BK verslag Maasmechelen - Zondag 6 juli

Drie weken naar een zwaar race-weekend in Valkenswaard zijn we weer terug op het Duivelsbergcircuit in het Belgische Maasmechelen voor de tweede race van dit seizoen om het Belgisch kampioenschap.

We hebben de afgelopen drie weken weer hard gewerkt aan de auto. De gewraakte ketting is vervangen maar ook de tandwielen waarover deze loopt. Verder heeft Kees Koese van Koese Engineering op heel slinkse wijze het voor elkaar gekregen deze tandwielen heel iets verder uit elkaar te zetten waardoor de ketting nu precies onder de juiste spanning staat. "Op papier" hebben we dat nu weer perfect voor elkaar dus.
Verder hebben we met de auto een bezoekje gebracht aan Reiger Racing Suspension in Hengelo (Gld) waarbij er door deze vakmensen eens heel kritisch naar de afstelling van het wielophanging en de schokdempers is gekeken. We waren er een paar uur zoet mee maar we hebben de auto nu een stuk lager staan en nog wat wielstanden aangepast. Daarnaast hebben we nog weer wat extra inzicht gekregen in wat er met de wielophanging nou allemaal gebeurt in allerlei situaties.


Plattegrond van het Duivelsbergcircuit
Klik op het plaatje voor een beschrijving van de baan

Het weer is ziet er prachtig uit vanmorgen als Ron voor de vrije training de baan op mag. Gisteren mocht hij ook al even twee ronden de baan op en ook vanmorgen bevestigd de eerste indruk van gisteren, de auto ligt als een blok op de baan en stuurt als een kart. Ron is helemaal in z'n nopjes. Echt geweldig wat ze daar bij Reiger met een paar "simpele" ingrepen hebben gedaan.


Snoerstrak door de snelle bocht voor start/finish. Gaaf!

 

De tijdtraining
Tijdens de tijdtraining worden er drie rondes gereden, één inloopronde en twee snelle rondes. De snelste tijd bepaalt dan je plaats in de startopstelling voor de eerste manche. Belangrijk dus om hier twee erg snelle rondes te rijden.

Er verschijnen tien Divisie 1 auto's aan de start. Koen Pauwels is er dit keer echter niet bij, hij is met z'n auto naar het EK in Zweden.

Ron gaat goed in de tijdtraining, het ziet er snel uit. En als dan de tijden binnen komen blijkt hij een vijfde tijd gereden te hebben. We hadden eerlijk gezegd verwacht dat dat wat beter zou zijn.

Uitslag tijdtraining
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 6 - Jochen Coox België Skoda Fabia 40,890s
2 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 41,233s
3 23 - Edwin Geraerts België Ford Focus 41,552s
4 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 42,120s
5

2 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

42,242s

6 9 - Ronny Scheveneels België VW Golf IV 43,226s
7 29 - Tom Geenen België Opel Corsa 43,605s
8 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 43,617s
9

4 - Jan van Loon

Nederland

Ford Focus

46,819s

10

14 - Marcel Neuy

Nederland

Renault Laguna

47,787s

 

De 1e manche
De manches zullen worden verreden in twee heats per keer omdat er 10 auto's ingeschreven. Ron start door z'n vijfde tijd in de 2e heat. Eerst komen Jos Kuypers, Patrick van Mechelen, Ronny Scheveneels, Wil Teurlings en Marcel Neuy aan de start.


De startopstelling voor de 1e heat van de 1e manche

Al kort na de start gaat het mis. Van Mechelen gaat op kop voor Kuypers maar Teurlings krijgt een duw van Scheveneels en komt daardoor dwars op de baan te staan. Ook Scheveneels komt stil te staan en de wedstrijdleiding staakt de wedstrijd met een rode vlag.


Wil Teurlings wordt omgeduwd door Scheveneels

Wil Teurlings verschijnt weer aan de herstart, maar Scheveneels wordt met een heftruck de baan af gedragen.

Bij de herstart maakt Jos Kuypers een valse start en de auto's moeten zich voor een derde keer gaan opstellen. Bij de derde start is van Mechelen weer het beste weg. Ook Teurlings maakt een goede start. Kuypers komt slecht weg en als hij eenmaal flink op gang is gaat hij op hoge snelheid richting Wil Teurlings. Die krijgt een harde dreun van Kuypers op z'n achterbumper en z'n auto maakt een zwiep van 360 graden. Kuypers rijdt door maar gelukkig kan ook Teurlings verder rijden, zij het op flinke afstand. Wonderlijk dat Kuypers hiervoor geen zwarte vlag krijgt.


Kuypers geeft Teurlings een duw waardoor deze opnieuw om gaat

Kuypers, met niemand dicht achter zich, neemt meteen de Jokerlap. Hij kan nu z'n tijd gebruiken om naar van Mechelen toe te rijden.

In de derde ronde doet van Mechelen z'n jokerlap. Kuypers is echter dichtbij genoeg om de leiding in de wedstrijd te kunnen overnemen.


Kuypers pakt de leiding als van Mechelen z'n joker doet

Kuypers wint de race, maar 3 strafseconden vanwege z'n valse start.

In de 2e heat is dan Ron aan de beurt. Op pole staat Jochen Coox, naast hem Edwin Geraerts, dan Ron in het midden met Tom Geenen en Jan van Loon links van hem.


De startopstelling voor de 2e heat van de 1e manche

Bij de start gaat Ron gelijk op met Coox en Geraerts. Geenen en van Loon, aan de buitenkant, zijn echter heel erg snel weg.


Geenen en van Loon starten erg goed

Geenen gaat op kop de bocht in maar Coox zit al aan de binnenkant waardoor die als eerste bij de knik achterin aankomt en de leiding pakt. Geraerts pakt de plek achter Geenen en Ron pakt de vierde plek voor van Loon.


Geenen gaat op kop maar Coox heeft de betere lijn en pakt de kop

Ron en van Loon doen meteen maar hun jokerlap terwijl Geenen en Geraerts hun best doen Coox bij te houden.


Ron en van Loon pakken meteen de joker

Dan, in de tweede ronde, lijkt het even alsof Ron zich vergist en opnieuw een jokerlap gaat maken, hij zet echter z'n auto naast de baan stil en staakt de wedstrijd. Wat nou weer ???


Ron valt uit en zet z'n auto stil op het middenveld

Coox wint vervolgens de race geheel onbedreigd en met een enorme voorsprong op Geraerts en Geenen.


Coox wint onbedreigd de race

Uitslag 1e manche (TOP 6)
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 6 - Jochen Coox België Skoda Fabia 2m47,851s
2 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 2m50,289s
3 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 2m52,571s
4 23 - Edwin Geraerts België Ford Focus 2m56,397s
5 29 - Tom Geenen België Opel Corsa 3m00,894s
6 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 3m04,349s
-

2 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

DNF

Als Ron met de auto terug is in de Paddock zijn we er al snel achter dat het voor vandaag over en uit is. Opnieuw is de ketting die de voorwielen aandrijft de boosdoener. En we dachten nog wel dat we dit nu goed voor elkaar hadden. Het hele team is in mineur. We weten nu even niet meer hoe we dit moeten oplossen. Ook is onzeker of we dit opgelost krijgen voor de wedstrijd volgende week in Valkenswaard.

We kunnen nu niets anders doen dan inpakken en de wedstrijden gaan kijken.

 

Uitslag finale Divisie 1
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Punten

1 6 - Jochen Coox België Skoda Fabia 20
2 23 - Edwin Geraerts België Ford Focus 17
3 29 - Tom Geenen België Opel Corsa 15
4 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 13
5 4 - Jan van Loon Nederland Ford Focus 12
6 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 11

 

Tot de volgende keer...