BK verslag Maasmechelen - Zondag 2 maart

We zijn weer in het Belgische Maasmechelen. Hier, op het Duivelsbergcircuit, wordt de aftrap gegeven voor het Rallycross seizoen 2008. De Belgen zijn traditiegetrouw altijd erg vroeg met hun eerste wedstrijd en we beginnen het jaar dus met een wedstrijd voor het Belgische kampioenschap.

Gedurende de winterstop is het Ron Snoeck Racing team flink aan het werk geweest met de auto en er zijn tal van verbeteringen doorgevoerd. Kijk hier voor meer info daarover. We zijn dus weer helemaal fris en we gaan er weer volop tegenaan.

2008 belooft een spannend jaar te worden, we krijgen een aantal geduchte tegenstanders op de baan. Kampioen 2007, Patrick van Mechelen met z'n snelle Subaru heeft de afgelopen winter niet bepaald stilgezeten en zal zeker weer een sterke concurrent zijn. Ook Jos Kuypers is van plan naast EK wedstrijden ook het hele Nederlands- en Belgisch kampioenschap te gaan rijden met z'n Ford Focus. En dan hebben we nog de twee ex-Lars Larsson Skoda's. De auto waarmee Larsson in 2006 Europees kampioen werd (Helga 1) is gekocht door Jochen Coox. En de de auto waarmee hij in 2007 Europees kampioen werd (Helga 2) is nu in handen van Koen Pauwels. En ook Wil Teurlings is met z'n Volvo een niet te onderschatten partij. Een paar hele snelle auto's dus waar we tegen moeten strijden.

Zoals vanouds zijn we weer op zaterdagmiddag op het circuit aangekomen. We hebben snel de auto uitgeladen want we mogen van de wedstrijdleiding na de VAS wedstrijden nog even met de auto de baan op. Een mooie gelegenheid voor een paar testronden. Het is echter te kort om meteen al conclusies uit te trekken. Wel merken we meteen dat de auto niet genoeg turbodruk heeft maar de oorzaak daarvan is snel gevonden. Het blijkt aan de afstelling van een afblaasventiel te liggen. Verder worden natuurlijk alle belangrijke bouten en moeren langsgelopen want de auto is helemaal uit elkaar geweest en dan zijn dit soort controles cruciaal.

 

De vrije training
Op zondagmorgen is het koud en winderig. Vannacht heeft het erg hard geregend en ook nu ziet de lucht er dreigend uit. Echt vrolijk wordt je er niet van en we hopen toch echt dat het vandaag een beetje meezit qua weer.

We zijn er al vroeg bij voor de vrije training want als het even kan wil Ron twee keer de baan op. Als we Ron horen wegrijden bij de start is het meteen duidelijk dat de turbo nu wel voldoende druk oplevert.


Ron op de baan in de vrije training

Ron stuurt de auto redelijk voorzichtig rond, de baan is namelijk erg glad. De motor trekt echter goed en de auto ligt erg strak op de baan. Na afloopt stap Ron tevreden uit de auto. Hij laat nog wat veranderen aan de schokdemper afstellingen en ook de stabilisator afstelling kan wat zachter. Als hij echter opnieuw de baan op wil wordt hij tegengehouden. Hij mag niet nog een keer rijden. Jammer.

 

De tijdtraining
Vlak voor de tijdtraining begint het te druppelen, niet hard, maar de baan is toch al erg glad en dit maakt het er niet beter op. Tijdens de tijdtraining moet je drie ronden rijden, één inloopronde en twee snelle rondes. De snelste tijd bepaalt dan je plaats in de startopstelling voor de eerste manche.

Er verschijnen zeven Divisie 1 auto's aan de start. Drie Nederlanders en vier Belgen. Wil Teurlings is er jammer genoeg niet bij en ook Ronny Scheveneels hebben we niet gezien.


Op een rijtje staan ze klaar voor de vrije training.
Ron verstopt achter van Mechelen.

Ron gaat als laatste weg en oefent meteen maar even een start op de natte stratgrid. Tijdens de inloopronde doet hij het nog even rustig aan, maar dan gaat het gas onderin. Ron jaagt de Golf hard rond op de gladde baan en probeert natuurlijk een zo snel mogelijke tijd te rijden.


Ron jaagt de Golf over de baan

Ineens zien we rook achter uit de auto komen. Dat is geen goed teken! Terwijl Ron z'n rondes afmaakt en daarna de baan afrijdt rennen Henk, Marko en Wouter naar de paddock.


Opeens komt er rook uit de Golf

Ron komt aanrijden en zet de auto stil buiten de tent. Hij springt uit de auto en rent naar een brandblusser. Inmiddels gooit Marko de motorkap open en er komen vlammen omhoog. Een korte stoot met de blusser en de vlammen zijn weer weg. Het is olie op het uitlaatspruitstuk die door de hitte ontbrandt. Als nel wordt duidelijk wat er aan de hand is, de dop van de olietank is weg en daardoor is er olie over de motor heen gespoten.


Een rokende motor. Gelukkig alleen maar een losse dop

Terwijl Henk begint de olierommel schoon te maken gaan Marko en Wouter de baan op om de dop te zoeken. Ze vinden 'm ook nog!

Inmiddels komen de tijden binnen van de training en Ron heeft er een vierde tijd uit weten te halen. Niet slecht!

Uitslag tijdtraining
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 45,98s
2 6 - Jochen Coox België Skoda Fabia 46,36s
3 23 - Edwin Geraerts België Ford Focus 46,68s
4

2 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

46,87s

5 11 - Koen Pauwels België Skoda Fabia 46,98s
6 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 47,18s
7

4 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

52,23s

 

De 1e manche
Zo, dat was wel even schrikken als je ineens vlammen ziet. Gelukkig viel het allemaal erg mee. De olierommel is weer schoongemaakt en natuurlijk zijn de belangrijkste delen opnieuw gecontroleerd.
Voor de 1e manche wordt er een setje nieuwe banden met gesneden profiel gemonteerd en zo zijn we weer klaar voor de start.

De 1e manche wordt verreden in twee heats. In de eerste heat starten Jochen Coox, Ron, Jos Kuypers en Jan van Loon.


De startopstelling voor de 1e heat van de 1e manche

Coox maakt een superstart. Ron en Kuypers gaan gelijk op de eerste bocht in maar dan schuift Jos z'n neus voor die van Ron en Jos gaat Ron buitenom voorbij.


Coox pakt de kop en Ron sluit achter rKuypers aan

Ron en van Loon doen meteen hun Jokerlap. Inmiddels doet Jos Kuypers een geslaagde aanval op Jochen Coox en Ron sluit na z'n Joker aan achter Coox. Ron kan het tempo van Kuypers en Coox goed bijhouden.


Kuypers is Coox te snel af. Ron zoekt aansluiting

In de tweede ronde doet Coox z'n Joker. Ron, die vlak achter hem zit, trapt zo hard hij kan om Coox voor te blijven. Dat lukt wonderwel en Ron rijdt nu op een tweede plek achter Kuypers.


Ron is Coox vorbij na diens jokerlap

Ron kan Coox goed achter zich houden, Coox kan niet dichtbij genoeg komen om in de aanval te gaan. Dan, bij het ingaan van de vierde ronde valt Ron opeens terug. Plotseling is de snelheid weg. Coox schiet er langs maar Ron gaat hem opeens weer achterna. Hij lijkt er op dat Ron een probleem had bij het schakelen. Terwijl Kuypers z'n jokerlap doet rijdt Ron richting de achterbumper van Coox en gaat volop in de aanval. Dan, bij de bocht voor de Duivelsberg gaat Coox te wijd en Ron piept er aan de binnenkant langs.


Ron weer aan Coox voorbij als die te wijd gaat

Dan gaat het richting finishlijn. Ron finisht als tweede achter Kuypers en Coox wordt derde. Coox heeft echter een probleem bij z'n linkervoorwiel want daar komt veel rook vanaf. Jan van Loon is uitgevallen.

 

Voor de tweede heat van de 1e manche staan van Mechelen, Geraerts en Pauwels aan de start. Pauwels perst er een superstart uit en pakt de kop gevolgd door van Mechelen. Van Mechelen kan Pauwels goed volgen maar kan geen aanval plaatsen.


Superstart van Pauwels

Als Pauwels z'n jokerlap doet is van Mechelen hem voorbij en als dan een ronde later van Mechelen z'n Jokerlap doet weet Pauwels hem weer in te halen. Dat gebeurt echter onder de gele vlag want Geraerts staat daar stil. De wedstrijdleiding lijkt het echter niet te zien en Pauwels finisht voor van Mechelen als winnaar.


Pauwels haalt van Mechelen in onder de gele vlag

Als dan de tijden binnen komen blijkt Ron een vierde tijd te hebben gereden.

Uitslag 1e manche
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 11 - Koen Pauwels België Skoda Fabia 3m09,77s
2 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 3m10,83s
3 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 3m11,74s
4

2 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

3m14,69s

5 6 - Jochen Coox België Skoda Fabia 3m17,38s
6

4 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

no finish

7 23 - Edwin Geraerts België Ford Focus no finish

 

De 2e manche
Geen regen gelukkig en er schijnt een mager zonnetje tussen de wolken door. Niet verkeerd.
In de 2e manche start Ron in de 1e heat. Patrick van Mechelen staat op pole, dan Ron, vervolgens Jan van Loon en Edwin Geraerts.


De startopstelling gvan de 1e heat van de 2e manche

Helaas verspeelt Ron de start. Teveel wielspin en de andere drie rijden meteen van hem weg. Van Loon en Geraerts gaan zij aan zij door de bocht maar doen dat erg wijd. Van Mechelen pakt z'n kans en steekt hem er binnendoor langs en neemt de leiding. Geraerts sluit achter van Mechelen aan en dan volgt van Loon. Ron sluit achter aan en doet ook meteen maar z'n jokerlap.


Ron moet achter aansluiten vanwege een verspeelde start

Ron rijdt al snel op de achterbumper van van Loon. Da's niet mooi want we weten van vorig jaar nog goed dat Ron sneller is maar dat je aan van Loon niet gemakkelijk voorbij komt. Ron probeert wat hij kan maar van Loon geeft geen krimp. Pas als van Loon z'n jokerlap doet kan Ron er voorbij.


Ron kan niet aan van Loon voorbij

Dan valt Geraerts uit met een afgebroken wiel. Ron ligt nu dus tweede op ruime afstand achter van Mechelen. Hij trapt zo hard hij kan en laat de auto alle hoeken van de baan zien om maar zoveel mogelijk tijd te winnen. In de snelle bocht na de finishlijn stuurt hij de auto er in een hele fraaie vierwieldrift doorheen.


Een fraaie vierwieldrift

Dan, in de laatste ronde vlak voor de finishlijn als hij van de Duivelsberg afkomt, gaat het mis. Ineens gaat de auto te wijd en hij schiet op hoge snelheid de zandbak in. What the heck ???


Vlak voor de finish schiet Ron de baan af

Geen finish dus en geen tijd. Wat was er aan de hand? Nou, Ron schakelde terug maar de bak bleef tussen twee versnellingen hangen en dan zit je opeens zonder aandrijving. Geen aandrijving betekent geen grip en dan heb je niet veel keus meer. Gelukkig valt de schade mee. Volgende mache beter!

 

In de 2e heat staan Pauwels, Kuypers en Coox aan de start. Dat belooft wat.


De start van de 2e heat van de 2e manche

Coox is het beste weg en Kuypers sluit achter hem aan. Pauwels is slim genoeg om dan maar meteen z'n jokerlap te doen.


De Skoda's zijn net snelst bij de start

Kuypers dringt hard aan bij Coox maar die laat zich niet gek maken. Kort achter elkaar vliegen ze over de baan maar Coox geeft Kuypers geen kans 'm er langs te steken. Dan doet Kuypers z'n jokerlap en Pauwels haalt Kuypers in. Vervolgens gaat het zij aan zij richting Duivelsberg en Jos probeert 'm er binnendoor te steken. Dat lijkt te lukken maar Pauwels stuurt scherp naar binnen en de neus van de Ford Focus wordt ruw omhoog gegooid.


De neus van de Ford wordt in de lucht gegooid

De Ford kan die klap echter aan en Kuypers heeft z'n tweede plek terug. Coox wint de race voor Kuypers en Pauwels.

Uitslag 2e manche
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 6 - Jochen Coox België Skoda Fabia 2m53,62s
2 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 2m55,45s
3 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 2m56,23s
4 11 - Koen Pauwels België Skoda Fabia 2m56,27s
5

4 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

3m04,97s

6

2 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

no finish

7 23 - Edwin Geraerts België Ford Focus no finish

 

De 3e manche
Zowel Geraerts als van Mechelen verschijnen niet aan de start. Ze hebben de boel kapot.
In de 1e heat van de 3e manche staan Jochen Coox en Jan van Loon aan de start. Je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen hoe dat verliep. Coox geeft een keer goed gas bij de start, pakt de kop en begint een enorm gat tussen zichzelf en Jan te rijden om vervolgens als winnaar te finishen.

Dan in de 2e heat van de 3e manche staan Jos Kuypers, Koen Pauwels en Ron aan de start.


De start van de 2e heat van de 3e manche

Pauwels is verreweg het snelst weg. Kuypers en Ron gaan een stukje gelijk op en dan steekt Jos de neus ervoor in de binnenbocht en pakt zo de tweede plek voor Ron.


Pauwels pakt de leiding voor Kuypers en Ron

Uiteraard doet Ron meteen z'n jokerlap terwijl Kuypers op de bumper van Pauwels zit te drukken. Kuypers is sneller dan Pauwels maar komt er niet langs. Ondertussen trapt Ron 'm ook flink op z'n staart en rijdt langzaam weer naar Kuypers en Pauwels toe. Dan doet Kuypers z'n jokerlap in de verwachting dat hij voor Ron weer op de hoofdbaan terug zal zijn. Dat pakt echter anders uit. Ron is snel en weet Kuypers voor te blijven.


Ron weet Jos voor te blijven als deze z'n jokerlap doet

Ron heeft nu Kuypers op z'n bumper. Die probeert naast Ron te komen en 'm er zo uit te accelereren. Dat valt 'm echter tegen, Hij komt er naast maar kan er niet voorbij. Zo gaan ze samen de Duivelsberg op.


Jos Kuypers probeert aan Ron voorbij te komen maar dat viel 'm even tegen

Helaas, bij het naar beneden rijden wil de bak weer niet terugschakelen naar z'n drie en Ron trapt op de rem om niet opnieuw in de zandbak te belanden. Kuypers schiet er dan aan de binnenkant langs en Ron is z'n tweede plek weer kwijt.


De bak hapert weer en Ron trapt op de rem

Kuypers begint nu naar Pauwels toe te rijden met Ron op z'n bumper. Pauwels schiet de jokerlap in en als Pauwels terug komt op de hoofdbaan zit Kuypers pal achter hem. In de laatste ronde geeft Pauwels Kuypers echter niet de kans er voorbij te komen en zo gaan ze kort achterelkaar over de finishlijn.


Pauwel wint voor Kuypers en Ron

Uitslag 3e manche
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 6 - Jochen Coox België Skoda Fabia 2m50,34s
2 11 - Koen Pauwels België Skoda Fabia 2m53,56s
3 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 2m53,93s
4

2 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

2m55,14s

5

4 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

2m59,18s

 

De Finale
De regendreiging die er de hele dag was bleek gelukkig loos alarm. Ook de finale kan op een droge baan worden verreden en dat is toch wel zo prettig.
Met de gereden manchetijden heeft Ron een vijfde startplek in de finale weten te behalen.
Op de eerste rij de beide Skoda's. Jochen Coox staat op pole en Koen Pauwels op twee. Op de tweede rij dan Jos Kuypers op plek 3 en Patrick van Mechelen op vier. Op de derde rij staat Ron dan op de vijfde plek met Jan van Loon naast zich op de zesde plek.

 
 
5.
Snoeck
 
 
6.
van Loon
 
3.
Kuypers
 
4.
Mechelen
 
1.
Coox
 
2.
Pauwels
 
 


De startopstelling voor de finale

Pauwels perst er de beste start uit. Hij gaat op kop de eerste bocht in gevolgd door Coox. Van Mechelen heeft Kuypers er uit kunnen starten en ligt op een derde plek. Ron heeft van Loon achter zich weten te houden en gaat als vijfde de bocht door.


De beide Skoda's op kop de eerste bocht in

Jos Kuypers doet meteen z'n jokerlap en komt achter Ron de baan weer op. Dat is echter van korte duur want de versnellingsbak weigert weer en Jos is er langs.


Jos heel even achter Ron nadat ie z'n jokerlap heeft gedaan

In de tweede ronde jokert van Mechelen en ook Ron en Jos Kuypers wint weer een plaats. Die kan nu op jacht naar de beide Skoda's die beide nog moeten jokeren.


Van Mechelen jokert en weer heeft Jos een plek gewonnen

In de vierde ronde jokert Pauwels en Kuypers zit er dicht genoeg achter om zo weer een plaatsje te kunnen opschuiven. Nu heeft hij alleen Coox nog voor zich en hij kan op de loer gaan liggen totdat die z'n jokerlap moet gaan doen. In de vijfde ronde is het zover en Kuypers is Coox inderdaad te snel af. Jos Kuypers pakt de leiding!


Jos Kuypers is de beide Skoda's te slim af en neemt de leiding over

Terwijl Coox in z'n jokerlap werd ingehaald maakte Pauwels een vergissing waardoor Patrick van Mechelen de derde plek van hem kon afpakken.

Ron doet het ondertussen rustig aan op z'n vijfde plaats omdat hij met de haperende versnellingsbak toch schijn van kans maakt om iemand te kunnen inhalen. Heel houden en thuis brengen is het devies.

In de wedstrijd verandert verder niets meer. Kuypers heeft voldoende afstand op Coox zodat die geen direct gevaar voor hem vormt. Jos Kuypers wint een zéér tactisch gereden race voor Coox en van Mechelen. Pauwels wordt vierde, Ron vijfde en Jan van Loon zesde.


Jos Kuypers als winnaar over de finish voor Coox en van Mechelen. Ron wordt vijfde

Uitslag finale Divisie 1
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Punten

1 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 20
2 6 - Jochen Coox België Skoda Fabia 17
3 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 15
4 11 - Koen Pauwels België Skoda Fabia 13
5

2 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

12

6 4 - Jan van Loon Nederland Ford Focus 11

Al met al dus heeft dit eerste race-weekend nog niet opgeleverd wat we ervan gehoopt hadden. De grote boosdoener was helaas de versnellingsbak en die wordt er hier ter plekke nog uitgebouwd zodat ze bij GBS deze nog eens goed onder de loep kunnen nemen. De overige veranderingen aan de auto lijken echter een zeer positieve uitwerking te hebben op het weggedrag van de auto en zo gaan we uiteindelijk toch weer tevreden terug naar huis.

Op www.RallyWorld.tv staat een uitvoerige reportage van de wedstrijden die hier vandaag op het Duivelsbergcircuit werden verreden. Erg de moeite waard om te bekijken! Het eerste deel van de reportage gaat over de wedstrijden in de Divisie 1A, het tweede gaat over de races in de Divisie 1.

Over twee weken hebben we een testdag in Valkenswaard en over drie weken onze eerste race in Engeland in Lydden Hill bij Dover.

Tot de volgende keer !