NK verslag Valkenswaard - Zondag 15 april 2007

Vandaag wordt de eerste wedstrijd om het Nederlands Kampioenschap in Valkenswaard verreden. Op 25 maart waren we ook al hier, toen was er een testdag waar we de auto al eens even flink aan de tand hebben kunnen voelen. Helaas was het toen na vier testruns al over omdat een bus aan het voorste differentieel begon te scheuren. Dat is inmiddels gerepareerd en er is een extra versteviging aangebracht.

De grootste verandering voor vandaag is echter dat de auto een week bij MTO Engineering in Duitsland is geweest. Daar heeft Torsten Osterhaus op de testbank de motor helemaal door ge-tuned. Tot op heden reden we met een "veilig" afgestelde motor. De reden hiervoor was dat we eerst de auto zelf helemaal in orde wilden hebben voordat we het uiterste er uit wilden halen. We denken dat we nu zover zijn en daarom mocht ie een weekje logeren in Duitsland. Dat heeft flink wat opgeleverd. Ron heeft nu 60 PK extra ter beschikking onder z'n rechtervoet en ook het koppel is flink hoger geworden. Uit de 2.0 Liter turbo motor halen we nu 510 PK met een maximum koppel van 680 Nm.


De Golf op de testbank bij MTO Engineering in Duitsland

We zijn zaterdagmiddag al aangekomen op het circuit om ons kampement voor dit weekend in te richten. Het weer is fantastisch voor half April en er parelde al menig zweetdruppeltje tijdens het voorbereidende gesleutel.

Valkenswaard is voor Ron altijd een fijn circuit geweest. Hij heeft hier al zo vaak gereden dat hij elke bocht en kuil wel kan dromen. De beste plek voor hem dus om aan al die extra PK's te wennen. Zo denken er blijkbaar meer over want er zijn een aantal buitenlandse teams gekomen die je normaal alleen op EK wedstrijden ziet. Die mensen hebben hun auto's klaar voor het EK seizoen en komen hier hun "wedstrijdgevoel" even opfrissen voordat het EK over drie weken van start gaat in Portugal.


Plattegrond van het Eurocircuit
Klik op het plaatje voor een beschrijving van de baan

Om 10:00u start het vandaag met de vrije training en om 12:00u wordt dan de 1e manche verreden.

De 1e manche
Het zit ons niet echt mee vandaag. Ron heeft nog niet echt van z'n extra PK's gebruik kunnen maken. In de vrije training was het in de eerste ronde al foute boel. De homokineet van het linker voorwiel begaf het dus Ron kon meteen al de baan verlaten.


In de vrije training meteen al de aandrijving kapot

Marko, Henk en Wouter gingen natuurlijk meteen aan het werk om de kapotte delen te vervangen. Hier werd ook meteen de oorzaak duidelijk. De aandrijfas had niet voldoende ruimte waardoor de kooi in de homokineet kapot liep.


In de brandende zon moest er even flink worden doorgesleuteld

Het was een flinke klus om een en ander in orde te krijgen, en ondertussen begon het ook al flink heet te worden. Na ruim twee uur sleutelen stond de auto echter weer keurig op tijd klaar voor de start van de 1e manche. Wel jammer dat Ron niet meer heeft kunnen rijden in de vrije training.

Ron start in de 1e heat van de 1e manche. Vanaf pole start Jan van Loon, dan de Noor Nottveit, dan Ron en dan Koen Pauwels.
De start verloopt goed, Pauwels is het snelst weg en Ron en Nottveit gaan gelijk op richting de eerste bocht. Jan van Loon zit achter Nottveit.


Ron naast Nottveit de eerste bocht in

Pauwels gaat echter veel te hard de bocht in en komt naast de baan in het zand terecht. Ook Nottveit gaat harder dan eigenlijk kan en gaat hard leunend tegen Ron de bocht door. Ron wordt daardoor naar buiten gedwongen en komt z'n linker wielen in het zand terecht. Het lijkt echter net goed te gaan, schijn bedriegt echter want Ron is stuurloos. Nottveit heeft met z'n actie de rechter stuurstang van Ron gebroken.


Pauwels raakt naast de baan en Nottveit leunt hard op Ron

Nottveit pakt de leiding terwijl Pauwels door het zand ploetert en de baan weer weet te bereiken.


Pauwels raakt Ron vol op z'n linker voorwiel als hij de baan weer op komt

Ron heeft geen controle over de auto. Jan van Loon rijdt langs hem heen en Ron raakt onbedoeld Jan op z'n bumper die daardoor rechtuit vliegt en in het zand belandt. Dat is ook de plek waar Ron vervolgens tot stilstand komt. Einde wedstrijd voor Jan en Ron. Pauwels kan echter doorrijden en wordt uiteindelijk tweede achter Nottveit.

Da's was even flink balen dus. Gelukkig is de schade snel hersteld en de auto wordt opnieuw uitgelijnd en staat ruim op tijd klaar voor de 2e manche.

De 2e manche
Zo, deze ging een heel stuk beter. Voor de 2e manche start Ron opnieuw in de 1e heat. Op pole staat Wil Teurlings met z'n Volvo, Daarnaast de Engelsman Chris Cake, dan Ron met Koen Pauwels naast zich. Op de 5e startplek staat Ronny Scheveneels.

Opnieuw is Pauwels het snelst weg. Ron maakt echter ook een geweldige start en weet heel dicht bij Pauwels te blijven. Wil Teurlings zit een paar meter achter Ron.


Pauwels het beste weg. Ron is er echter dicht bij.


Op Koen's bumper de eerste bocht door

Koen Pauwels trapt zo hard als hij kan met z'n nieuwe Ford Focus. Ron kan hem echter goed bijhouden, Koen rijdt niet erg ver hem weg. Wil Teurlings gaat ook erg hard maar kan niet bij Ron in de buurt komen.


Koen, Ron en Wil in de derde ronde door de chicane

Al met al is het geen bijzondere wedstrijd, maar dat hoeft voor ons op dit moment ook even niet ... We willen nu wel eens zien hoe de Golf presteert op de baan en dat valt ons in het geheel niet tegen. Ron heeft echter nog wel te veel onderstuur dus daar moeten we nog mee bezig.

Koen Pauwels wint de heat met Ron op iets minder dan 1 seconde achter zich.


Koen, Ron en Wil over de finishlijn

Hier de uitslag van de 2e manche.

Uitslag 2e manche (Top 10)
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 3 - Sverre Isachsen Noorwegen Ford Focus 2m41,331s
2 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 2m41,569s
3 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 2m42,815s
4 5 - Ole Kris Nottveit Noorwegen Ford Focus 2m43,545s
5 2 - Koen Pauwels België Ford Focus 2m43,723s
6 10 - Robert Langenberg Nederland Ford Focus 2m44,521s
7

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

2m44,658s

8 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 2m48,166s
9 4 - Jochen Coox België VW Golf IV 2m50,342s
10 6 - Ronny Scheveneels België VW Golf IV 2m52,647s

De 3e manche
Helaas, helaas, de pechduivel sloeg opnieuw toe. Het is over en voorbij voor vandaag. Ron stond aan de start voor de 3e manche maar toen de startlichten flitsten gebeurde er helemaal niets. De Golf bleef staan terwijl de rest van het veld er vandoor vloog.


Ron blijft staan terwijl de rest wegvliegt

Opnieuw een probleem in de aandrijving. Dit keer lijkt het op een probleem in de versnellingsbak, maar dat gaan we thuis in de werkplaats wel echt uitzoeken. Voor vandaag zit het er helaas op, we gaan inpakken en terug naar huis.

We hebben een maand de tijd tot de volgende wedstrijd, maar we hebben genoeg te doen dus dat is zo weer om. De volgende wedstrijd is op 20 mei, weer hier in Valkenswaard.

Tot de volgende keer ...