NK verslag Valkenswaard - Zondag 13 juli

Vandaag, een week na de wedstrijd in België, zijn we weer terug op het Eurocircuit in Valkenswaard. Hier wordt vandaag de vierde en laatste wedstrijd om het Nederlands kampioenschap rallycross verreden. Dat wil nog niet zeggen dat het kampioenschap daarmee helemaal beslist is want voor het NK tellen ook de twee beste resultaten uit het Belgische kampioenschap mee, en daar zijn nog twee wedstrijden te gaan.

Vorige week in België was voor het Ron Snoeck Racing team rampzalig. Het probleem met de aandrijfketting voor de voorwielaandrijving dachten we toen echt goed opgelost te hebben met een nieuwe ketting en twee nieuwe tandwielen. Helaas was het toen in de 1e manche al over met de pret en we wisten even niet meer wat we er nu nog aan zouden kunnen verbeteren. Gelukkig bleven de ideeën niet te lang uit. In de afgelopen week hebben we koortsachtig gewerkt aan een oplossing waarbij Frank van Oeteren van SweedSpeed racing, Kees Koese van Koese Engineering volop hebben meegeholpen om e.e.a. op hele korte termijn voor elkaar te krijgen. Harrie Rosman regelde nog tijdig een extra aandrijfas en Joop Nijman van Grando Keukens Winterswijk kwam precies op het goede moment de werkplaats in en deed nog een extra duit in de strijdkas. Allemaal heel erg bedankt !!!

We hebben met vele uren werk tot in de kleine uurtjes, én met alle hulp die we kregen, de afgelopen week het voor- én achterdifferentieel aangepast en er tandwielen met een andere overbrengingsverhouding ingezet. Hierdoor konden we de ketting en de tandwielen voor de voorwielaandrijving, die ons steeds parten speelt, vervangen door een sterkere set die origineel in deze versnellingsbak hoort te zitten. Verder is de koppeling vervangen door een exemplaar dat minder agresssief aangrijpt. Met deze maatregelen hopen we de aandrijflijn zodanig te hebben aangepast dat deze nu heel blijft.


De ketting die ons steeds parten speelt

Het weer is op dit moment prachtig hier in Valkenswaard. Een stevig schijnende zon maakt dat het al vroeg erg aangenaam is. De verwachtingen voor vandaag zijn echter wat vrijblijvend. Vanmiddag worden er stapelwolken verwacht waaruit mogelijk stevige buien kunnen vallen. Afwachten dus maar wat de dag ons brengt, en dat dus in meerdere opzichten.


Plattegrond van het Eurocircuit
Klik op het plaatje voor een beschrijving van de baan

De vrije training
Nu gaat het er om spannen. Ron kan voor het eerst met de auto de baan op voor de vrije training. Hij is er vroeg bij zodat hij misschien twee keer de baan op kan. Als hij de baan op mag maakt hij meteen een proefstart zodat hij alvast weet welk toerental optimaal is. Ron rijdt drie ronden voordat hij wordt afgevlagd. Van buiten ziet alles er prima uit, geen gekke geluiden.


Ron op de baan tijdens de vrije training. Alles ziet er goed uit en de auto klinkt prima

Als Ron de baan af komt rijdt hij meteen weer door om zich opnieuw op te stellen. Het hele team staat hem aan te kijken als hij langzaam voorbij komt. Ron steekt twee duimen op. Het gaat goed.
Ook als hij de tweede keer rijdt kijken we tevreden toe. Als hij de baan weer af komt en naar ons plekje in de paddock terug rijdt staan ze hem al op te wachten. Iedereen wil uit Ron's mond horen hoe het ging. Ron is dik tevreden, geen gekke dingen en de aangepaste overbrengingsverhouding in de differentieels lijken een positief effect te hebben op de auto. Dan gaat de auto op de krik en gaan de bokken er onder. Alles wordt tot in detail gecontroleerd op speling en loszittende bouten. We zijn tevreden, de auto wordt klaar gemaakt voor de 1e manche.

 

De 1e manche
Het weer houdt zich prima tot nu toe, af en toe verdwijnt de zon achter een dikke wolk, maar het blijft tenminste droog tot nu toe.
Er zijn negen auto's die meerijden in de divisie 1 klasse dus worden de manches in twee heats verreden. In de 1e heat komen Jan van Loon, Patrick van Mechelen, Jos Kuypers en Jan Langenberg aan de start.


De startopstelling voor de 1e heat van de 1e manche

Kuypers maakt de beste start en gaat op kop richting eerste bocht met van Mechelen dicht achter zich. In de 2e ronde valt kuypers even stil in de panoramabocht, vlak voor start/finish. Van Mechelen schiet er meteen langs en neemt de leiding over. Kuypers kan hem niet meer voorbij en van Mechelen wint de race en Kuypers wordt tweede. Van Loon en Langenberg komt een hele tijd later pas over de finish en van Loon is uitgevallen.

In de 2e heat is Ron dan aan de beurt met Tom Geenen, Jochen Coox, Ronny Scheveneels, Wil Teurlings. Ron staat helemaal aan de buitenkant.


De startopstelling voor de 2e heat van de 1e manche. Ron aan de buitenkant

Coox is het beste weg en Teurlings sluit prachtig achter hem aan. Ron heeft iets te weinig toeren bij de start en kan niet echt goed mee komen de eerste meters. Zij aan zij met Ronny Scheveneels gaat hij richting de eerste bocht. Scheveneels zit echter aan de binnenkant en Ron kan niets anders dan hem voor laten gaan en sluit dus als vierde aan.


Coox maakt de beste start. Ron naast Scheveneels

Coox loopt ver weg van Teurlings en is op weg naar een hele snelle tijd. Ron zit achter Scheveneels vast. Hij loert op een gaatje dat Scheveneels laat vallen, maar die houdt de deur prima dicht en geeft Ron geen kans.


Ron jaagt op Scheveneels maar komt er niet langs

Jochen Coox wint de race met een flinke voorsprong op Wil Teurlings die tweede wordt. Ron finisht als vierde kort achter Scheveneels. Tom Geenen wordt vijfde.


Ron finisht als vierde achter Scheveneels

Als dan de tijden binnenkomen blijkt Ron een zesde tijd te hebben. Niet echt geweldig, maar daar valt nog wel wat aan te doen.

Uitslag 1e manche (TOP 6)
Pl. Nr. - Naam Land Auto Tijd
1 6 - Jochen Coox België Skoda Fabia 2m43,536s
2 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 2m45,771s
3 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 2m46,417s
4 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 2m49,148s
5 9 - Ronny Scheveneels België VW Golf IV 2m51,701s
6 2 - Ron Snoeck Nederland VW Golf IV 2m52,679s

Wat belangrijker is is dat het prima gaat met de aandrijflijn. Er zijn wel wat kleine andere probleempjes, maar die waren snel verholpen.

 

De 2e manche
Het weer blijft onveranderd. Droog met wolken. Prima dus. Ron start in de 1e heat van de 2e manche midden in het startveld. Rechts van hem Wil Teurlings en Patrick van Mechelen daarnaast op pole. Links van Ron staat Jan Langenberg en daarnaast Jan van Loon.


Startopstelling van de 1e heat van de 2e manche

Eerst veroorzaakt Jan Langenberg nog een valse start, maar bij de tweede poging gaat het goed. Van Mechelen, Teurlings, Ron gaan het eerste deel van het traject zij aan zij op de eerste bocht af.


Van Mechelen, Ron en Teurlings zij aan zij op de 1e bocht af

Van Mechelen pakt de beste lijn aan de binnenkant van de bocht en Ron zit naast hem aan de buitenkant. Teurlings zit op de achterbumper van van Mechelen, ook aan de binnenkant van de bocht.


Ron naast van Mechelen de 1e bocht in

Ron gaat hard en erg wijd en Teurlings pakt de binnenbocht en komt naast Ron terecht.


Ron gaat erg wijd en Teurlings komt binnendoor

In de volgende bocht is Ron hem echter te snel af en zet z'n auto voor Teurlings in de bocht en Ron komt op een tweede plek achter van Mechelen terecht. Wil Teurlings moet hard op z'n rem en raakt Ron nog iets. Hij schuift naar de buitenkant van de bocht waardoor Langenberg hem ook nog voorbij schiet.


Wil Teurlings moet hier even hard in de ankers

Een ronde later heeft Teurlings Langenberg alweer ingehaald. Van Mechelen en Ron gaan hard rond en rijden zich al snel los van de rest. Het hoge tempo van van Mechelen is echter ook teveel voor Ron en langzaam maar zeker loopt van Mechelen wat van hem weg.


Van Mechelen en Ron rijden zich los van de rest

Verder gebeurt er niet veel meer in deze race. De auto's rijden op flinke afstand van elkaar rond en van Mechelen wint de race overtuigend. Ron wordt tweede, Teurlings derde en Langenberg vierde.


Patrick van Mechelen wint de race, Ron wordt tweede

 

In de 2e heat komen Jochen Coox, Jos Kuypers, Ronny Scheveneels en Tom Geenen aan de start.


Startopstelling 2e heat van de 2e manche

Coox en Kuypers gaan zij aan zij richting de eerste bocht. Kuypers is Coox te snel af en duikt op kop de eerste bocht in.


Jos Kuypers op kop de 1e bocht in

Al in de eerste ronde moet Scheveneels z'n auto langs de kant zetten. In de 2e ronde gaat er wat mis bij Kuypers en Coox pakt meteen z'n kans en schiet er langs.


Coox is Kuypers voorbij

Tom Geenen valt ook nog uit en zo wint Coox de race voor Kuypers. Voor Jos Kuypers blijkt het over en uit vandaag, z'n versnellingsbak staat vast in de derde versnelling. Daardoor kon ook Coox er zo eenvoudig langs.
Als de tijden binnenkomen blijkt Ron een vierde tijd te hebben. We gaan vooruit!

Uitslag 2e manche (TOP 6)
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 2m42,440s
2 6 - Jochen Coox België Skoda Fabia 2m42,702s
3 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 2m43,566s
4

2 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

2m45,118s

5 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 2m49,727s
6 23 - Jan Langenberg België Ford Focus 2m57,837s

De aandrijflijn houdt zich nog steeds prima. We blijven controleren en de glimlach begint terug te komen op de gezichten.

 

De 3e manche
Het weer is nog steeds prima, minder wolken en het is zelfs echt warm nu. Over de twee heats van de derde manche valt niet zo heel veel te vertellen. Jos Kuypers is weg, Patrick van Mechelen reed niet mee en ook Ronny Scheveneels ontbrak.

In de 1e heat starten Jochen Coox, Wil Teurlings, Tom Geenen en Jan van Loon.


Startopstelling 1e heat van de 3e manche

Coox z'n Skoda is heer en meester hier. Hij pakt meteen de kop voor Teurlings en binnen één ronde heeft hij al een forse voorsprong. Teurlings op zijn beurt rijdt zich al snel los van Geenen. In de derde ronde valt Teurlings uit en ook Tom Geenen is opeens weg. Coox wint dus de race met een enorme voorsprong op van Loon.


Jochen Coox pakt met gemak de koppositie

In de 2e heat staan alléén Ron en Jan Langenberg aan de start.


Ron en Langenberg eenzaam aan de start voor de 2e heat van de 3e manche

Ron is het best weg en halverwege het rechte stuk richting eerste bocht is hij Langenberg al voorbij en duikt dus als eerste de bocht in. Hij rijdt zich al snel vrij van Langenberg en kan zich dus concentreren op een zo goed mogelijke tijd.


Ron pakt meteen de kop en rijdt zich meteen los

Na vier ronden gaat hij als winnaar over de streep met Langenberg op ruim 11 seconden achter zich.


Ron over de finish in de 3e manche

Ron heeft een tweede tijd gereden wat op ons op zich niet verbaasd.

Uitslag 3e manche (TOP 5)
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 6 - Jochen Coox België Skoda Fabia 2m40,299s
2

2 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

2m44,233s

3 29 - Tom Geenen België Opel Corsa 2m50,887s
4 23 - Jan Langenberg België Ford Focus 2m51,839s
5 4 - Jan van Loon Nederland Ford Focus 3m13,349s

De auto houdt zich goed, we gaan ons klaar maken voor de finale waar Ron vanaf de eerste rij op de derde plek mag gaan starten.

 

De finale
Jaaaaa!!! We zijn d'r weer. Finale gehaald én uitgereden. Komt ie ...
In de finale komen er zeven auto's aan de start. Jos Kuypers had een vierde startplaats maar hij ontbreekt.
Onderstaand de startopstelling. Op de eerste rij Jochen Coox op pole, Patrick van Mechelen op twee en Ron op drie. Let's play game!

6.
Geenen
 
7.
Langenberg
 
8.
van Loon
 
4.
Kuypers
5.
Teurlings
 
1.
Coox
 
2.
Mechelen 
 
3.
Snoeck


De startopstelling voor de finale. Jos Kuypers ontbreekt

Bij de start vertrekt de eerste rij zoals de verhoudingen ook in de manches lagen. Coox pakt de kop, van Mechelen sluit aan op een tweede plek en Ron pakt de derde plek.


Ron pakt een derde plek achter Coox en van Mechelen

Langenberg en Geenen pakken plek vier en vijf. Wil Teurlings komt slecht weg en heeft duidelijk een probleem. Hij rijdt langzaam en ook van Loon gaat op een sukkeldrafje over de baan.

Na één ronde heeft Coox zich al wat losgereden van van Mechelen die heeft op zijn beurt weer een gaatje heeft richting Ron.


De kop begint zich al wat te verspreiden

In de derde ronde komt de kopgroep van Loon tegen op de baan, hij maakt echter keurig ruimte en wordt op een ronde gezet.

Van Mechelen doet z'n uiterste best om bij Coox te komen en dat lukt 'm aardig. Hij rijdt er kort achter maar hij kan Coox niet aanvallen. Coox rijdt op safe en gaat niet harder dan nodig is. Na zes ronden wordt Jochen Coox als winnaar afgevlagd voor van Mechelen en Ron gaat als derde over de streep.


Coox wint de finale. Van Mechelen wordt tweede, Ron derde

Een flinke tijd later komen Langenberg en Geenen over de finish als vierde en vijfde. Wil Teurlings wordt zesde en van Loon zevende.

Pffff... We zijn terug! Auto weer goed én een plek op het podium. Dat was ook al lang geleden. Ron maakt teverden een ere-ronde en zwaait naar het publiek


Ron maakt een ere-ronde

Jochen Coox is vandaag niet alleen opnieuw de winnaar, hij wordt ook Nederlands kampioen. Een prachtig resultaat door een goede coureur met een schitterende auto. Van harte gefelficiteerd Jochen !!


Jochen Coox, winnaar én Nederlands kampioen

Als Ron z'n ere-ronde er op heeft zitten staat daar opeens het hele team op de baan te springen. Ze halen Ron uit de auto en hij wordt bijna plat geknuffeld. Mensenlief wat zijn wij blij dat we de problemen met de auto onder de knie hebben!


Ron wordt op de baan door een blij team onthaald. Pure opluchting...

Uitslag finale Divisie 1
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Punten

1 6 - Jochen Coox België Skoda Fabia 20
2 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 17
3

2 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

15

4 23 - Jan Langenberg Nederland Ford Focus 13
5 29 - Tom Geenen België Opel Corsa 12
6 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 11
7 4 - Jan van Loon Nederland Ford Focus 10
8 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 9

Zo, nu is het inpakken geblazen en dan goed gemutst terug naar Winterswijk. Over vijf weken zijn we er weer, op 16 en 17 augustus wordt hier op het Eurocircuit de Nederlandse ronde van het Europees kampioenschap verreden en dat willen we voor geen goud missen.

Tot de volgende keer!