EK verslag Valkenswaard - 16 en 17 augustus

Dit weekend zijn we weer terug op het Eurocircuit in Valkenswaard. Het is echter geen "gewoon" race weekend, we zijn hier om mee te doen aan de achtste ronde van het Europees Kampioenschap. Hier komt dit weekend de hele Europese top aan de start en het is geweldig om daar tussen te rijden. Uiteraard doen we niet mee om de punten want we rijden dit jaar geen EK, maar het is natuurlijk wel de bedoeling hier een beetje goed voor de dag te komen. We maken ons echter ook geen illusies, de Europese top is dit jaar sterker dan ooit en ook het aantal topteams is groter dan ooit dus we verwachten niet dat we een finaleplaats zullen behalen.

Er komen dit weekend een enorme hoeveelheid rijders aan de start. Er zijn 49 inschrijvingen voor de Divisie 1 en ook in de Divisie 1A zijn er meer dan 40. Dat betekent dus dat er per manche 10 heats verreden gaan worden. Ongekend gewoon.

We zijn vrijdagmorgen al vroeg vertrokken vanuit Winterswijk want we weten uit ervaring dat je er hier vroeg bij moet zijn om een mooie plek in de paddock te krijgen. De mensen van het Eurocircuit hadden voor ons weer een mooi plekje in petto, vlak bij de baaningang op het hoofdterrein staan we op een mooie ruime plek. Dubbel prettig voor ons want we hebben onze sponsors uitgenodigd om zondag te komen en dan is die ruimte voor een extra tent maar wat fijn. Bedankt mannen!!


We hebben een mooi plekje in de paddock gekregen

Ook het weer lijkt mee te zitten, heerlijk zonnig en maar weinig wind. Voor de zondag is de voorspelling wat minder gunstig, maar als het gaat regenen zal het niet zo veel zijn. We hopen er het beste maar van.

 

De vrije training
Een EK wedstrijd wordt verdeeld over twee dagen verreden. Op zaterdag twee maal een vrije training, dan de tijdtraining en daarna de 1e manche. Op zondag dan eerst weer een vrij training, dan de 2e en de 3e manche en vervolgens de C, B en A finales. Een druk weekend dus.

We rijden nu ook op andere banden dan dat we normaal doen. Bij EK wedstrijden moet je op een voorgeschreven type band rijden. We hebben tot nu toe over deze banden goede geluiden gehoord van EK rijders en we hopen dat de banden het onder onze Golf ook goed zullen doen.

Ron gaat dus in totaal twee maal de baan op voor een paar vrije rondes en Ron is zeer tevreden over de wegligging van de auto. We hadden nog een kleine elektrische storing waardoor de stuurbekrachtiging uitviel maar dat was snel weer verholpen.


Ron in actie tijdens de vrije training


En nog een mooie plaat van Patrick Wenting van RacingInfo.com

 

De tijdtraining
Het is warm hier en als je een tijdje in de zon staat dan is het echt heet nu er zo weinig wind is. De baan zal dus ook wel lekker warm zijn dus dat betekent dat er snelle tijden gereden gaan worden.
Bij de tijdtraining wordt er een inloopronde gereden en daarna twee snelle rondes. De snelste van deze twee ronden bepaalt dan uiteindelijk het resultaat en daarmee wordt de startopstelling van de 1e manche bepaald.

Met zoveel auto's aan de start duurt het erg lang voordat Ron aan de beurt is. De tijden die de toprijders weten te notern zijn echt fenomenaal. Ze hebben iets meer dan 38 seconden nodig voor een ronde.


Ron staat klaar op de start voor de tijdtraining

Ron gebruikt de eerste ronde om z'n banden eens even flink op te warmen en gaat er dan even goed voor zitten om twee ronden zo snel mogelijk te rijden.
Hij stuurt z'n auto zo strak mogelijk door de bochten, met gooien en smijten kun je geen snelle tijden rijden.


Strak en scherp door de chicane. Gooien en smijten levert geen tijdwinst op

Na afloop van de tijdtraining moeten we lang wachten tot de tijden bekend zijn. Ron blijkt een tijd van 40,4 seconden gereden te hebben. Geen slechte tijd, maar in dit startveld is hij hiermee slechts 27e. Hmmm...
Ook de andere auto's waar we normaal gesproken tegen rijden weten de tijden van de Eurotop niet te kunnen evenaren en dat is dan wel weer een troost.

Uitslag tijdtraining (TOP 6 + NK competitors)
Pl.

Nr. - Naam

Land

Auto

Tijd

1 4 - Sverre Iscahsen Noorwegen Ford Focus 38,070s
2 2 - Kenneth Hansen Zweden Citroën C4 38,283s
3 6 - Ludvig Hunsbedt Noorwegen Volvo S40 38,585s
4 5 - Michael Jernberg Zweden Skoda Fabia 38,773s
5 9 - Morten Bermingrud Noorwegen Citroën Xsara 38,891s
6 44 - Peter Hedström Zweden Ford Fiësta 38,901s
         
13 7 - Jos Kuypers Nederland Ford Focus 39,259s
16 33 - Jochen Coox België Skoda Fabia 39,589s
24 1 - Patrick van Mechelen België Subaru Impreza 39,940s
27

20 - Ron Snoeck

Nederland

VW Golf IV

40,428s

30 35 - Tom Geenen België Opel Corsa 40,873s
31 36 - Ronny Scheveneels België VW Golf IV 40,878s
35 40 - Wil Teurlings Nederland Volvo S40 41,942s

 

De 1e manche
De 1e manche zal bestaan uit acht heats. Ron staat aan de start in de 3e heat van de eerste manche maar als de startlichten aan en uit flitsen komt Ron slechts langzaam van z'n plek weg.


Ron aan de start in de 3e heat van de 1e manche

Terwijl de rest van het veld voluit richting eerste bocht gaat rijdt Ron de chicane in en verlaat de baan.


Ron verlaat meteen de baan terwijl de rest op de eerste bocht af gaat

Dat is nog eens even een domper op de feestvreugde van dit EK weekend. Wat zou er aan de hand zijn? Het hele team snelt terug naar de paddock en duikt meteen onder de auto en begint te sleutelen. Het probleem zit ergens in het nieuwe voor-differentieel, dat we voor de vorige wedstrijd gemonteerd hebben. Er moet nog flink gesleuteld worden voordat we het differentieel onder de auto uit hebben, en pas dan kunnen we zien of we het probleem kunnen verhelpen. Dat wordt dus een drukke avond met hopelijk een goede afloop.

 

Zondag 17 augustus
We zijn gisteren tot laat in de avond aan het sleutelen geweest. In het differentieel was een asje gebroken en daardoor was de hele zaak geblokkeerd geraakt en was ook nog de vertanding van een aandrijfas glad gedraaid. Gelukkig hadden we reserve onderdelen en kon de hele zaak gerepareerd worden.


Er wordt druk gesleuteld om alles weer gerepareerd te krijgen

Vanmorgen waren we al vroeg op om alles bij daglicht nog eens na te lopen. Ook hebben we de aandrijflijn even flink laten warm draaien terwijl de auto nog op de bokken stond. We willen immers zeker weten dat alle draaiende delen weer goed lopen en dat is iets dat je na 10 uur 's avonds niet meer doen mag.

Daarna mocht Ron de baan op voor de warm-up. Even twee ronden op de baan om de boel te testen. Daarna de auto opnieuw op de bokken om alles na te lopen en aan te draaien.


Ron op de baan in de warming-up

 

De 2e manche
De lucht is dicht bewolkt en ziet er dreigend uit. Er is echter nog geen druppel gevallen maar we verwachten dat dat later op de dag nog wel zal veranderen.

Ron moet starten in de 1e heat van de 2e manche omdat hij gisteren geen tijd heeft genoteerd in de 1e manche. Hij staat in het midden van het startveld met Tom Geenen, Frode Holte, György Fodor en Peter Hedström.


Ron aan de start in de 1e heat van de 2e manche

Ron maakt een goede start en gaat gelijk op met Holte en Hedström richting eerste bocht. Holte pakt de kop en Ron duikt achter hem met Hedström naast zich.


Ron achter Holte door de eerste bocht

Na de bocht kan hij Hedström achter zich houden en duikt achter Holte op een tweede plek de tweede bocht in.


Ron pakt de tweede plek achter Holte

Wat er toen gebeurde was buiten het zicht van de camera. Ron weet naast Holte te komen op weg naar de Blomqvist knik. Min of meer zij aan zij gaan ze door de bocht en Hedström geeft hem een dreun op de achterbumper waardoor Ron naar rechts gegooid wordt tegen de baanrand. Hedström schiet hem voorbij en raakt hem ook nog vol op het voorwiel.
Nu zit er zowel voor als achter een krom wiel onder de auto en de auto gaat slingerende de baan over.


Rechtsachter de wielophanging stuk

Ron verlaat langzaam rijdend de baan en in de paddock gaat de auto meteen weer op de bokken. Het duurt echter niet lang voordat Henk en Marko met een donkere blik in de ogen weer onder de auto vandaan komen. Dit kunnen we ter plekke niet meer repeareren. Het EK weekend is voorbij voor Ron, we worden toeschouwer.

Tot de volgende keer ...