht naar Tom Geenen maar helaas is daarvoor de wedstrijd te kort. Jochen Coox finisht als winnaar en Tom Geenen wordt tweede. Als Ron als derde over de finishlijn komt staat het publiek te klappen en te juichen. Ze waren getuige van een spannende race.


Applaus als Ron als derde over de finish komt

Jammer dat het meteen na de start fout ging. We zullen nooit weten wat er gebeurd zou zijn met de beide Skoda's op Ron's achterbumper. Maar hij was een race waar de vonken van af vlogen en waarbij Ron met z'n Golf liet zien wat hij waard is achter het stuur van een Divisie 1 auto. Wat een gave race!

Uitslag finale Divisie 1
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Punten

1 4 - Jochen Coox België Skoda Fabia 20
2 15 - Tom Geenen België Opel Corsa C 17
3

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

15
4 39 - Mike Lunenburg Nederland Fiat Coupé

13

5

8 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

12
6 12 - Koen Pauwels België Skoda Fabia 11

Deze uitslag heeft geen gevolgen voor de top 3 in het Belgisch en Nederlands kampioenschap. Die stand blijft onveranderd. Ron staat nog steeds op 2. We zullen echter wel de wedstrijd op 11 november in Mettet moeten rijden om die plek te verdedigen. Wil Teurlings zou Ron anders van de tweede plek kunnen wegdrukken. Er is dus weer werk aan de winkel voor de volgende wedstrijd en tja, het wordt een drukke winterstop .....

Dus ..... tot de volgende keer !!