NK verslag Valkenswaard - Zondag 19 april

Vandaag zijn we weer op ons vertrouwde Eurocircuit in Valkenswaard. Dit is de start van het seizoen om het Nederlands Kampioenschap Rallycross 2009. Het is gelukkig droog en de verwachting is dat dit vandaag zo blijft.


Plattegrond van het Eurocircuit
Klik op het plaatje voor een beschrijving van de baan

Na een lange winterstop waarin heel veel tijd is geïnvesteerd in de auto zijn we nu helemaal klaar voor de eerste NK wedstrijd van het seizoen. Telly Fischer en Andre Klagges van MTO Engineering zijn ook naar het circuit gekomen en gaan vandaag de afstellingen van het motormanagement systeem nog precieser afregelen met de motorgevens die worden gelogd tijdens de races. Het meeste afstelwerk is bij MTO op de testbank gedaan, maar dat is toch niet hetzelfde als wat de auto "in het wild" op de baan doet.

Ron is vanmorgen in de vrije training twee maal de baan opgeweest en was tevreden over de auto. Er zijn nog wat stabilisator instellingen aangepast en daar gaan we het vandaag mee doen.


Ron in de chicane tijdens de vrije training

De 1e manche
Er zijn 8 auto's ingeschreven voor de Divisie 1 en de 1e manche wordt verreden in twee heats. Ron start in de eerste heat met Wil Teurlings, Jan van Loon en Ronny Scheveneels. Bij de start is van Loon het beste weg gevolgd door Ron. Van Loon is echter op de baan een stuk langzamer dan Ron. In de tweede ronde weet Ron aan van Loon voorbij te komen en neemt de leiding over. Scheveneels valt ondertussen uit en verlaat de baan. Ook Wil Teurlings haalt van Loon nog in. Ron wint de heat voor Teurlings en van Loon. Een echt goede tijd zit er voor Ron niet in omdat hij anderhalve ronde achter van Loon gereden heeft.


Ron haalt van Loon in in de tweede ronde

In de tweede heat starten Jos Kuijpers, Patrick van Mechelen, Jochen Coox en Jan Langenberg. De heat wordt na drie ronden gestaakt om ons onbekende redenen. Even later bij de herstart ontbreekt Jos Kuijpers. De heat wordt gewonnen door Jochen Coox en hij rijdt ook de snelste tijd met 2m40,877. Patrick van mechelen wordt tweede met een tijd van 2m45,154 en is daarmee ook tweede in de eerste manche. Ron is derde met een tijd van 2m48,055 en Wil Teurlings klokte 2m50,246.

 

De 2e manche
In de tweede mache start Ron in de tweede heat. Coox staat op pole met Ron naast zich. Dan van Loon en Scheveneels. Ron is wat laat bij de start en moet Coox en van Loon voor zich laten.


Ron moet van Loon voor laten gaan voor de eerste bocht

Ron gaat er vol tegen aan om van Loon voorbij te komen en hierbij raakt hij met z'n rechtervoorwiel de muur. Een halve ronde later, in de chicane, breekt de velg en Ron belandt in het zand naast de baan.


Ron strandt met een gebroken velg in de zandbak


Even later wordt hij er met de kraanwagen uitgetild

Behalve de velg en de band is ook de draagarm kapot. We hebben echter reserve onderdelen en voor de derde manche zal de auto zeker weer in orde zijn.

De tweede manche wordt gewonnen door Jos Kuijers met 2m40,188 gevolgd door van Mechelen met 2m40,676 en Coox met 2m41,420.

 

De 3e manche
Ron moet de derde manche in de tweede heat starten. In de eerste heat rijden Coox, Kuijpers, Langenberg en Teurlings. Het wordt een hevige strijd tussen Coox en Kuijpers die door Coox gewonnen wordt. Teurlings en Langenberg komen er niet eens in de buurt.
Ron start met Patrick van Mechelen en van Loon. Scheveneels verschijnt niet aan de start. Van Mechelen staat op pole en Ron helemaal aan de buitenkant.


Ron staat bij de start voor de 3e mache helemaal buitenaan

Ron maakt een erg goede start en zij aan zij met van Mechelen gaat het op de eerste bocht af. Van Mechelen zit aan de binnenkant en pakt de leiding. Ron sluit aan en van Loon wordt al snel op een flinke achterstand gereden.


Ron met van Mechelen zij aan zij de eerste bocht in

Ron kan van Mechelen goed volgen, maar aanvallen kan hij hem niet. In de derde ronde is dan bij Ron opeens de snelheid weg. Hij blijft gewoon doorrijden maar accelereert heel rustig. Er is duidelijk iets kapot. Bij terugkomst in de paddock blijkt de homokineet van de aandrijfas linksachter kapot te zijn. Ron voelde dit en deed het daarom rustiger aan.

Jochen Coox reed de beste tijd met 2m39,191. Kuijpers was tweede met 2m39,565 en van Mechelen derde met 2m40,056. Ron werde vierde op 8 seconden achter van Mechelen op 2m48,074.

 

De Finale
De homokineet is vervangen en Ron staat in de finale op de vierde startplek. Dat is de meest rechtse plek op de tweede rij, achter Coox en Kuijpers. Mooie startplek.

6.
Teurlings
 
7.
Langenberg
 
8.
Scheveneels
 
4.
Snoeck
5.
van Loon
 
1.
Coox
 
2.
Kuijpers 
 
3.
v.Mechelen


De startopstelling voor de finale

De finale is uiteindelijk drie keer gestart. De eerste keer werd de wedstrijd met rood afgevlagd omdat Ronny Scheveneels over de kop ging in de eerste bocht. Hij ging volledig dwars in de bocht en kwam toen met z'n voorwiel op het voorwiel van Teurlings. Rubber op rubber, dwars op de baan en floep daar ga je. Pech voor Ronny maar geluk voor Ron want de Golf wilde niet goed van de start weg, de motor hield erg in.


Ronny Scheveneels ging in de eerste bocht op z'n dak

De tweede run werd gestopt omdat Jos Kuijpers een valse start had. Bij de derde poging ging het dan wel goed. Voor Ron echter niet. Hij kon nog steeds niet voluit starten. Je zag de neus duiken bij de start omdat de motor inhield op het moment dat hij de koppeling losliet.

Coox is Kuijpers te snel af en hij pakt de kop. Kuijpers volgt op twee en van Mechelen sluit aan op drie. Van Loon en Langenberg pakken plek vier en vijf en Ron zit op zes voor Teurlings.


Ron op de zesde plek net na de start

In de derde ronde weet Ron dan aan Langenberg voorbij te komen en zit meteen daarna bij van Loon op de bumper. Hij kan van Loon echter niet voorbij komen.


Ron is Langenberg voorbij en rijdt naar van Loon toe

Erg veel spanning zit er niet in de wedstrijd. De auto's rijden flink verspreid rond. Coox wint de wedstrijd voor Kuijpers die tweede wordt. Van Mechelen wordt derde en van Loon vierde. Ron moet genoegen nemen met een vijfde plaats.


Coox is terecht erg blij met z'n overwinning

Al met al heeft deze eerste wedstrijd ons nog niet gebracht waar we op gehoopt hadden. We hebben toch nog een aantal problemen in de motoraansturing die we nog moeten oplossen en ook is er met de aandrijfas linksachter nog iets niet helemaal in orde. We hebben echter vier weken tot de volgende wedstrijd dus dat moet zeker gaan lukken.

De volgende wedstrijd is over vier weken op zondag 17 mei, weer hier in Valkenswaard en dan zijn we zeker weer van de partij.

Tot de volgende keer ...