NK verslag Valkenswaard - Zondag 20 mei 2007

Vandaag wordt op het Eurocircuit in Valkenswaard de tweede wedstrijd om het Nederlands Kampioenschap verreden. De vorige wedstrijd op 15 april was een grote teleurstelling, We hadden er flink wat PK's bij en toen begonnen er zaken in de aandrijflijn kapot te gaan. Dat konden we echter ter plekke repareren, maar toen de hoofdas in de versnellingsbak het begaf was het uit met de pret. Daar is inmiddels echter een dikkere as in gezet die de extra PK's moet kunnen verdragen. Wel een dure grap die een flink gat in ons budget sloeg.

We zijn hier, zoals gewoonlijk, zaterdagmiddag al aangekomen om ons plekje voor dit weekend in te richten. Het weer is prachtig al wordt er voor zondagmiddag enige regen verwacht.


Plattegrond van het Eurocircuit
Klik op het plaatje voor een beschrijving van de baan

Om 9:00u uur stond Ron met de auto bij de technische keuring en om 10:00u begon de vrije training. Ron is twee keer de baan op geweest en hij was redelijk tevreden. De auto heeft nog teveel onderstuur en dat kunnen we nog niet wegkrijgen. Er zijn nog wat aanpassingen gemaakt aan de afstelling van de wielophanging en de auto is opnieuw helemaal gecontroleerd.


Ron in actie tijdens de vrije training

De pech die Ronny Scheveneels met zijn VW Golf heeft kreeg vandaag een nieuw dieptepunt. Toen hij na de eerste vrije training van de baan kwam stond zijn auto in brand. De zoveelste tegenslag voor hem. Ongelofelijk, we kunnen ons goed voorstellen hoe hij zich nu moet voelen.


De auto van Ronny Scheveneels wordt geblust

 

De 1e manche
Tijdens de NK's wordt er geen tijdtraining gehouden. Hoe de startvolgorde voor de 1e manche wordt bepaald weten we niet. Ron komt aan de start in de 2e heat van de 1e manche. Jos Kuypers staat op pole met z'n nieuwe Ford Focus. Ron staat op de 2e plek. Naast Ron dan Tom Geenen, Patrick van Mechelen en Mike Lunenburg.

Kuypers en van Mechelen zijn het snelst weg. Samen gaan ze redelijk gelijk op richting eerste bocht waarbij Kuypers iets sneller is. Ron volgt ze op de voet en laat van Geenen en Lunenburg achter zich. Bij de eerste bocht zit Kuypers op de beste plek en van Mechelen moet hem voor laten gaan. Ron sluit aan als derde.


Kuypers en van Mechelen zij aan zij de 1e bocht in met Ron erachter

Ze rijden langzaam van Ron weg, maar toch kan Ron het tempo redelijk goed volgen. Hij heeft echter last van onderstuur. De voortkant van de auto wil dan in een bocht rechtuit als je instuurt. Hij zou een stuk sneller zijn als we het onderstuur weg zouden kunnen krijgen.


Hier is duidelijk te zien dat de auto onderstuurd is

In de laatste bocht voor de finishlijn gaat het mis met van Mechelen. Hij gaat dwars en Ron schiet hem voorbij. Jos Kuypers wint de race en Ron wordt tweede. Van Mechelen krijgt de auto weer op de baan maar moet ook Tom Geenen nog voor laten gaan.


Van Mechelen achterstevoren in in het zand terwijl Ron er voorbij gaat

Uiteindelijk levert de 1e manche voor Ron een 3e tijd op. Robert Langenberg, in de "oude" auto van Jos Kuypers, was in de 1e heat zo'n 2 seconden sneller.

Uitslag 1e manche (Top 6)
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 2m46,038s
2 10 - Robert Langenberg Nederland Ford Focus 2m47,015s
3

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

2m49,138s

4 18 - Tom Geenen België Opel Corsa 2m51,396s
5 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 2m53,491s
6

8 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

3m03,325s

 

De 2e manche
Voor de 2e manche moest Ron opnieuw in de 2e heat starten. Ditmaal stond Ron op pole. Naast hem staat Jos Kuypers en daarnaast Patrick van Mechelen. Dan Tom Geenen en Robert Langenberg.

Ron maakt een wereldstart. Hij gaat tot ver op het rechte eind gelijk op met Kuypers en van Mechelen. Dan krijgen de vele PK's van Jos echter de overhand en Jos stuurt als eerste de bocht in.


Ron maakt een wereldstart en gaat lang gelijk op met Kuypers

Patrick van Mechelen zit naast Ron en samen gaan ze de bocht door. Ron worstelt met z'n onderstuur en moet van Mechelen voorbij laten gaan. Zo ligt Ron dan derde met Robert Langenberg achter zich.


Jos Kuypers pakt de leiding met Ron achter zich

Kuypers en van Mechelen beginnen langzaam van Ron weg te lopen en Langenberg komt dichterbij. Ron doet wat hij kan om het gat dicht te houden maar in de laatste ronde is Langenberg Ron te snel af en Ron moet hem voorbij laten gaan.


Robert Langenberg haalt Ron in de laatste ronde in

Kuypers wint de heat met van Mechelen kort achter zich. Langenberg is derde en Ron wordt vierde. Ron heeft daarmee een vijfde tijd gereden.

Uitslag 2e manche (Top 6)
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 2m49,362s
2 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 2m50,888s
3 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 2m51,497s
4 10 - Robert Langenberg Nederland Ford Focus 2m53,558s
5

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

2m54,699s

6 18 - Tom Geenen België Opel Corsa 2m57,580s

 

De 3e manche
Het is inmiddels geheel bewolkt en het ziet er erg dreigend uit. Gelukkig hebben we nog geen bui gehad, alleen maar wat spetters.
Ook voor de 3e manche moet Ron weer in de 2e heat starten. Wil Teurlings staat met z'n Volvo S40 op pole. Naast hem staat Tom Geenen, dan Jan Langenberg. Dan een lege plaats waar Jos Kuypers had kunnen staan en dan helemaal aan de buitenkant Ron in z'n Golf. Jos Kuypers rijdt niet want met z'n tijden in de 1e en 2e manche is hij al verzekerd van een startplek op de eerste rij in de finale.

Ron maakt opnieuw een hele goede start en komt vanaf de buitenste positie in één grote gebogen lijn als eerste bij de bocht aan. Wil Teurlings heeft Jan Langenberg naast zich maar weet hem voor te blijven.


Ron op kop de eerste bocht in

Tom Geenen haalt Langenberg nog in en dat is de volgorde waarin de wedstrijd gereden wordt.


Ron op kop met Teurlings, Geenen en Langenberg

Ron rijdt mooie lijnen en loopt wat weg van Teurlings. Die op zijn beurt laat Tom Geenen ver achter zich. Er ontstaat een erg verspreid veld en daardoor is het een saaie wedstrijd. Wij vinden dat niet erg. Ron kan zich onbedreigd concentreren op een zo goed mogelijke tijd.


Een verspreid veld in de derde ronde

In de laatste ronde maakt Wil Teurlings een vergissing en daardoor kan Tom Geenen hem nog voorbij.

Als we de tijden binnen krijgen blijkt Ron een derde tijd te hebben gereden. Alleen Robert Langenberg en Patrick van Mechelen waren in de 1e heat sneller. Dat voelt goed !!

Uitslag 3e manche (Top 6)
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 10 - Robert Langenberg Nederland Ford Focus 2m48,328s
2 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 2m48,931s
3

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

2m49,922s

4 18 - Tom Geenen België Opel Corsa 2m58,675s
5 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 3m02,215s
6

8 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

3m04,336s

Met de tijden die Ron vandaag reed heeft hij een vierde startplaats in de finale bereikt.

 

De Finale
De wolken blijven dreigen maar het miezert alleen een beetje. De baan is vochtig en glad. Ron heeft op de vooras regenbanden laten monteren. Achter heeft hij slicks met profiel.

Er zijn 8 auto die zich hebben gekwalificeerd voor de finale. Ze gaan starten vanaf drie rijen. Op de eerste rij staat Robert Langenberg staat op pole. Twee vakken verder staat Jos Kuypers op plek twee en weer twee vakken verder Patrick van Mechelen op drie.
Ron staat in rij twee op de vierde startplek en ziet tussen Langenberg en Kuypers de vrije baan voor zich. Twee vakken verder staat Wil Teurlings die tussen Kuypers en van Mechelen doorkijkt. Op de derde rij dan Tom Geenen, Jan van Loon en Jan Langenberg. Echter Tom Geenen is niet aan de start verschenen.

 6.
Geenen
 
7.
v. Loon
 
8. J.
Langenberg
 
4.
Snoeck
5. Teurlings
 
1. R.
Langenberg
 
2.
Kuypers
 
3.
Mechelen


De startopstelling voor de finale

De starter staat voor de auto's op de baan, hij zwaait met z'n vlag en rent naar de kant. Zeven motoren beginnen volop te bulderen. Dan flitsen de lampen aan en uit en de auto's schieten van hun plek.

Robert Langenberg is het best weg. Jos Kuypers wordt bij de start verslagen door z'n eigen auto die hij aan Robert heeft verhuurd. Achter Langenberg gaan Kuypers en van Mechelen zij aan zij de bocht in. Wil Teurlings was Ron te snel af en Ron moet achter hem aansluiten.


Langenberg op kop de eerste bocht in. Ron achter Wil Teurlings

Robert Langenberg gaat echter te hard en komt na de bocht naast de baan terecht in het zachte zand. Van Mechelen gaat ook erg wijd en moet flink bijremmen. Jos Kuypers schiet voor hem langs maar heeft inmiddels Teurlings naast zich. Dan komt Kuypers met z'n wielen in het zand en Teurlings raakt hem op het rechter voorwiel. Het wiel breekt af en Jos Kuypers blijft vleugellam in het zand staan.


Een grote chaos na de eerste bocht. Voor Jos Kuypers is het einde race

Terwijl dit alles gaande is stuurt Ron er aan de binnenkant langs. Van Mechelen stuurt echter scherp naar rechts en Ron moet hard uitwijken voor hem. Van Mechelen schiet tussen iedereen door en gaat op kop de tweede bocht in. Wil Teurlings weet nog nét voor Ron achter van Mechelen de bocht in te sturen. Robert Langenberg weet uit het zand te komen en sluit als laatste aan.
Als de auto's de tweede ronde in gaan rijden van Mechelen, Teurlings en Ron als een treintje door de chicane.


Van Mechelen, Wil Teurlings en Ron als een treintje door de chicane

Van Mechelen begint wat uit te lopen op Wil Teurlings en Ron doet z'n uiterste best om Wil op een foutje te betrappen. Hij zit vlak op z'n bumper, maar Wil laat zich niet gek maken. Die is een oude rot in het vak en weet als geen ander hoe hij de deur dicht moet houden voor Ron.


Van Mechelen loopt uit en Ron jaagt op Wil Teurlings

Als na zes ronden de finishvlag wordt gezwaaid is de volgorde aan de kop ongewijzigd. Van Mechelen wint voor Wil Teurlings en Ron wordt derde. Van Loon gaat als vierde over de lijn, Robert Langenberg wordt vijfde en Jan Langenberg zesde.

Patrick van Mechelen voert een vreugdedans uit op het dak van z'n auto. Als hij er af springt wacht Ron hem op om 'm als eerste te feliciteren. Dan loopt Ron naar Wil Teurlings. Die slaat z'n armen om Ron heen en trekt hem bijna om van vreugde. Dolle pret...


Wil Teurlings gebruikt Ron als knuffelbeer ...

Ron loopt terug naar z'n auto en klopt twee keer zachtjes met de vlakke hand op het dak alsof hij een paard goedkeurend op de hals klopt. Hij heeft gelijk, goed gedaan Golf !!

Het ging vandaag een heel stuk beter dan de vorige wedstrijd. We hebben nog genoeg te verbeteren, maar het voelt goed. Elke keer vinden we weer dingen die we kunnen verbeteren, maar we zitten op het goede spoor.

Volgend weekend rijden we in Duitsland. Op het Gründautal circuit in de buurt van Frankfurt. Het is een wedstrijd die meetelt voor het Belgisch kampioenschap. Het wordt een drukke week maar we verheugen ons er nu al op.

Tot de volgende keer !!