NK verslag Valkenswaard - Zondag 18 mei

Vandaag zijn we weer terug op het EuroCircuit in Valkenswaard voor de tweede wedstrijd om het Nederlands kampioenschap RallyCross. Vier weken geleden waren we ook hier, maar dat was een grote teleurstelling. Toen brak er in de warming-up een tandwiel en daarmee was voor Ron de wedstrijd al voorbij voor hij ook maar één wedstrijdronde had kunnen rijden. Nul punten dus, geen goed begin van het seizoen.

Inmiddels is er weer veel gesleuteld aan de auto en alles is weer hersteld. Vorige week zaterdag heeft Ron de auto uitvoerig kunnen testen en dat verliep allemaal prima. We hebben er dus alle vertrouwen in dat Ron vandaag weer z'n partij kan meeblazen hier in z’n snelle Golf.

Qua weer lijkt het een prima dag te worden. Het is droog met veel bewolking en er waait een frisse wind. Volgens de weersvoorspelling is er slechts een kleine kans op regen vandaag.


Plattegrond van het Eurocircuit
Klik op het plaatje voor een beschrijving van de baan

Afgelopen week hebben we nog een nieuw voor-differentieel gemonteerd met een heel ander type sper er in. Hiermee hopen we het hardnekkige onderstuur verder terug te dringen. Helaas was deze sper echter niet op tijd binnen voor de test van afgelopen zaterdag dus het was zaak om in de vrije training te proberen wat extra ronden te rijden. Dat lukte gelukkig want Ron kon twee maal de baan op voor drie ronden. Na afloop kon Ron melden dat de sper prima functioneerde en dat hij het gevoel had dat in de bochten de neus van de auto beter naar de binnenkant van de bocht werd getrokken dan voorheen. Maar goed, eerst maar eens zien hoe dat in de wedstrijd uitpakt.


De vrije training verliep dit keer probleemloos

 

De 1e manche
Er zijn 11 auto's ingeschreven voor de Divisie 1 en de 1e manche wordt verreden in 3 heats. In de 1e heat komen Teurlings, Langenberg, van Loon en Scheveneels tegen elkaar uit. Wil Teurlings maakt de beste start en neemt de leiding. Hij is veel sneler dan de andere drie en wint de heat met een grote voorsprong.


Wil Teurlings pakt de leiding en wint zijn heat

Ron start in de 2e heat met Jos Kuypers en Marcel Nuey. Tom Geenen verschijnt niet aan de start en heeft naar we aannemen technische problemen.


Ron aan de start met Kuypers en Nuey

Kuypers is het snelst weg van het stel, maar Ron kan goed bij hem blijven. Bumper aan bumper duiken ze de eerste bocht in.


Jos Kuypers pakt de leiding voor Ron

Jos is duidelijk sneller dan Ron en begint langzaam van Ron weg te rijden. Ron heeft wat last van het duiken van z'n auto als hij het gas los laat. Het nieuwe voor differentieel doet z'n werk maar vergt nog wel wat afstelwerk.


Jos voor Ron in het Blomqvist-straatje. Foto Patrick Wenting, RacingInfo.com

Jos gaat als winnaar over de finish en Ron finisht zo'n drie seconden achter hem.

In de 3e heat staan dan van Mechelen, Coox en Pauwels aan de start. Twee snelle Skoda's en een snelle Subaru.
Tot bij de eerste bocht gaan de drie auto's zij aan zij. Van Mechelen zit op de beste lijn, maar Coox stuurt z'n auto op een prachtige wijze in de buitenbocht aan van Mechelen voorbij. Pauwels moet achteraan aansluiten.


Van Mechelen, Pauwels en Coox zij aan zij richting 1e bocht

In de wedstrijd verandert de volgorde niet meer. Coox houdt de leiding maar van Mechelen zit steeds gevaarlijk dicht op z'n achterbumper. Pauwels volgt op een kleine afstand. Coox wint de race en zet ook meteen de snelste tijd neer.

Als dan de tijden binnen komen blijkt Ron een vijfde tijd te hebben gereden.

Uitslag 1e manche (TOP 8)
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 6 - Jochen Coox België Skoda Fabia 2m39,524s
2 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 2m39,797s
3 11 - Koen Pauwels België Skoda Fabia 2m40,910s
4 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 2m41,251s
5

2 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

2m44,387s

6 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 2m50,024s
7 9 - Ronny Scheveneels België VW Golf IV 2m59,094s
8

4 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

3m00,097s

 

De 2e manche
Het weer blijft prachtig, er is nog geen druppel regen gevallen als we aan de 2e manche beginnen. Dit keer worden er twee heats verreden. Tom Geenen is er ook weer bij.
In de 1e heat starten van Mechelen, Jos Kuypers, Wil Teurlings, Jan van Loon en Tom Geenen. Bij de start is van Mechelen Jos Kuypers te snel af en pakt de leiding al voor de bocht.


Van Mechelen pakt de kop voor Kuypers en Teurlings

Jammer genoeg valt van Mechelen al in de eerste ronde uit en Jos Kuypers neemt de leiding over. Hij rijdt zich al heel snel vrij en wint de heat.

In de 2e heat is Ron aan de beurt. Jochen Coox staat op pole in z'n rood/witte Skoda en daarnaast Koen Pauwels in de blauw/zwarte Skoda. Dan Ron op de derde startplek, Ronny Scheveneels en Jan Langenberg.


Ron aan de start van de 3e heat van de 2e manche

De beide Skoda's zijn oppermachtig en als de startlichten aan en uit flitsen moet Ron ze voor laten gaan. Coox pakt de leiding voor Pauwels en Ron weet goed aan te sluiten.


Coox op kop de 1e bocht in voor Pauwels en Ron

Ronny Scheveneels valt in de eerste ronde al uit en zijn reeks van pech-incidenten van vorig jaar lijkt hij nog niet achter zich te kunnen laten.

Coox en Pauwels strijden hard om de eerste plaats, maar Coox slaagt er in Pauwels achter zich te houden en wint de heat. Hij rijdt tevens de snelste tijd. Ron finisht op 2,5 seconden achter Pauwels en rijdt een vierde tijd algemeen.


Coox wint de heat en zet de snelste tijd neer. Ron wordt derde.

Uitslag 2e manche (TOP 8)
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 6 - Jochen Coox België Skoda Fabia 2m39,723s
2 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 2m39,486s
3 11 - Koen Pauwels België Skoda Fabia 2m40,157s
4

2 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

2m42,781s

5 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 2m45,738s
6 23 - Jan Langenberg België Ford Focus 2m56,075s
7

4 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

2m58,275s

8 29 - Tom Geenen België Opel Corsa 2m58,981s

 

De 3e manche
Voor de derde manche is de afstelling van de achterwielophanging flink aangepast. Het nieuwe voor-diff bevalt prima, maar de auto gedraagt zich er heel anders door. Op het asfalt wordt Ron met de aanpassingen steeds sneller, maar op het onverharde wordt het minder.
Ook heeft Ron in de tweede manche harde tikkende geluiden gehoord en er is hard gezocht naar de oorzaak. Het is in ieder geval iets in de aandrijflijn, maar we hebben het niet kunnen reproduceren.

De derde manche wordt weer in drie heats verreden en in de 1e heat starten van Loon, van Mechelen, Scheveneels, Geenen en Neuy. Van Mechelen is het beste weg en gaat op kop de eerste bocht in, maar dan gaat het mis. Hij valt ineens stil en van Loon raakt hem vol op het achterscherm waardoor zijn linker voorspatbord in stukken rondvliegt. Scheveneels neemt de leiding over en wint de heat voor Geenen.


Van Loon raakt tvan Mechelen als die plotsklaps stil valt

In de 2e heat start Ron met Kuypers en Langenberg. Als de startlichten aan en uit gaan sprinten Kuypers en Langenberg weg terwijl Ron langzaam van z'n plaats komt. Hier is iets mis!


Ron rijdt langzaam weg van de startlijn, da's niet pluis

Ron komt langzaam voorbij rijden en verlaat dan de baan. Over en uit! Wat zou er aan de hand zijn.
Jos wint de race natuurlijk met een grote voorsprong op Langenberg en that's it.

Maar dan staan er alweer drie auto's klaar voor de 3e heat. Coox, Pauwels en Teurlings. Coox pakt wederom de kop al vóór de eerste bocht en Pauwels moet opnieuw bij hem aansluiten. De Skoda's gaan veel harder dan de Volvo van Wil Teurlings en ze lopen dan ook snel van ze weg. In de derde ronde gaat Pauwels z'n krachten te boven en gaat te hard door de bocht voor de finishlijn. Z'n auto zit vast in het zand. Coox wint dus de heat voor Teurlings.

En wat is er nou met de Golf aan de hand? Nou, niet best. Er is een ketting gebroken die de voorwielen aandrijft. Dat is ook wat Ron hoorde in de tweede manche. Bij de start van de 3e mache kreeg de ketting z'n genade klap waardoor Ron alleen nog de aandrijving op z'n achterwielen over had. Doorrijden heeft geen zin, want een goede tijd kun je zo niet rijden, bovendien zou hij dan de schade alleen maar vergroot hebben.

Het hele team doet z'n uiterste best om te proberen de ketting voor de finale te vervangen, maar of dat ook lukt?


Er wordt alles op alles gezet om de auto klaar te hebben voor de finale

 

Uitslag 3e manche (TOP 7)
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 6 - Jochen Coox België Skoda Fabia 2m38,558s
2 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 2m39,039s
3 9 - Ronny Scheveneels België VW Golf IV 2m49,385
4 29 - Tom Geenen België Opel Corsa 2m49,623s
5 23 - Jan Langenberg België Ford Focus 2m53,459s
6

4 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

2m56,328s

7 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 3m05,764s
-

2 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

DNF

 

De finale
Helaas, helaas, helaas ... Het is niet gelukt. Het was onmogelijk de ketting nog te vervangen voor de finale en Ron kon dus niet meedoen. Heel erg jammer want met z'n tijden in de manches had hij de vierde startplek. Maar ja, die bleef nu dus leeg.

Er stonden dus zeven auto's aan de start. Op de eerste rij Jochen Coox op pole en naast hem Jos Kuypers en Koen Pauwels. Coox weet er opnieuw de beste start uit te persen en pakt de kop voor Kuypers en Pauwels.


Coox pakt opnieuw de kop, voor Kuypers en Pauwels

Scheveneels heeft echter een tik op het linker voorwiel gehad van Pauwels en hij valt verderop stil. Hij stopt zijn auto op een heel rare plaats. Mogelijk dacht hij dat de wedstrijd zou worden afgevlagd. Dat gebeurt echter niet, en met veel geroep en gefluit van de baancommissarissen rent hij nog maar net op tijd van z'n auto weg als de kop opnieuw komt aanstormen.


Een wat minder handige actie van Ronny Scheveneels

Jos Kuypers doet wat hij kan om Jochen Coox voorbij te komen, maar Coox laat zich niet gek maken en verdedigt keurig. Ondertussen beginnen ze al wat weg te lopen van Pauwels.


Jochen Coox en Jos Kuypers vol in gevecht om de koppositie

Dan valt ook Wil Teurlings uit in een dikke blauwe rookwolk. Jos Kuypers wordt hier even door opgehouden en verliest z'n aansluiting op Coox en krijgt dan Pauwels op z'n achterbumper. Jos laat hem er echter niet langs, en zo gaat Jochen Coox als winnaar over de finish en wordt Jos Kuypers tweede en Koen Pauwels derde.


Jochen Coox als winnaar over de streep voor Kuypers en Pauwels

 

Uitslag finale Divisie 1
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Punten

1 6 - Jochen Coox België Skoda Fabia 20
2 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 17
3 11 - Koen Pauwels België Skoda Fabia 15
4 23 - Jan Langenberg België Ford Focus 13
5 29 - Tom Geenen België Opel Corsa 12
6 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 11
7 9 - Ronny Scheveneels België VW Golf IV 10
8

2 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

9

Ron wordt dus nog achtste omdat hij een finale plaats had veroverd, maar we hopen toch echt dat we de volgende wedstrijd meer geluk hebben dan tot nu toe dit jaar.

Tot de volgende keer ...