Verslag Lydden Hill, UK - Zondag 23 maart

In plaats van thuis paaseieren te eten zijn we voor dit paasweekend naar Engeland gegaan. Hier, op het Lydden Hill Circuit worden dit weekend races verreden om het Britse Rallycross kampioenschap. Nu is het niet zo dat we nu ook in het Britse kampioenschap gaan meedoen, maar we kregen een uitnodiging van Pat Doran (engelse Rallycross legende en de nieuwe uitbater van dit circuit) om hier te komen racen. Met de volgende reguliere wedstrijd pas over over drie weken is was dit een mooie gelegenheid om weer eens op een ander circuit te rijden en de Engelse racesfeer te proeven. Een leuke bijkomstigheid is dat Lydden Hill de bakermat is van de Rallycross. 41 jaar geleden werd hier de allereerste Rallycross wedstrijd ooit gereden. Heilige grond dus!

Vorig weekend was er op het Eurocircuit in Valkenswaard een testdag. Voor ons erg belangrijk om te kijken of de problemen met de versnellingsbak opgelost waren. Gelukkig was dat inderdaad het geval, bij GBS hebben ze de bak helemaal in orde gemaakt en Ron heeft in Valkenswaard veel ronden kunnen rijden. De baan was erg nat, dus aan het afstellen van de wielophanging konden we niet zoveel doen. Wat wel kon was een tweede stoel in de auto, en zo kon het hele team een keer aan den lijve ondervinden hoe snel zo'n Divisie 1 auto nu echt is. Het was geweldig, de acceleratie en snelheid is echt verpletterend, en we hebben met volle teugen genoten.


Testdag in Valkenswaard, mooie kans om eens mee te rijden met Ron

We hadden besloten om per boot over te steken naar Engeland, iemand van de organisatie hier wist een overtocht te regelen tegen een speciaal tarief en daar hebben we dus maar gebruik van gemaakt. Het eerste deel van de reis was dus een rit naar Calais in Frankrijk. Zo'n 450 Km, dus goed te doen. De overtocht van Calais naar Dover was echter een ander verhaal. Het stormde flink en de veerboten voeren al niet meer volgens dienstregeling. In plaats van een overtocht om half één hebben we moeten wachten tot half vier uur voordat we de boot op konden. Toen we eenmaal de haven uit waren kregen we pas echt door wat het betekent om in een storm de Noordzee over te steken. De boot ging flink tekeer en binnen de kortste keren was het op de toiletten een grote puinhoop door alle zeezieke mensen die aan het overgeven waren. Ook Arjen Winters en Ron's zoon Jarno hadden het flink te pakken. Ron, Marko, Henk en Joop wisten echter hun eten binnen te houden maar fijn was het niet, wel spectaculair.

Toen we de overtocht doorstaan hadden was het nog maar een klein stukje rijden naar het circuit, dat op zo'n 15 Km ten westen van Dover ligt bij het plaatsje Lydden. We werden door Pat Doran, de organisator, met open armen ontvangen. Nadat hij voor ons een mooie plek in de paddock had geregeld liepen we met hem naar de baan toe en daar kreeg Ron van hem al de eerste tips over hoe hij bepaalde bochten het beste kon aansnijden.


Het Lydden Hill Racing Circuit

Lydden Hill is een prachtige baan die in een dal van het heuvelachtige landschap ligt. Waar je ook staat, je kunt bijna overal de hele baan overzien. Het is een circuit met een paar erg gemene bochten, het is bovendien een erg snel circuit met een flinke hoogte verschil er in.

Terwijl we onze plek in de Paddock aan het inrichten waren ging Ron op de fiets de baan verkennen. Toen Ron nog het Europees kamioenschap reed in de Seat Ibiza was dit al een beproefde tactiek van hem om een baan al te leren kennen voor hij er met de auto op mocht. Hij moest echter erg hard trappen om de heuvels op te komen en na zo'n drie ronden hield hij het voor gezien dit keer.


Ron verkent de baan op de fiets

Op zondagmorgen zag het weer er beroerd uit. Gisteren was het al erg koud met veel wind, maar vandaag was het helemaal erg. Het sneeuwde en de koude wind maakte dat het extra onaangenaam was.


Onze plek in de paddock terwijl de sneeuw op ons neerdaalt


Overzicht van de baan

Omdat deze wedstrijd op twee dagen wordt gehouden is het programma redelijk relaxed. Om 10 uur start de technische keuring en vanaf half één kan er getraind worden op de baan. Daarna volgt nog een tijdtraining en de 1e manche. De overige manches en de finale worden op maandag gereden.

De vrije training
Als Ron met de VW Golf voor het eerst de baan opgaat sneeuwt het nog steeds. Het is hier dubbel wennen voor Ron. Niet allen de baan is nieuw voor hem maar ook de banden waar hij op rijdt. Normaal gesproken rijden we op Avon banden, en daar is de auto ook helemaal op afgesteld. In het Britse Rallycross kampioenschap is het echter verplicht om op Kumho banden te rijden. Deze banden verschillen enorm van de Avon's die Ron gewend is. Niet alleen is het rubber heel anders (veel harder) maar ook het type band is anders. Avon is een diagonaal band, de Kumho een radiaal band.


Ron voor het eerst op de baan in Lydden Hill in de sneeuw

Gelukkig stopt het echter met sneeuwen en Ron krijgt toestemming om een paar keer extra de baan op te gaan om te wennen. Het is echter een grote modderboel in de onverharde gedeeltes en Ron moet alle zeilen bijzetten achter het stuur.


Geen sneeuw meer maar wel modder

De Golf loopt echter niet helemaal goed. Steeds, na een paar ronden, begint de motor op drie cylinders te lopen. Henk, Marko en Arjen lopen alles na maar kunnen niets vinden. Wel kunnen we in de computer zien dat alles normaal lijkt te functioneren en dat alleen de temperatuur van de lucht die de intercooler uitkomt heel erg laag is, maar 5 graden. We besluiten dan de ventilatoren maar uit te schakelen, want zo koud hoeft nou ook weer niet. Dit lost het probleem echter niet op.

Dan besluit de wedstrijdleiding om de tijdtraining te laten vervallen. Iedereen mag echter nog wel een keer de baan op om te oefenen voordat de eerste manche begint.

De 1e manche
In welke volgorde ze de auto's nu laten starten weten we niet. Ron komt aan de start in de 1e heat van de eerste manche met vier andere auto's. Bij het oprijden naar de start merkt Ron echter dat z'n remmen het niet goed doen. Net of hij geen remdruk heeft op de achterwielen. Hij besluit wel gewoon te starten maar het even rustig aan te doen bij de start.

Ron is dus als laatste weg, hij laat de Engelsen even lekker voor hem uit rijden. In eerste bocht vliegt Ron's voorganger, Dermont Carnegie, al haast de bocht uit en Ron kan hem nog net ontwijken maar is hem wel voorbij. Dan, in de 'Devils Elbow' gaat er een achterstevoren en heeft Ron weer een plaatsje gewonnen.


Na de start vierde en een bocht later alweer derde

In de North Bend, boven op de heuvel, gaat Ron echter erg wijd omdat hij niet goed kan remmen. Hierdoor komt hij met twee wielen in het gras en Carnegie is er weer voorbij.
Het valt hem niet mee de ronden fatsoenlijk vol te maken. Hij moet al erg vroeg beginnen te remmen voor de bochten en even snel bij remmen als dat nodig is lukt ook niet goed.


Remmen gaat dan wel niet zo goed, maar snel de bochten door daar heeft Ron geen rem voor nodig

Ron rijdt behoedzaam z'n rondes uit. Doordat dan Stevie Hill in de laatste bocht stilvalt komt Ron als derde over de finish. Een snelle tijd zal het echter niet zijn door de remproblemen.


Ron wordt als derde afgevlagd in de 1e heat van de 1e manche

Eerlijk gezegd weten we op dit moment niet op welke plek Ron is geëindigd in de 1e manche. We hebben de einduitslag van de drie verreden heats nog niet gezien. We hadden even wat anders aan ons hoofd want er moest het nodige aan de auto worden gesleuteld en ook moest de computer aan de auto worden gekoppeld om proberen uit de gegevens af te lezen wat nou de reden is voor het uitvallen van de vierde cylinder eerder vandaag. Uit de gelogde gegevens viel echter niets bijzonders af te lezen. Henk heeft echter weten te achterhalen dat het om de vierde cylinder gaat en daarom wordt de bobine op die cylinder vervangen.

Ondertussen zijn Marko, Arjen en Ron druk bezig met de remmen. Er is een remleiding bij het linker achterwiel kapot. Waarschijnlijk is hier een grote steen tegenaan geslagen. De remleiding wordt vervangen en de remmen worden ontlucht. Uiteindelijk is het acht uur voordat alles in orde is en we kunnen gaan eten.

Al met al een koude en drukke eerste dag hier in Engeland. We hopen dat we morgen beter weer hebben en dat de problemen met de auto allemaal uit de wereld zijn.

Morgen meer !

Klik hier voor Maandag 24 maart