NK verslag Valkenswaard - Zondag 24 juni 2007

Vandaag zijn we weer terug op het Eurocircuit in Valkenswaard. Hier wordt de derde ronde om het Nederlands kampioenschap Rallycross verreden. Tijdens de vorige wedstrijd, op de Gründautalring in Duitsland, hebben we een flinke stap vooruit gemaakt met de ligging van de auto. Nu moeten we kijken wat die verbetering op deze baan oplevert.

We zijn hier gisteren al aangekomen en hebben ons plekje in de paddock weer ingericht. Daarna hebben we nog wat kleine dingen aan de auto gedaan waarna we de rest van de avond vrij hadden om weer even lekker bij te praten met andere teams.


Plattegrond van het Eurocircuit
Klik op het plaatje voor een beschrijving van de baan

Het weer is goed, niet te warm en tamelijk drukkend. De verwachting is dat we vandaag nog wel wat regen over ons heenkrijgen, maar dat blijft dus gewoon afwachten. We houden de weersverwachtingen en buienradar.nl goed in de gaten.

Om 9:00u gaan Ron en Marko met de auto naar de verplichte technische keuring en om 10:00u begon de vrije training. Ron is twee keer de baan op geweest en hij was nog niet echt tevreden. De auto stuurde vrij nerveus, vooral bij het remmen.


Ron in actie tijdens de vrije training

Toen Ron na de vrije training terug kwam in de paddock bleek er wat benzine te lekken bij de regelklep voor de benzine injectoren. Het leek simpelweg een kwestie van beter vastdraaien te zijn, maar daarmee was het lek niet verholpen. De injectorbrug bleek gescheurd te zijn en moest gelast worden. Gelukkig konden we hiervoor bij Ko Kasse terecht. Maar zelfs na het lassen bleek er nog benzine te lekken.


Henk en Marko aan het werk om het benzinelek te verhelpen

 

De 1e manche
Het benzinelek bleek enorm hardnekkig. Henk en Marko deden wat ze konden maar het lukte maar niet. Op een bepaald moment is Ron aan de wedstrijdleiding gaan melden dat hij in de 1e manche niet mee zou rijden. Echter, op het aller, allerlaatste moment hadden ze het lek dicht. De 1e heat van de 1e manche ging net van start toen Ron in de auto stapte. Nu maar hopen dat ze hem alsnog zouden laten starten in de 2e heat. Dat bleek gelukkig geen probleem.

Inmiddels regende het al enige tijd flink en de baan was kleddernat. Ron en Joop hadden de regenbanden al op de auto gemonteerd en de auto op de regenafstelling gezet.

Ron stond aan de start met Mike Lunenburg en Robert Langenberg. Robert reed in eerdere wedstrijden met de "oude" Ford Focus van Jos Kuypers, maar Jos heeft z'n auto verkocht dus Robert moest het met z'n eigen auto doen. Jos Kuypers ontbreekt overigens in het startveld, hij is ziek.

Bij de start gaat Ron er als een raket vandoor. Hij heeft veel grip en heeft halverwege de eerste bocht al een flinke voorsprong.


Ron maakt een goede start en pakt meteen de leiding

Robert Langenberg z'n start is niet goed en hij moet achteraan aansluiten. Er is echter iets aan de hand met z'n auto want hij weet de 1e ronde niet af te maken.


Lastig rijden op een natte baan als je niet op kop ligt

Ron kan de race onbedreigd uitrijden, maar moet z'n uiterste best doen om alle PK's in de hand te houden op de natte baan.


Flink driften op de gladde baan

Als dan de tijden van de 1e manche binnenkomen blijkt Ron een derde tijd te hebben gereden. Niet slecht als je kort daarvoor nog dacht niet eens te kunnen starten.

Uitslag 1e manche (top 6)
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 3m15,382s
2 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 3m15,996s
3

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

3m18,297s

4

8 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

3m19,891s

5 29 - Mike Lunenburg Nederland Fiat Coupe 3m26,182s
6 23 - Jan Langenberg België Ford Focus 3m29,856s

 

De 2e manche
Het is gelukkig opgehouden met regenen. De baan echter echter nog steeds nat, er is geen zon te zien en dan duurt het lang voordat de baan weer droog is.

In de 2e manche moet Ron in de 2e heat starten tegen van Mechelen. De 1e heat wordt gewonnen door Wil Teurlings met een hele snelle tijd.


Wil Teurlings is heer en meester in de 1e heat van de 2e manche

Ron staat het meest naar rechts op de startgrid. Patrick van Mechelen staat uiterst links. Daartussen in nog Langenberg en Lunenburg. De start zal gaan tussen Ron en Patrick, die zijn het snelst van dit veld.
Als de lampen aan en uit flitsen sprinten de auto's weg en Ron blijkt de beste start te maken en gaat in een rechte lijn op de eerste bocht af. Van Mechelen komt van buiten en moet achter Ron aansluiten.


Ron het beste weg bij de start met van Mechelen links achter hem

Van Mechelen gaat in z'n poging Ron voor de bocht nog te pakken te nemen veel te laat in de remmen en begint al voor de bocht uit te breken. Hij gaat uiteindelijk helemaal dwars in de bocht.


Van Mechelen duidelijk iets te enthousiast de bocht in. Hij verleist grip en gaat dwars.

Ron zit echter prima voor de bocht en houdt 'm mooi aan de binnenkant. Van Mechelen komt met alle vier de wielen in het zand terecht en weet de auto wonder boven wonder weer de baan op te krijgen. Ron gaat ondertussen op kop de volgende bocht in.


Van Mechelen buiten de baan maar weet hem er weer op te krijgen

Van Mechelen weet in de eerste ronde de tweede plek alweer terug te pakken. Hij kan echter niet bij Ron in de buurt komen.


Ron op kop met van Mechelen achter zich

Ron ziet van Mechelen in z'n spiegels en hij doet er nog een schepje bovenop. Langzaam maar zeker rijdt hij weg van van Mechelen. Die doet wat hij kan maar het lukt hem niet dichterbij te komen.


Ron loopt steeds verder uit op van Mechelen

Ron wint de race met van Mechelen op drie seconden achter zich. Wil Teurlings was echter in de 1e heat het snelst. Nog ruim drie seconden sneller dan Ron. Z'n Volvo doet het uitstekend onder deze baancondities.

Uitslag 2e manche (top 6)
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 3m07,615s
2

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

3m10,842s

3 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 3m13,730s
4

8 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

3m14,727s

5 29 - Mike Lunenburg Nederland Fiat Coupe 3m20,482s
6 23 - Jan Langenberg België Ford Focus 3m25,058s

 

De 3e manche
Het is nog steeds droog maar de baan blijft toch erg nat. Ron besluit de regenbanden er op te laten zitten. Er wordt maar één heat verreden, er zijn niet meer genoeg auto's over voor twee heats.

Van Mechelen staat rechts, op pole. Dan Jan Langenberg, Jan van Loon, Wil Teurlings en Ron uiteindelijk helemaal links. Bij start kan Ron goed volgen, maar met vier auto's naast elkaar de 1e bocht in gaat niet lukken en Ron zit op de slechtste plek.


Met z'n vieren naast elkaar de eerste bocht in, dat lukt niet

Er wordt wat geduwd en geperst en Ron kiest eieren voor z'n geld daar aan de buitenkant. Het hele veld schiet rechts aan hem voorbij en Ron sluit achteraan aan.


Duwen en doordrukken is het nu. Ron kan geen kant op en moet van het gas af

Patrick van Mechelen komt als eerste de bocht uit met Wil Teurlings vlak achter zich. Dan van Loon, Jan Langenberg en Ron.

Van Mechelen en Teurlings rijden zich meteen los en gaan een race met z'n tweetjes doen. Ron zit vast achter Langenberg en kan er op de natte baan maar niet langs komen.


Ron dringt aan bij Langenberg maar krijgt 'm er niet langs

Pas in de derde ronde, net voor de chicane weet Ron de goede plek te vinden om Langenberg voorbij te komen.


Pas in de 3e ronde kan hij Langenberg voorbij

Ron loopt meteen bij Langenberg weg, maar voordat hij bij de achterbumper van van Loon is hoeft het al niet meer, de race is voorbij. Ron eindigt als vierde met een belabberde tijd.

Uitslag 3e manche
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 3m05,471s
2 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 3m06,325s
3

8 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

3m12,758s

4

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

3m14,464s

5 23 - Jan Langenberg België Ford Focus 3m17,796s

Gelukkig zijn echter de drie gereden tijden samen goed genoeg voor een startplek vanaf de eerste rij in de finale.

 

De Finale
Het is weer gaan regenen dus het wordt een natte finale. De regenbanden brengen hun geld wel op dit weekend...
Op de eerste startrij staat Patrick van Mechelen op pole met z'n blauwe Subaru. Op plek twee staat Wil Teurlings in z'n Volvo. Dan Ron op plek drie. Op de tweede rij van Loon en Lunenburg en eenzaam op de derde rij Jan Langenberg.

6. J.
Langenberg
 
 
 
 
 
4.
v. Loon
 
5.
Lunenburg
 
1.
Mechelen
 
2.
Teurlings
 
3.
SnoeckDe startopstelling voor de finale

De starter zwaait z'n vlag en zes motoren beginnen volop te loeien. De lampen flitsen en dan zijn ze weg..... Van Mechelen en Ron gaan gelijk op, Wil Teurlings kan het niet bijbenen en wordt door van Loon ingehaald. Van Mechelen duikt de eerste bocht in met Ron links naast zich en van Loon en Terulings achter zich.


Van Mechelen en Ron zij aan zij de eerste bocht in

Van Mechelen heeft de beste lijn en pakt de leiding in de bocht. Ron sluit achter hem aan en raakt daarbij van Loon nog een beetje op het voorscherm.


Van Mechelen pakt de leiding in de eerste bocht

Van Loon sluit achter Ron aan maar wordt even later al ingehaald door Wil Teurlings. Die probeert natuurlijk bij Ron aan te sluiten. Hij komt even in de buurt, maar Ron is op van Mechelen aan het jagen en samen lopen ze langzaam weg van Teurlings.


Wil Teurlings probeert bij Ron aan te sluiten, maar die is op jacht .....

Als ze in de tweede ronde over start-finish komen zit Ron kort achter Patrick. Die is op het asfalt echter sneller dan Ron en loopt dan weer iets van hem weg. Achterop het circuit, in het onverharde komt Ron dan weer dichterbij. Het is nog steeds het onderstuur dat Ron parten speelt, en dat komt op zo'n natte baan dubbel tot uiting.

Toch komt Ron langzaam maar zeker steeds dichterij. Één foutje van van Mechelen is genoeg ...


Ron komt steeds dichter bij van Mechelen

Als ze na zes race rondes over de finishlijn komen zit Ron slechts twee meter achter hem. Dat is echter niet genoeg en Patrick van Mechelen wint verdiend de race. Ron pakt een mooie tweede plek en daarmee 17 kampioenschaps punten.


Van Mechelen finisht als winnaar vlak voor Ron

Uitslag finale Divisie 1
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Punten

1 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 20
2

14 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

17

3 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 Turbo 15
4 58 - Jan van Loon Nederland Ford Focus 13
5 53 - Jan Langenberg Nederland Ford Focus 12

Met deze uitslag komt Ron zowel in het Nederlands als het Belgisch kampioenschap op een 3e plaats terecht. Zie ook in het menu de keuze Stand NK en BK voor het volledige overzicht.

Het was weer een enerverend race-weekend en het probleem met de lekke injectorbrug leek lelijk roet in het eten te gaan gooien. Gelukkig wisten Marko en Henk het tij te keren en kon Ron zijn deel op de baan gaan doen. Het was weer fijn, en over twee weken racen we alweer in het Belgische Maasmechelen om de punten voor het Belgische kampioenschap.....

Tot de volgende keer !!