NK verslag Valkenswaard - Zondag 15 juni

Voor de derde wedstrijd om het Nederlands Kampioenschap Rallycross zijn we weer op het EuroCircuit in Valkenswaard. We hebben de afgelopen weken weer heel veel gesleuteld aan de auto want naar onze smaak gaat er momenteel nog teveel mis met de techniek. Voor een deel komt dat omdat de auto beter op de baan ligt en er Ron er daardoor veel harder mee kan rijden. Hierdoor heeft de techniek het echter wel extra hard te verduren. Tegelijkertijd hebben we ook nog geen mogelijkheden kunnen vinden om de betrouwbaarheid verder te verbeteren. Wel zijn we weer met de auto naar de testbank van MTO Engineering geweest voor wat extra koppel in het lagere toerenbereik. We hebben er dus van alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat Ron er weer volop tegenaan kan gaan.

Qua weer lijkt het vandaag problematisch te worden. Er worden regenbuien voorspeld dus dat betekent waarschijnlijk dat we één of meerdere keren de setup van de auto moeten aanpassen aan de baancondities. Afwachten dus.


Plattegrond van het Eurocircuit
Klik op het plaatje voor een beschrijving van de baan

 

De vrije training
Normaal gesproken valt er over de vrije training niet zo bijster veel te vertellen. Helaas is dat dit keer anders. Ron kan één ronde heerlijk voluit gaan en we staan allemaal tevreden te kijken. Maar een halve ronde later verlaat Ron langzaam rijdend de baan en we horen erg nare geluiden uit de aandrijving komen. Eenmaal terug op onze plek in de paddock wordt de auto op de bokken gezet en even later weten we dat we weer een probleem hebben met de ketting in de versnellingsbak die de voorwielen aandrijft. Balen!
Het in- en uitbouwen van de versnellingsbak is een enorm karwei, maar onder het motto "wat hebben we te verliezen" wordt de bak uitgebouwd zodat we bij de ketting kunnen. En terwijl er aan alle kanten benen onder de auto uitsteken gaat Ron aan de wedstrijdleiding vragen of hij in de 2e heat van de 1e manche mag starten. Dat geeft ons weer een paar minuten extra en die hebben we erg hard nodig.


Het uit- en inbouwen van de versnellingsbak is een flink karwei

De ketting blijkt gewoon gebroken te zijn. Het is ons een raadsel, de ketting is nagelnieuw! Hoe is dit mogelijk?
Er wordt snel maar nauwkeurig gewerkt aan het vervangen van de ketting en wat we vooraf voor vrijwel ondoenlijk hadden gehouden lukte toch, de auto was weer in orde voor de 1e manche. Wat een opluchting!


Onder grote tijdsdruks wordt een reserve ketting gemonteerd

Ondertussen is het flink gaan regenen dus ook de setup van de auto moest nog worden aangepast. Een geluk dat we vandaag met het volledige team aanwezig zijn.

 

De 1e manche
Er zijn 10 auto's ingeschreven voor de Divisie 1 dus de manches zullen in twee heats worden verreden.
In de 1e heat komen Jan van Loon, Jos Kuypers, Tom Geenen, Koen Pauwels en Patrick van Mechelen tegen elkaar uit. Pauwels maakt de beste start op de drijfnatte baan en gaat op kop de eerste bocht in met van Mechelen vlak achter hem. Kuypers gaat als derde de bocht door voor van Loon. Tom Geenen rijdt heel langzaam weg bij de start.


Pauwels op kop de 1e bocht in voor van Mechelen

In de derde ronde gaat Pauwels te hard door de chicane en moet hard corrigeren om de auto op de baan te houden. Van Mechelen en Kuypers schieten er aan de binnenkant langs en Pauwels moet achter hen aansluiten.


Pauwels gaat in de fout in de chicane

Alhoewel Kuypers doet wat hij kan lukt het hem niet van Mechelen van de wijs te brengen en van Mechelen wint de race voor Kuypers, Pauwels, van Loon en Geenen.

In de 2e heat is Ron dan aan de beurt. Hij staat op pole met Jochen Coox, Jan Langenberg, Wil Teurlings en Ronny Scheveneels naast zich. Het regent nog steeds.


De startopstelling van de 2e heat van de 1e manche, Ron op pole

Ron maakt een superstart, net als Scheveneels vanaf de vijfde startplek. De beide Golfs gaan zij aan zij richting de eerste bocht, de drie auto's die tussen hen stonden achter zich latend. Ron is echter net wat sneller en duikt voor Scheveneels als eerste de bocht in.


Ron op kop de eerste bocht in voor de Golf van Scheveneels

Teurlings zit vlak op de bumper van Scheveneels en nog voor de volgende bocht is hij hem voorbij. Ron heeft na één ronde al een flinke voorsprong opgebouwd en hij kan zich volledig concentreren op de natte baan zonder dat iemand 'm in de nek hijgt.


Ron heeft een comfortabele voorsprong opgebouwd

In de derde ronde valt Scheveneels uit en Coox schuift een plekje op en gaat meteen op jacht naar Teurlings. In de laatste ronde is Teurlings de klos en Coox gaat hem voorbij. Ron wint de race met een ruim zes seconden voorsprong op Coox.


Ron finisht als winnaar. De uitgevallen Scheveneels op de voorgrond.

Ron zag er heel snel uit op deze drijfnatte baan dus we zijn enorm benieuwd welke tijd hij heeft weten te noteren ten opzichte van de mannen in de 1e heat. Nou, dat ziet er leuk uit op de lijst, Ron heeft de snelste tijd gereden en was ruim 5,5 seconden sneller dan van Mechelen die tweede werd... als Ron dat toch eens zou kunnen volhouden vandaag ;-)))

Uitslag 1e manche (TOP 6)
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1

2 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

3m13,993s

2 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 3m19,649s
3 6 - Jochen Coox België Skoda Fabia 3m20,229s
4 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 3m20,372s
5 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 3m22,230s
6 11 - Koen Pauwels België Skoda Fabia 3m22,633s

 

De 2e manche
Na de 1e manche hield de regen op en de baan ziet er al redelijk droog uit als de 2e manche wordt gestart. Er beginnen echter alweer een paar druppels te vallen.
In de 1e heat gaan van Mechelen, Kuypers, Pauwels, Langenberg en Scheveneels van start. Jos Kuypers is het beste weg en duikt op kop de eerste bocht in terwijl van Mechelen en Pauwels zij aan zij achter hem zitten.


Jos Kuypers pakt de kop voor van Mechelen en Pauwels

Van Mechelen rijdt met z'n Subaru een strakke lijn aan de binnenkant terwijl Kuypers aan de buitenkant zich verdedigt tegen Pauwels. Van Mechelen zet in de tweede bocht z'n auto naast die van Kuypers en gaat hem knap voorbij. Samen kunnen ze zich vrij rijden van Pauwels, maar Kuypers komt met geen mogelijkheid meer aan van Mechelen voorbij. Van Mechelen wint de race verdiend.


Van Mechelen wint voor Kuypers en Pauwels

In de 2e heat staat Ron weer op pole. Naast hem staat Jochen Coox in z'n snelle Skoda, daarnaast Wil Teurlings, Jan van Loon en Tom Geenen.


De startopstelling van de 2e heat van de 2e manche

Eerst hebben we nog een valse start, veroorzaakt door Mr. Snoeck in hoogst eigen persoon. Een fout in z'n eigen nadeel want het is inmiddels harder gaan regenen en je ziet de baan gewoon natter worden.
Als er dan opnieuw gestart wordt weet Ron er weer een superstart uit te persen. Hij komt het beste weg en het is ook meteen duidelijk dat Jochen Coox nog startproblemen heeft met z'n Skoda op een natte baan, hij is als laatste weg. Ron gaat op kop richting eerste bocht met Wil Teurlings en Tom Geenen pal achter zich.


Ron maakt weer een puike start met z'n Golf

Teurlings weet Geenen voor te blijven en pakt de tweede plek. Geenen heeft blijkbaar een probleem want ook van Loon en Coox schieten hem nu voorbij.


Probleem voor Geenen, hij wordt al voor de 2e bocht door de rest ingehaald

Ron kan zich in de eerste ronde al wat losrijden van Wil Teurlings en gaat fier aan de leiding.


Ron rijdt zich al snel los van Teurlings en kan voluit gaan

Coox heeft nog even een "momentje" als hij naast de baan schiet en met alle vier wielen door het zachte zand moet, maar hij weet de vaart er in te houden en kan z'n auto weer de baan op sturen.


Coox houdt het hoofd koel als hij met vier wielen naast de baan gaat

Het is inmiddels flink gaan regenen en dat drukt de rondetijden aanzienlijk. Van Loon laat zich door Coox de kop niet gek maken en houdt die keurig achter zich. Na vier ronden wint Ron de race, Teurlings wordt tweede, van Loon derde, Coox vierde en Geenen vijfde.
Een toptijd zal er nu wel niet inzitten voor Ron want de 1e heat werd op een aanzienlijk drogere baan verreden. Dat blijkt ook als we de tijden in handen krijgen. De drie snelste tijden werden in de 1e heat gereden maar Ron noteert een vierde tijd op iets meer dan drie seconden achter de winnaar Patrick van Mechelen. Niet verkeerd!

Uitslag 2e manche (TOP 6)
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 3m06,372s
2 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 3m07,117s
3 11 - Koen Pauwels België Skoda Fabia 3m09,202s
4

2 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

3m09,572s

5 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 3m11,395s
6 9 - Ronny Scheveneels België VW Golf IV 3m12,744s

 

De 3e manche
We blijven de auto hardnekking controleren op mogelijke problemen, maar alles lijkt in orde te zijn. De reserve ketting houdt zich prima. Wel is voor de derde manche de afstelling van de achterwielophanging nog wat aangepast.

Het regenen is opgehouden en de baan droogt langzaam op. In de derde manche start Ron in de eerste heat. Opnieuw staat hij op pole. Nu heeft hij twee Skoda's naast zich, Pauwels en Coox. Daarnaast staan Langenberg en Scheveneels.


Startopstelling van de 1e heat van de 3e manche

Dit keer maakt Ron geen goede start. Hij komt slecht van z'n plek weg. De beide Skoda's en de Golf van Scheveneels zijn hem ruim te snel af. Coox pakt de kop met Pauwels op z'n bumper, maar Scheveneels zit naast de beide Skoda's.


Slechte start voor Ron. Coox pakt de kop.

Scheveneels doet het prima en snijdt Pauwels de pas af en pakt daardoor de tweede plek. Ron rijdt op een vierde plek en heeft duidelijk moeite om aansluiting te vinden.


Scheveneels is hier Pauwels te slim af

Helemaal achter op het circuit, in de bocht voor de finishlijn gaat Ron plotseling achterstevoren en moet ook Langenberg aan zich voorbij laten gaan. Dan, in de tweede ronde, op precies dezelfde plaats gaat de Golf opnieuw om. Er is duidelijk iets aan de hand.
Ondertussen voert Pauwels een verbeten strijd om aan Ronny Scheveneels voorbij te komen. Die weet zich echter flink breed te maken en laat Pauwels er niet langs.


Scheveneels weet Pauwels goed achter zich te houden

Voor Ron is de 3e manche een verloren strijd. Doordat hij tweemaal om ging zit er voor hem helaas geen goede tijd meer in. De wedstrijd wordt gewonnen door Coox, gevolgd door Scheveneels, Pauwels, Langenberg en Ron als hekkesluiter.


Coox finisht als winnaar voor Scheveneels en Pauwels

In de 2e heat starten van Mechelen, Kuypers, Teurlings, van Loon en Geenen.


Startopstelling van de 2e heat van de 3e manche

Van Mechelen is het best weg en pakt de leiding voor Kuypers in de eerste bocht. Geenen snijdt Teurlings flink af en dat loopt voor beiden fout af.


Van Mechelen pakt de kop terwijl Geenen Teurlings afsnijdt

Geenen gaat achterstevoren en Teurlings staat met z'n voorwielen in het gras naast de baan. Geenen kan wegkomen en achteraan aansluiten maar voor Teurlings is de wedstrijd voorbij. Hij krijgt z'n auto weer in beweging maar rijdt meteen de paddock in.


Foute boel voor Teurlings en Geenen kan achter aansluiten

Patrick van Mechelen levert een prachtige strijd met Jos Kuypers en wint de wedstrijd. Hij zet tevens de snelste tijd neer.


Van Mechelen als winnaar over de finish voor Kuypers

Uitslag 3e manche (TOP 6 + Ron)
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 3m04,627s
2 6 - Jochen Coox België Skoda Fabia 3m06,221s
3 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 3m06,445s
4 9 - Ronny Scheveneels België VW Golf IV 3m10,573s
5 11 - Koen Pauwels België Skoda Fabia 3m11,229s
6

4 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

3m21,354s

9

2 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

3m37,902s

 

De finale
De hele aandrijflijn van de Golf wordt gecontroleerd maar er is helemaal niets te vinden. Volgens Ron brak de auto beide keren geheel onverwacht opeens hard uit in de bocht. De uitlijning wordt gecontroleerd en de achterwielen "staan wat raar". Dat wordt weer correct afgesteld, maar we blijven met vraagtekens zitten. Daar is echter niet veel tijd voor want Ron moet zich komen opstellen voor de finale. Hij heeft door z'n goede tijden in de eerste twee manches een vierde startplek. Dat is op de tweede rij, schuin achter pole postition.

In de finale komen er acht auto's aan de start. Onderstaand de startopstelling. Patrick van Mechelen staat op pole. De zon schijnt, de baan is droog, het spektakel kan beginnen.

6.
Scheveneels
 
7.
Teurlings
 
8.
van Loon
 
4.
Snoeck
 
5.
Pauwels
 
1.
Mechelen
 
2.
Kuypers
 
3.
Coox


De startopstelling van de finale. Op de eerste rij van Mechelen, Kuypers en Coox

Acht motoren beginnen te bulderen als de starter zijn vlag zwaait en wegloopt. Dan flitsen de startlichten aan en uit en dik 4000 PK zet zich in beweging. Van Mechelen start goed en stuurt zijn auto naar links om Ron de pas af te snijden. De Skoda's gaan zij aan zij en Coox stuurt naar rechts om Pauwels te blokkeren. Kuypers komt klem te zitten en raakt van Mechelen op z'n linker achterscherm. Van Mechelen gaat bijna helemaal dwars en raakt Coox vol in de rechter zijkant.


Een flink portie dringen, duwen en persen bij de start van de finale

Maar alles komt weer recht en blijft op de wielen. Ron ziet dit alles voor zich gebeuren maar gelukkig raakt niemand hem. Coox is het eerst bij de bocht met van Mechelen bij z'n rechter achterscherm naast zich.


Coox wint de strijd om de leiding bij de eerste bocht

Na de bocht lijkt alles weer in orde en Ron sluit aan op een vijfde plek. Maar Kuypers gaat het zand in en Ron, van Loon en Teurlings gaan hem voorbij. Ron nu dus op een vierde plek.


Kuypers gaat het zand in en Ron, van Loon en Teurlings piepen er langs

Kuypers komt de baan weer op vlak voor hekkesluiter Scheveneels. Achter op het circuit (buiten ons zicht) gaat er wat fout bij Pauwels en als de auto's weer over start/finish komen ligt Ron op een derde plaats achter Coox en van Mechelen.
Ron wordt aangevallen door Teurlings op de finishlijn maar Ron accelereert sneller en is voor Teurlings bij de chicane.


Wil Teurlings gaat in de aanval maar Ron weet hem puur op acceleratie achter zich te houden

Inmiddels is Kuypers van Loon voorbij en gaat op jacht naar Teurlings. In de derde ronde gaat Teurlings echter te hard in zijn poging Kuypers voor te blijven en hij strandt in het zand naast de finishlijn. Kuypers gaat op jacht naar Ron.


Wil Teurlings strandt in de zandbak bij de finishlijn

Als Ron in de vierde ronde door de chicane rijdt breekt plotseling de achterkant van de auto weer uit. Ron grijpt in en vangt de auto goed op maar Kuypers zit al naast hem. Zij aan zij gaan ze door de bocht.


Ron moet hard corrigeren in de chicane waardoor Kuypers naast hem kan komen

Maar Ron Snoeck buitenom inhalen gaat niet zomaar. Die weet wel hoe hij zich breed moet maken. Jos moet helemaal naar buiten waar het glad is, gaat hiervoor te hard en komt naast de baan in het zand terecht. Hij weet er weer uit te komen maar Ron is 'm voor gebleven en houdt z'n derde plek vast.


Jos gaat te wijd en te hard en komt naast de baan terecht

In de laatste ronde gaat het dan toch nog mis. Weer breekt Ron's auto uit. Ron is er op bedacht en vangt 'm op maar Kuypers lag al op de loer en steekt z'n auto er snel voorbij zonder dat Ron er nog wat aan kan doen.

Ondertussen finisht Coox als winnaar en van Mechelen als tweede. Even later komt Kuypers als derde over de streep op de voet gevolgd door Ron die daarmee vierde wordt.


Jochen Coox wint de finale verdiend voor Patrick van Mechelen. Jos Kuypers wordt derde en Ron vierde

Uitslag finale Divisie 1
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Punten

1 6 - Jochen Coox België Skoda Fabia 20
2 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 17
3 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 15
4

2 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

13

5 4 - Jan van Loon Nederland Ford Focus 12
6 11 - Koen Pauwels België Skoda Fabia 11
7 9 - Ronny Scheveneels België VW Golf IV 10
8 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 9

Na afloop, terug in de werkplaats bleek dat de aandrijfas rechtsachter was gebroken. Deze zat echter nog vast in het wiel en was met de hand niet te draaien. Dat verklaart waarom de auto zich zo raar gedroeg terwijl we niets konden vinden aan de auto. Jammer dat we op deze manier een plek in de finale kwijt raakten aan Jos Kuypers, maar ja, het blijft techniek.

We hebben nu drie weken tot de volgende wedstrijd op 6 juli in Maasmechelen en er valt weer genoeg te sleutelen.

Tot de volgende keer ...