BK verslag Gründautalring - 26 en 27 mei 2007

Dit weekend rijden we de tweede wedstrijd van dit jaar om het Belgisch kampioenschap op de Gründautalring in Gründau op zo'n 40 Km ten noord-oosten van Frankfurt in Duitsland. Dat een BK wedstrijd in Duitsland wordt verreden lijkt op het eerste oog vreemder dan het is, want ook twee van de resultaten die in Nederland worden behaald tellen mee voor het BK, en omgekeerd tellen ook twee wedstrjden van het Belgisch kampioenschap mee in het Nederlands kampioenschap.

We vertrokken op vrijdag aan het eind van de middag voor een rit van zo'n vier en half uur en kwamen tegen kwart over tien op de Gründautalring aan. We kregen een plaats aangewezen en onze tent opgebouwd, de auto uitgeladen en alles klaargezet. Daarna hebben Ron, Henk en Mika de baan een keer helemaal rondgelopen. Zo kon Ron al een mooi beeld krijgen van wat hij kan verwachten als hij er voor het eerst met de auto op mag.
Pas op zaterdagmorgen toen we opstonden drong het pas echt tot ons door wat een prachtige plek we hadden. We stonden op een plateau aan de rand van de baan waarvandaan we een groot deel van de baan konden overzien. Ook het uitzicht was geweldig, een prachtig heuvellandschap met zicht op een grote golfbaan en waarin ook het plaatsje Gründau ligt. Echt fantastisch.


Een schitterende plek met uitzicht op de baan

Qua bemanning waren we dit weekend nogal onthand. Zowel Marko als Wouter moesten wegens andere verplichtingen verstek laten gaan en dus moest het trio Ron, Henk en Joop het zien te klaren. Gelukkig was ook Ron's oudste zoon Mika erbij en die wist zich dit weekend erg nuttig te maken. Hij ontpopte zich als prima autosportfotograaf en ook de huishoudelijke klussen ging hij niet uit de weg.

Het circuit is in het dagelijks leven een test- en opleidingscentrum van de ADAC, de Duitse evenknie van de ANWB. Het is een werkelijk prachtig complex en alle voorzieningen waren prima voor elkaar.

De baan is 856 meter lang en bestaat geheel uit asfalt, er zijn geen onverharde gedeeltes zoals we die normaal op een rallycross baan zien. Blijkbaar staat er iets in de reglementen waardoor dit bij uitzondering mogelijk is. Hoe dan ook, Ron vond het geen enkel probleem en hij verheugde er zich enorm op om zijn Golf op deze snelle baan te kunnen uitproberen.

 

De vrije training en tijdtraining
Er was slecht weer voorspeld voor het weekend maar daar was nog helemaal niets van te merken. Het was al vroeg erg warm en ook wat drukkend en de lucht was helder met hier en daar wat witte wolkjes. Echt zo'n warme dag waarbij je het van een stukje lopen al wam krijgt.
Ron en Henk waren 's morgens al tijdig met de auto naar de technische keuring gegaan. Dat was maar goed ook want een uur later stond er een enorme rij auto's te wachten. Niet echt een pretje zo pal in de zon.

De wedstrijd was verdeeld over de zaterdag en de zondag. Op zaterdag de vrije training, de tijdtraining en de 1e manche en op zondag de 2e en 3e manche en de finale.
In de vrije training mocht elke coureur éénmaal de baan op voor zes volle ronden. Een tweede run zat er niet in want men hield nauwkeurig bij wie er al op de baan geweest was. Ron wachtte tot het bijna middag was zodat de baan al mooi warm was en er al veel rubber lag. Zo kon hij de baan proberen zoals deze er ook tijdens de races bij zou liggen. Nou, de baan was inderdaad warm. Henk had een laserthermometer bij zich om de bandentemperatuur te kunnen meten als Ron de baan af kwam en toen hij die op het asfalt richtte zag hij tot z'n verbazing dat het asfalt al 49,5 graden was.

Ron deed het de eerste twee ronden nog rustig aan, eerst even verkennen en voelen hoe de auto ligt. Daarna trapte hij 'm echt op de staart. De auto ging hard, héél erg hard. Dat viel de commentator ook op. Die kende Ron nog van de tijd dat hij met z'n Seat in de Divisie 1A reed en hij was enthousiast over de wegligging en de snelheid. Nou, dat waren wij ook. Wat lag de auto prachtig in de snelle bochten. Ongelofelijk. De aanpassingen die we hadden gemaakt om het onderstuur weg te krijgen leken een schot in de roos te zijn.


Ron op de baan tijdens de vrije training

Na afloop kwam Ron met een grijns van oor tot oor uit de auto. Hij was heel erg tevreden en hij had duidelijk genoten.
Henk had de loopvlaktemperatuur van de banden links, midden en rechts gemeten zodat ze precies konden zien of de banden gelijkmatig werden belast. Er werd besloten nog een kleine aanpassing aan de uitlijning van de achterwielen te maken. Verder werden alle vitale delen van de wielophanging en de aandrijflijn door Henk en Ron uitvoerig gecontroleerd terwijl Joop de boordcomputer uitlas om alle gegevens die tijdens het rijden worden verzameld te controleren. Ook hier was alles in orde en de auto was klaar voor de race.

Om half vier ging Ron de baan op voor de tijdtraining. Hierbij worden er drie rondes gereden, één aanloopronde en twee rondes waarbij de tijd wordt gemeten. De snelste tijd bepaalt dan je startpositie voor de 1e manche.
Ron ging er eens even echt voor zitten en zette een prachtige tijd neer. De normaal gesproken snelste rijders uit het NK en BK die naar Duitsland gekomen waren, Patrick van Mechelen, Wil Teurlings en Ronny Scheveneels konden er niet bij komen. Alleen de Duitser Rolf Volland met z'n Skoda Fabia RS bleek sneller te zijn dan Ron en hij en Ron waren de enigsten die onder de 30 seconden bleven.
Dit gaat goed, dit gaat heel goed. Grote tevredenheid in kamp Snoeck!


Ron in actie tijdens de tijdtraining.
Z'n startnummer is voor deze wedstrijd veranderd in 64.

In onderstaand overzicht de tijden die gereden werden. Hierin is ook te zien aan welk kampioenschap de rijders deelnemen, het Belgisch Kampioenschap (BK) of de Deutsche Meisterschaft (DM). In de manches rijden de beide kampioenschappen door elkaar, de finales worden echter apart verreden. Voor Ron maakt het dus niets uit hoe snel de Duitse rijders zijn want bij het verdelen van de punten in de finale kom hij ze toch niet tegen.

Uitslag tijdtraining Divisie 1
Pl.

Nr. - Naam

Kamp

Land

Auto

Tijd

1 1 - Rolf Volland DM Duitsland Skoda Fabia RS 29,11s
2

64 - Ron Snoeck

BK

Nederland

VW Golf IV

29,67s

3 56 - Ronny Scheveneels BK België VW Golf IV 30,22s
4 51 - Patrick van Mechelen BK België Subaru Impreza 30,90s
5 7 - Frank Eichelberg DM Duitsland Audi A4 Quattro 31,58s
6 60 - Wil Teurlings BK Nederland Volvo S40 Turbo 32,05s
7 12 - Milan Schmied DM Tsjechië Skoda Fabia 32,79s
8 53 - Jan Langenberg BK Nederland Ford Focus 33,05s
9

34 - Willi Streitler

DM

Oostenrijk

Nissan Sunny GTI-R

33,40s

10 58 - Jan van Loon BK Nederland Ford Focus 33,55s

 

De 1e manche
Om 18:30u moet Ron aan de start verschijnen voor de 1e manche. Hier blijkt dan dat er het in het Duitse kampioenschap anders aan toe gaat dan we gewend zijn. In Nederland en België worden de verschillende divisies apart van elkaar verreden. In Duitsland doen ze dat niet, hier wordt je voor de manches ingedeeld op tijd en maakt het niet uit in welke divisie je rijdt. Zo staat Ron dan aan de start met Ronny Scheveneels naast zich (klopt, Divisie 1). Daarnaast staat Luc Mais in z'n grote Volvo 242 (Divisie 3) en daarnaast Davy van den Branden (Divisie 1A).


De startopstelling voor de 1e manche. Een raar plaatje

Het is even wennen, maar het is gewoon een iets ander systeem. Voor de divisie 1 rijders maakt het niet veel uit, deze auto starten zo verschrikkelijk snel dat de auto's uit de andere divisies bij de start het nakijken hebben.

We waren overigens zeer verbaasd Ronny Scheveneels hier te zien. Vorige week brandde in Valkenswaard z'n motorruimte geheel uit en we hadden het niet voor mogelijk gehouden dat hij z'n auto binnen één week weer klaar zou hebben. Het is 'm toch gelukt, ze hebben tot vrijdagnacht half twee doorgewerkt aan de auto en zijn toen naar Duitsland vertrokken. Ongelofelijk!

Als de startlichten aan en uit flitsen blijkt het verschil tussen de divisies heel duidelijk. Ron en Ronny Scheveneels springen weg vergeleken met de beide andere auto's. Ron springt net iets harder dan Scheveneels en neemt de leiding. Scheveneels houdt 'm er echter wel heel strak naast en schampt Ron lichtjes op het linker achterscherm. Niets ernstigs, een kusje noemen we dat.


Ron is sneller bij de start dan Ronny

In de eerste bocht begint Ron al uit te lopen op Scheveneels. Luc Mais is ook op snelheid gekomen en komt al bij Scheveneels in de buurt. De divisie 1A auto van Davy van der Branden heeft daar de PK's niet voor en blijft achter.


Ron begint in de 1e bocht al uit te lopen op Scheveneels

Ron weet z'n voorsprong op Scheveneels verder uit te bouwen en kan zich volledig concentreren op het rijden van een zo snel mogelijke tijd. Hij wint de race met 2,4 seconden voorsprong op Scheveneels.

In een andere heat van de 1e manche rijdt Patrick van Mechelen een tijd die 0,6 seconden langzamer is dan die van Ron. Rolf Volland weet echter opnieuw de snelste tijd te noteren en hij is daarmee de winnaar van de 1e manche met 1,4 seconden voorsprong op Ron die tweede is.


Patrick van Mechelen in de Subaru Impreza en Rolf Volland in de Skoda Fabia

Uitslag 1e manche Divisie 1
Pl.

Nr. - Naam

Kamp

Land

Auto

Tijd

1 1 - Rolf Volland DM Duitsland Skoda Fabia RS 1m58,98s
2

64 - Ron Snoeck

BK

Nederland

VW Golf IV

2m00,41s

3 51 - Patrick van Mechelen BK België Subaru Impreza 2m01,05s
4 56 - Ronny Scheveneels BK België VW Golf IV 2m02,86s
5 60 - Wil Teurlings BK Nederland Volvo S40 Turbo 2m08,81s
6 7 - Frank Eichelberg DM Duitsland Audi A4 Quattro 2m09,35s
7 12 - Milan Schmied DM Tsjechië Skoda Fabia 2m12,96s
8 53 - Jan Langenberg BK Nederland Ford Focus 2m14,55s
9

34 - Willi Streitler

DM

Oostenrijk

Nissan Sunny GTI-R

DNS

10 58 - Jan van Loon BK Nederland Ford Focus DNS

De stemming bij het Ron Snoeck Racing Team is opperbest. Een hele mooie 2e tijd en de snelste tijd bij de BK rijders. Een hele mooie eerste dag hier in Gründau.

De auto wordt natuurlijk weer helemaal nagekeken en wordt ook een strategie besproken voor de afstelling van de auto voor als er morgen op een natte baan gereden moet worden.
Later op de avond begint het weer op te spelen. Harde windvlagen en kort daarna een gigantische hoosbui. Onze tent staat gelukkig goed vast dus we letten er vooral op dat er geen spullen van anderen onze kant op komen waaien. Dat gebeurt gelukkig niet en als de wind wat rustiger wordt gaan Ron en Mika douchen in de regen. Met hun hoofd vol shampoo staan ze onder de rand van de tent het zweet van de dag er af te wassen.

 

De 2e manche
Op zondagmorgen schijnt de zon alweer volop als we wakker worden. Ook de baan is al helemaal droog. Een goed begin van de dag dus. Eerst maar eens een stevig ontbijt en dan moet Ron om 10:00u aan de start komen voor de 2e manche.

Ron start in zijn heat opnieuw met Ronny Scheveneels naast zich. Verder nog twee auto's uit een andere divisie. Völzer Gerhard met een hele snelle Opel Kadett C Coupe uit de divisie 4 en Davy van der Branden staat er ook weer.

Opnieuw is Ron bij de start Scheveneels te snel af en hij neemt duidelijk de leiding. Scheveneels kan Ron niet bijhouden en Ron kan opnieuw ongestoord een snelle tiijd rijden.


Weer is Ron bij de start Scheveneels te snel af

Scheveneels moet hard werken om Gerhard Völzer van zich af te houden. Dat lukt op zich goed totdat zijn auto problemen begint te geven en Völzer gaat hem voorbij. Scheveneels heeft een probleem in de aandrijflijn en moet de strijd opgeven.


Ron loopt uit en Scheveneels moet Völzer achter zich zien te houden

In een andere heat staan Rolf Volland en Patrick van Mechelen samen aan de start. Van Mechelen heeft een probleem en komt heel slecht weg. Ook hij moet de strijd net als Scheveneels staken.


Patrick van Mechelen heeft al bij de start een probleem

Volland kan ongestoord voluit gaan en noteert opnieuw de snelste tijd. De commentator (een andere dan zaterdag, en duidelijk een fan van Volland) gaat uit z'n dak en roept dat Volland "Der absolute Mass der Dinge" is. De man gaat hard ja, maar overdrijven is ook een kunst..... ;-)
Ron noteert opnieuw een tweede tijd en dus opnieuw de snelste tijd in het BK gezelschap. YES !!

Uitslag 2e manche Divisie 1
Pl.

Nr. - Naam

Kamp

Land

Auto

Tijd

1 1 - Rolf Volland DM Duitsland Skoda Fabia RS 1m58,35s
2

64 - Ron Snoeck

BK

Nederland

VW Golf IV

2m00,93s

3 58 - Jan van Loon BK Nederland Ford Focus 2m08,69s
4 60 - Wil Teurlings BK Nederland Volvo S40 Turbo 2m09,19s
5

34 - Willi Streitler

DM

Oostenrijk

Nissan Sunny GTI-R

2m09,50s

6 12 - Milan Schmied DM Tsjechië Skoda Fabia 2m10,78s
7 7 - Frank Eichelberg DM Duitsland Audi A4 Quattro 2m10,84s
8 53 - Jan Langenberg BK Nederland Ford Focus 2m14,24s

 

De 3e manche
De 3e manche is pas om drie uur. Ze hebben hier een uur middagpauze en daarna nog een rijdersparade.
Tijdens de middagpauze was het erg druk, er kwamen erg veel mensen kijken naar de snelle Snoeck Golf. We hebben de auto daarom maar uit de tent gereden en de motorkap opengezet zodat men de auto aan alle kanten goed kon bekijken.


Er was in de pauze veel aandacht voor de Snoeck Golf

Na de rijdersparade begint het steeds donkerder te worden en als dan de eerste heats van de 3e manche van start gaan begint het te regenen. We beginnen met de voorbereidingen van onze regenstrategie en als de regen blijft aanhouden zetten we de auto op de regenafstelling en monteren we de regenbanden.

Van Loon en Streitler hebben het geluk dat ze in de eerste heat rijden terwijl de baan nog droog is. Ze noteren dan ook de snelste tijd. De rest rijdt op een natte baan en dan is zelfs de beste rijder een heel stuk langzamer dan normaal.

Als Ron de baan oprijdt voor de 3e manche is het net opgehouden met regenen. De baan is echter nog wel flink nat. Hij maakt op weg naar de startopstelling een paar proefstarts om te kijken hoeveel grip hij heeft met de regenbanden op de natte baan. Ron gaat van start met Wil Teurlings en Gerhard Völzer naast zich.
Ron maakt weer een prima start en is veel sneller weg dan Teurlings en pakt meteen de leiding en rijdt zich van hem los. De auto ligt ook met de regenafstelling geweldig en we kijken verbaasd toe hoe hard hij over de natte baan gaat.


Ron rijdt zich meteen al los van Teurlings


Ook op de natte baan ligt de Golf geweldig

Wil Teurlings heeft een probleem. Völzer zit op z'n bumper en z'n versnellingsbak zit vast in de derde versnelling. Hij kan Völzer zo niet afhouden en moet 'm voorbij laten gaan. Wil kan de race uitrijden maar een goede tijd zit er niet in. Ron wint de race met Völzer op 2,5 seconden achter zich.

Rolf Volland heeft ook geen moeite met de baan die inmiddels snel opdroogt en is opnieuw iets sneller dan Ron.


Rolf Volland met z'n snelle Skoda Fabia RS

Afgezien van de twee "droogrijders" is Ron opnieuw het snelst achter Volland. Het begint een eentonig verhaal te worden, maar we zijn er erg over in onze nopjes.

Uitslag 3e manche Divisie 1
Pl.

Nr. - Naam

Kamp

Land

Auto

Tijd

1

34 - Willi Streitler

DM

Oostenrijk

Nissan Sunny GTI-R

2m11,04s

2 58 - Jan van Loon BK Nederland Ford Focus 2m13,79s
3 1 - Rolf Volland DM Duitsland Skoda Fabia RS 2m15,07s
4

64 - Ron Snoeck

BK

Nederland

VW Golf IV

2m15,62s

5 51 - Patrick van Mechelen BK België Subaru Impreza 2m20,77s
6 12 - Milan Schmied DM Tsjechië Skoda Fabia 2m22,07s
7 7 - Frank Eichelberg DM Duitsland Audi A4 Quattro 2m22,68s
8 60 - Wil Teurlings BK Nederland Volvo S40 Turbo 2m23,08s
9 53 - Jan Langenberg BK Nederland Ford Focus 2m38,47s

De pechduivel weigert Ronny Scheveneels met rust te laten. Hij heeft de strijd moeten staken met een gebroken krukas.

 

De Finale
De zon schijnt inmiddels weer volop en als om 5 uur de finale om het Belgisch kampioenschap divisie 1 wordt verreden is de baan kurkdroog.
De auto is weer teruggezet in de droog weer afstelling en de profielloze slicks zijn weer gemonteerd. Opnieuw is de uitlijning gecontroleerd en alle vitale delen zijn nagelopen. Ook de gegevens uit de boordcomputer zijn 100% in orde. De auto is klaar voor de finale.

Zoals gezegd worden de finales om het Duits- en het Belgisch kampioenschap gescheiden verreden. Nu ook geen auto's van andere divisies in de startopstelling.
Ron vindt het eigenlijk wel jammer. Hij had graag een keer direct met Volland de strijd willen aangaan. Vandaag was Volland steeds iets sneller dan Ron, maar ze hebben geen enkele keer direct tegen elkaar gereden.

Ron staat op pole. Naast hem Wil Teurlings en daarnaast Patrick van Mechelen. Op rij twee Jan van Loon en Jan Langenberg.

 
4.
van Loon
5.
Langenberg
 
1.
Snoeck
 
2.
Teurlings
 
3.
Mechelen


De startopstelling voor de BK finale

Nu komt het er dus op aan. Kan Ron ook nu van Mechelen en Teurlings achter zich laten zoals in de manches?

Het 5 seconden bord gaat omhoog en de motoren beginnen volop te bulderen. Dan drukt de starter op de knop en het startlicht flitst even. Als gestoken springen de auto's van de startlijn weg. Ron en van Mechelen trekken gelijk op en Wil Teurlings is net wat langzamer. Het acceleratie vermogen van de Subaru wint het van Ron's Golf en van Mechelen is als eerste bij de bocht met Ron op z'n bumper.


Ron en van Mechelen eerst gelijk op, dan blijkt de Subaru sneller dan de Golf

Van Mechelen was bij de start dan wel sneller dan Ron, maar Ron reed snellere tijden dan van Mechelen. Dat blijkt nu ook duidelijk. Van Mechelen ziet Ron kort achter zich. Afwisselend in de linker en in de rechter spiegel. Ron geeft alles wat ie heeft en jaagt van Mechelen voor zich uit over de baan. Ze hebben zich al een flink stuk losgereden van Wil Teurlings dus Ron kan zich volledig toeleggen op de aanval.


3e ronde. Ron is volop aan het pushen bij Patrick van Mechelen

Maar sneller zijn is niet genoeg, hij moet er eerst langs zien te komen en dat is iets waarvoor je bij van Mechelen van goede huize moet komen. Maar ook Ron weet dat één klein foutje genoeg is en hij blijft de druk opvoeren.

Dan in de vierde ronde "Disaster Strikes". Er komt rook van Ron's linker voorwiel en het wiel staat "raar", alsof het naar voren verschoven is. Heeft Ron in z'n jacht op van Mechelen soms ergens iet geraakt zonder dat we het zagen?


Er komt rook van het linkervoorwiel en het wiel staat scheef

Ron moet de strijd opgeven. Hij zet z'n wagen aan de kant en klimt over de vangrail voordat de andere vier auto's opnieuw voorbij komen razen. Het is voorbij voor Ron.


Ron zet z'n auto langs de kant en klimt over de vangrail

Patrick van Mechelen kan op z'n gemak de resterende twee rondes uitrijden. Hij finisht als winnaar en Wil Teurling wordt tweede gevolgd door Jan van Loon en Jan Langenberg. Ron wordt zo dus vijfde en de 12 punten die dat oplevert is dan de troostprijs voor wat zo'n prachtig race weekend was. Jammer, jammer, jammer.

En terwijl de drie winnaars in een pick-up met twee mooie Duitse Babes worden rondgereden wordt onze Golf vleugellam door de "Abschleppdienst" opgelepeld en naar de paddock teruggebracht.


De winnaars krijgen een ereronde met twee Duitse Babes terwijl de Golf wordt weggesleept

Uitslag finale Divisie 1
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Punten

1 51 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 20
2 60 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 Turbo 17
3 58 - Jan van Loon Nederland Ford Focus 15
4 53 - Jan Langenberg Nederland Ford Focus 13
5

64 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

12

En wat was er nou aan de hand met de Golf? Heeft Ron wat geraakt? Nee, er was een bout afgebroken waarmee een arm van de voorwielophanging aan het wiel is vastgeschroefd. Zo werd pijnlijk duidelijk welke krachten er op de wielophanging komen te staan als de auto beter op de baan komt te liggen.
Was het te voorkomen geweest? Ja, natuurlijk. Als je de mogelijkheid hebt het krachtenspel wat daar optreedt in een computermodel door te rekenen dan had je dit aan kunnen zien komen. Wij hebben die mogelijkheden niet en zo moeten we bepaalde zaken "The hard way" leren. Dat hoort nou eenmaal bij de ontwikkeling van zo'n auto.

We hebben nu een paar weken de tijd om weer van alles te bedenken en te verbeteren. We hebben nog een flinke lijst met punten dus voorlopig ligt de ontwikkeling nog niet stil. Dit weekend hebben we een grote stap vooruit gemaakt ook al was het einde zuur.

Op zondag 24 juni is de volgende wedstrijd, dan weer gewoon in Valkenswaard

Tot de volgende keer !!