NK verslag Valkenswaard - Zondag 15 juli 2007

Slechts één week na de schitterende overwinning in België staat Ron Snoeck vandaag weer aan de start op het Eurocircuit in Valkenswaard. Hier wordt vandaag de vierde, en laatste, wedstrijd om het Nederlands kampioenschap Rallycross verreden. Dat wil echter niet zeggen dat vandaag bekend wordt wie er Nederlands Kampioen wordt. Er worden namelijk nog twee wedtrijden in België gereden in september en oktober, en voor het NK mogen de beste twee resultaten uit België worden meegeteld. Dus formeel wordt het NK dus in oktober in België beslist.

Ron staat op dit moment derde in het kampioenschap achter Patrick van Mechelen en Wil Teurlings. Patrick heeft al zo'n grote voorsprong dat hij eigenlijk niet meer in te halen is. Dat is anders voor Wil. Die staat slechts 4 punten voor op Ron. Voor Ron is het dus zaak zoveel mogelijk puntenvoorsprong te krijgen op Wil Teurlings, en te proberen de tweede plaats in het kampioenschap van hem over te nemen.

Zoals gewoonlijk zijn we op zaterdag al aangekomen op het circuit om onze plek in de paddock weer in te richten. Daarna hebben we op de vervangen voorbumper en spatborden nog nieuwe sponsor stickers geplakt en toen was de rest van de avond weer voor onszelf.


Plattegrond van het Eurocircuit
Klik op het plaatje voor een beschrijving van de baan

Het weer is goed, maar het is meer dan 30 graden en erg klam. De verwachting is dat we het vandaag droog houden en dat er pas 's avonds weer regen komt. We houden voor de zekerheid de meteo informatie goed in de gaten zodat we niet verrast worden door een bui.

Om 10:00u gaat Ron in de vrije training twee maal achter elkaar de baan op en Ron komt met een tevreden gevoel terug naar de paddock. Alles wordt nog een keer gecontroleerd door Marko, Henk en Wouter en dan zijn we klaar voor de race.


Ron in actie tijdens de vrije training

 

De 1e manche
Er zijn 11 auto's die aan de start komen in de divisie 1 en de 1e manche wordt verreden in 3 heats. Ron start in de 1e heat met Koen Pauwels, Jan Langenberg en Mike Lunenburg.

Koen Pauwels start vanaf pole en Ron staat pal naast hem. Ron zet weer een superstart neer en is iedereen te snel af. En tot ieders verbazing kan zelfs Pauwels hem niet bijhouden.


Ron perste er een superstart uit en zelfs Pauwels te snel af

Als halverwege het rechte stuk richting eerste bocht is Ron Pauwels al geheel voorbij en hij stuurt z'n auto naar de idelale lijn. Bij de bocht aangekomen houdt Ron keurig een verdedigende lijn aan en Pauwels kan niets anders dan er braaf achter blijven.


Ron op kop de eerste bocht in met Pauwels op z'n bumper

Ron kan in de eerste ronde al een kleine voorsprong opbouwen en als ze aan het begin van de 2e ronde voor het eerst door de chicane gaan heeft Ron al een paar wagenlengstes voorsprong opgebouwd.


Ron heeft na 1 ronde al een comfortabele voorsprong op Pauwels

Ron kan vrijuit gaan en zich helemaal concentreren op het neerzetten van een zo goed mogeljke tijd. De auto ligt geweldig en de voorsprong op Pauwels wordt steeds groter.


Ron's voorsprong op Pauwels wordt steeds groter

Pauwels trapt wat ie kan en gaat steeds wilder rijden. Dat help natuurlijk niet, en Ron gaat met een voorsprong van 2,7 seconden op Koen als winnaar over de finish.


Ron als winnaar over de finish met Pauwels op 2,7 seconden

In de 2e heat staan Ronny Scheveneels, Jan van Loon, Wil Teurlings en Tony Bell aan de start. Wil Teurlings maakt de beste start en gaat voor Bell en Scheveneels op kop de eerste bocht door.


Wil Teurlings op kop voor Bell en Scheveneels

Scheveneels' pech blijft maar voortduren en na 1 ronde verlaat hij alweer de baan.


Scheveneels' pech houdt maar niet op

Wil Teurlings wint de heat met een flinke voorsprong op Bell.

In de 3e heat starten Jos Kuypers, Patrick van Mechelen en Robert Langenberg. Kuypers en van Mechelen gaan het eerste stuk gelijk op maar Kuypers wint de race naar de eerste bocht. Van Mechelen echter kort op de bumper van Kuypers en is daar de hele race nadrukkelijk aanwezig. Jos kan zich niet één foutje veroorloven want dan is Patrick hem voorbij.


Jos in de chicane met Patrick kort achter zich

Kuypers maakt echter geen fout en gaat als winnaar voor van Mechelen over de finishlijn.

Dan begint het spannende wachten op de uitslag. Wat zijn de tijden, wie was het snelst? Nou, dat was Kuypers, gevolgd door van Mechelen. Ron noteert een mooie derde tijd. Goed !!

Uitslag 1e manche (top 6)
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 2m43,810s
2 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 2m44,218s
3

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

2m47,063s

4 12 - Koen Pauwels België Ford Focus 2m49,734s
5 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 2m50,784s
6

10 - Robert Lanenberg

Nederland

Ford Focus

2m52,634s

 

De 2e manche
Ook de 2e manche wordt weer in 3 heats verreden. Tony Bell wint de race maar Scheveneels heeft weer pech want in de laatste ronde breekt z'n rechter voorwiel af.


Scheveneels over de finish met een afgebroken rechter voorwiel

In de 2e heat starten Jan Langenberg, Mike Lunenburg, Patrick van Mechelen en Koen Pauwels.
Pauwels is bij de start iets sneller dan Van Mechelen en drukt van Mechelen naar binnen die met Jan Langenberg in aanraking komt.


Van Mechelen klem tussen Langenberg en Pauwels

Bij de eerste bocht stuurt Pauwels z'n auto strak naar binnen en van Mechelen moet flink in de rem en gaat achterstevoren. Hij doet daarna wat hij kan maar een goede tijd zit er niet meer in. Pauwels rijdt onbedreigd naar de finish.

Dan in de 3e heat is Ron aan de beurt. Ron staat op pole met Jos Kuypers naast zich en daarnaast Wil Teurlings. Eerst veroorzaakt Jos nog een valse start, maar bij de daaropvolgende échte start is Jos duidelijk het snelst van het trio. Ron en Wil gaan eerst gelijk op maar dan steekt Ron's neus voor die van Wil. Jos gaat op kop de eerste bocht in met Ron op z'n bumper en Wil achter zich.


Jos op kop de eerste bocht in met Ron op z'n bumper
Op de voorgrond een aantal mensen van het Snoeck team

Na één ronde begint Ron zich al wat los te rijden van Teurlings. Hij kan zich mooi optrekken aan Kuypers. Die loopt echter snel van hem weg. Ron's voorsprong op Teurlings wordt echter ook steeds groter.


Ron weet een flink gat te trekken op Teurlings

Jos Kuypers wint de race en Ron wordt tweede op ruim drie seconden. Wil Teurlings wordt derde op zo'n twee seconden achter Ron.

De tijden zien er weer prima uit wat ons betreft. Weer een derde plek voor Ron. Dit keer achter Kuypers en Pauwels. Wil Teurlings heeft de vierde tijd.

Uitslag 2e manche (top 6)
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 2m41,284s
2 12 - Koen Pauwels België Ford Focus 2m42,761s
3

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

2m44,513s

4 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 2m46,447s
5 11 - Tony Bell Engeland Toyota Corolla 2m50,153s
6

6 - Ronny Scheveneels

België

VW Golf IV

2m53,305s

 

De 3e manche
We hebben weer een probleempje met de injectorbrug. Die is gerepareerd, maar begint nu toch weer iets te lekken. Daar moet écht een nieuwe op. Gelukkig hebben Marko en Henk het lek snel onder controle en ze controleren de rest van de auto uitvoerig voordat Ron de 3e manche moet rijden.

Ron start in de 3e heat van de 3e manche. In heat 1 starten Jan Langenberg en zoon Robert Langenberg, van Loon en Lunenburg en in de 2e heat komen Pauwels en Teurlings tegen elkaar uit. Jos Kuypers rijdt geen derde manche, die heeft al de pole position voor de finale met zijn beide manche overwinningen.

Pauwels is sneller weg dan Teurlings, maar die kan Pauwels redelijk goed bijhouden. Dat kon wel eens een snelle tijd zijn voor Wil.

In Ron's heat staat van Mechelen op pole, dan Tony Bell en dan Ron. Bij de start gaat het drie auto's breed naar de eerste bocht. maar dan steekt de neus van van Mechelen naar voren en hij gaat op kop naar de eerste bocht.


Van Mechelen op kop met Bell naast zich

Tony Bell kon hem goed bijhouden en sluit achter van Mechelen aan. Ron houdt het rustig en snijdt de bocht heel strak aan. Bell, die half naast van Mechelen zit, moet wijd gaan en Ron zet 'm er aan de binnenkant naast en voor de volgende bocht is hij langs Bell.


Ron pakt Bell na de bocht

Van Mechelen is erg snel en rijdt zich los van Ron. Tegelijkertijd rijdt Ron zich los van Bell en zo rijden de drie auto's schijnbaar rustig hun rondjes.


Drie auto's met redelijk wat afstand er tussen

Even lijkt het bij van Mechelen mis te gaan als hij met vier wielen naat de baan gaat maar hij vangt de auto keurig op en zet 'm terug op de baan.


Van Mechelen maakt een klein "uitstapje"

Voor de rest is het een vrij saaie race. Van Mechelen wint dus voor Ron en noteert ook de snelste tijd van de 3e manche. Koen Pauwels noteert een tweede tijd en Ron een derde.

Uitslag 3e manche (top 6)
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 2m39,765s
2 12 - Koen Pauwels België Ford Focus 2m41,871s
3

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

2m42,451s

4 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 2m44,212s
5 11 - Tony Bell Engeland Toyota Corolla 2m45,749s
6

10 - R. Langenberg

Nederland

Ford Focus

2m46,397s

Met deze tijden heeft Ron een vierde startplek in de finale. Nu gaat het spannend worden.

 

De Finale
Tjonge jonge wat is het akelig warm. We zweten ons rot, maar als je Ron na een race uit de auto ziet komen ..... Een rijdende oven is het. Echt afzien voor Ron.

Ron heeft dus een vierde startplek veroverd. Dat is op de tweede rij, achter Kuypers, van Mechelen en Pauwels. Eigenlijk helemaal niet slecht. Laat die drie maar lekker knokken dat eerste stuk .... ;-)

6.
Bell
 
7. R.
Langenberg
 
8.
Van Loon 
 
4.
Snoeck
 
5.
Teurlings
 
1.
Kuypers
 
2.
Mechelen
 
3.
PauwelsDe startopstelling voor de finale

Ron wil proberen, meteen als hij buiten de witte lijnen na de start is, achter Jos Kuypers aan te sluiten en zo de kortste lijn richting eerste bocht te pakken. Als de starter z'n knop indrukt gaat het echter anders. Ron heeft veel te veel wielspin en komt niet zo goed weg als hij zou willen. Robert Langenberg komt vanaf de achterste rij naast Ron en gaat hem voorbij.
Kuypers, Pauwels en van Mechelen stuiven richting de eerste bocht. Pauwels zit naast Kuypers aan de buitenkant en van Mechelen zit achter Kuypers.


Kuypers, Pauwels en van Mechelen duiken de eerste bocht in
Langenberg is Ron te snel af

Ron zit op de goede lijn voor een vierde plek maar Robert Langenberg is 'm te snel af en weet die plek op te eisen. Gelukkig (voor het kampioenschap) zit Wil Teurlings achter Ron.

Pauwels wint het van van Mechelen en pakt de tweede plek achter Kuypers.


Ron houdt Wil Teurlings gelukkig achter zich

Kuypers, Pauwels en van Mechelen zijn veel sneller dan Langenberg en rijden heel snel van hem weg. Ron is ook sneller maar kan nergens een punt vinden om Langenberg voorbij te komen. Die weet ook hoe hij de deur dicht moet houden. Bovendien moet Ron heel goed opletten wat Wil Teurlings achter hem uitspookt.


Ron zit vast achter Robert Langenberg

Van Mechelen is ondertussen volop in de aanval bij Pauwels, maar ook die geeft geen krimp. En zo zijn er dus twee gevechten op de baan gaande.

Na vijf ronden gaat Jos Kuypers als winnaar over de streep. Koen Pauwels wordt tweede en Patrick van Mechelen derde.


Kuypers, Pauwels en van Mechelen over de streep

Ook Ron krijgt bij Langenberg geen poot aan de grond. Robert Langenberg finisht als vierde en Ron als vijfde. Wil Teurlings pakt de zesde plaats en Tony Bell wordt zevende en Jan van Loon achtste.


Ron finisht als vijfde achter Robert Langenberg

Uitslag finale Divisie 1 (Top 6)
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Punten

1 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 20
2 12 - Koen Pauwels België Ford Focus 17
3 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 15
4 10 - Robert Langenberg Nederland Ford Focusa 13
5

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

12

6 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 Turbo 11

Voor de stand om het Nederlands kampioenschap heeft Ron echter goede zaken gedaan. Met inachtneming van één resultaat dat moet worden geschrapt schuift Ron op naar de tweede plaats. Jos Kuypers zit achter hem op 3 en Wil Teurlings valt terug van 2 naar 4.
Er zijn echter nog twee wedstrijden in België te gaan waarvan de resultaten invloed hebben op het NK, dus we zijn er nog niet.

Nu hebben we een paar weken rust tot aan de EK wedstrijden in België en Nederland.

Tot de volgende keer ...