NK verslag Valkenswaard - Zondag 17 mei

We zijn weer terug op het Eurocircuit in Valkenswaard. Dit weekend wordt hier de tweede wedstrijd om het Nederlands Kampioenschap rallycross verreden.

De afgelopen weken is er weer van alles veranderd en verbeterd aan de auto. We hebben de wielophanging op punten aangepast, maar de belangrijkste ingreep was het plaatsen van een nieuwe intercooler die ons door SweedSpeed ter beschikking is gesteld. Onze oude intercooler koelde welliswaar prima maar gaf te veel drukverlies voor de turbo. De auto is na deze aanpassing weer bij MTO Engineering op de testbank geweest en door Telly Fischer weer optimaal ingeregeld voor de nieuwe configuratie. Op de testbank zag het er allemaal prima uit en we gaan er van uit dat Ron hier weer voluit kan gaan.

Het weer zit vandaag niet mee. Het heeft vannacht flink geregend en de baan is kleddernat. De verwachting is dat het 's middags droger zal worden. Tijdens de vrije training spettert het echter nog steeds een beetje. Wet race dus vandaag.

In de vrije training gaat Ron twee maal de baan op. In de tweede run gaat er echter rechtsachter een homokineet kapot die snel moet worden vervangen voor de eerste manche.


Ron vechtend met een natte baan in de vrije training

 

De 1e manche
Er zijn 7 auto's ingeschreven voor de Divisie 1 en de 1e manche wordt verreden in twee heats. Ron start in de eerste heat met Jochen Coox, Wil Teurlings en Jan van Loon. Het is opgehouden met regenen maar de baan is nog wel flink nat. Lastig sturen dus.


Ron staat aan de start tussen Teurlings en Coox

Bij de start is Coox, zoals verwacht, het beste weg. Wil Teurlings maakt ook een prima start en hij is Ron te snel af. Ron gaat als derde de eerste bocht in.


Wil Teurlings is Ron te snel af bij de start

Ron rijdt kort achter Teurlings maar kan hem niet aanvallen. Coox gaat erg hard en loopt snel uit op Teurlings. Dan rijdt Coox echter een voorband lek en Teurlings en Ron beginnen snel op hem in te lopen. Als Teurlings, inmiddels kort achter Coox dan wat wijd gaat steekt Ron z'n neus er tussen. Teurlings ziet dit niet stuurt terug met als gevolg dat hij Ron de muur in drukt. Bij Ron breekt de stuurstan af en z'n wieldraagarm is krom. Einde race voor Ron en hij wordt met de takelwagen teruggebracht naar de paddock.


Kapotte stuurstang en een kromme wieldraagarm. Werk aan de winkel dus.

Coox wint de race maar door z'n lekke band weet hij geen goede tijd te noteren. In de tweede heat is Jos Kuypers heer en meester. Hij wint en noteert teven de snelste tijd van de 1e manche.

 

De 2e manche
In de tweede manche moet Ron opnieuw starten in de 1e heat. Hij rijdt samen met Patrick van Mechelen, Jan Langenberg en Jan van Loon. Het zonnetje schijnt en het asfalt gedeelte van de baan is droog.


Ron aan de start van de 2e manche

Ron maakt een hele goede start maar van Mechelen is nog sneller. Ron weet Langenberg en van Loon echter goed achter zich te houden en dat is ook al wel anders geweest.


Ron achter van Mechelen op de eerste bocht af

Van Mechelen en Ron rijden zich al heel snel los van de andere twee. Van Mechelen is echter sneller dan Ron dus hij kan niet gaan aanvallen, hij probeert er echter wel zo dicht mogelijk bij hem te blijven.

In de allerlaatste bocht voor de finishlijn gaat van Mechelen echter dwars en valt stil. Ron piept er langs en wint de race terwijl van Mechelen waarschijnlijk een hap uit z'n stuur neemt.


Ron wint de race terwijl van Mechelen nog dwars in de bocht staat

In de tweede heat komen Jos Kuypers, Jochen Coox en Wil Teurlings aan de start. Jos Kuypers is het beste weg en lijdt de race voor Coox en Teurlings. In de derde ronde verliest Jos echter de controle over de auto en spint. Coox wurmt zich er langs maar raakt de muur. Een goede tijd zit er nu niet meer in en daarmee is de snelste tijd in de 2e manche voor Ron met 2m48,957s.

 

De 3e manche
Donkere wolken boven het circuit. Het ziet er naar uit dat het elk moment kan gaan regenen maar het blijft gelukkig bij een dreiging. In de 1e heat van de derde manche komen eerste Coox, van Loon, Langenberg en Teulings aan de start. Coox is oppermachtig en wint de race met een enorme voorsprong in 2m42,101s, de snelste tijd tot nu toe.

In de 2e heat is Ron aan de beurt. Jos Kuypers staat op pole, dan Patrick van Mechelen en vervolgens Ron.


Ron aan de start met Kuyper en van Mechelen

Bij de start is Kuypers duidelijk het snelst en hij gaat vanaf zijn positie meteen op kop naar de eerste bocht. Ron en van Mechelen gaan zo ongeveer gelijk op, maar van Mechelen zit op de beste lijn en pakt in de bocht de tweede plek voor Ron.


Kuypers is het snelst maar van Mechelen en Ron gaan gelijk op

Jos begint zich meteen los te rijden van van Mechelen en zet heel erg snelle rondetijden neer, sneller dan Coox. Ron doet z'n uiterste best om van Mechelen bij te hiouden. Dat lukt vrij aardig maar hij is niet snel genoeg om te kunnen aanvallen


Jos loopt hard weg van Ron en Patrick

Jos pakt de overwinning met de snelste tijd van de dag, 2m38,323s. Ook van Mechelen klopt de tijd van Coox met 2m40,920s. Ron noteert de vierde tijd met 2m43,963s. Deze vierde tijd in de derde manche tezamen met de tijd uit de eerste twee manches plaatsen hem op een vierde startplek in de finale. Op de tweede rijd dus achter/tussen Kuypers en van Mechelen. Niet verkeerd.

 

De Finale
De auto wordt weer helemaal nagekeken en de afstelling van de schokdempers wordt nog wat aangepast. Groot twijfelpunt is de bandenkeus. Houden we het droog of racen we in de regen. We kiezen voor droog en we hopen er het beste van.

De startplek van Ron lijkt gunstig omdat de mannen op de eerste rij goed aan elkaar gewaagd zijn. Met een beetje geluk kan Ron in het gedring nog een plekje van iemand afpikken. Afwachten maar.

6.
van Loon
 
7.
Teurlings
 
 
4.
Snoeck
5.
Langenberg
 
1.
Kuijpers
 
2.
v.Mechelen
3.
Coox


De startopstelling voor de finale

Het is spannend. Op de eerste rij staan drie hele snelle mannen die er allemaal heel erg op gebrand zijn als eerste bij de bocht te zijn. Voor van Mechelen is het misschien helemaal niet zo leuk om tussen Kuypers en Coox te staan.

Als dan de startlichten flitsen gaan Kuypers en Coox gelijk op en Coox is zelfs nog wat sneller dan Kuypers. Die heeft echter de beste lijn naar de eerste bocht. Van Mechelen is niet tegen dat geweld opgewassen en Ron kan op zijn beurt van Mechelen niet aan.


Kuypers en Coox op kop naar de eerste bocht

Kuypers en Coox gaan zij aan zij de bocht in en van Mechelen sluit achter Kuypers aan gevolgd door Ron. Kuypers laat zich echter niet de kaas van z'n brood eten en houdt Coox keurig af en pakt de leiding.


Coox probeert het buitenom in de eerste bocht, maar die vlieger gaat niet op
Foto: Patrick Wenting, Racinginfo.com

Kuypers en Coox lopen al snel weg van van Mechelen en Ron, dien op hun beurt weer veel sneller zijn dan Wil Teurlings. Aan de kop wordt een hevige strijd gevoerd waarbij Coox volop aanvalt. Kuypers houdt echter z'n hoofd koel en geeft hem geen kans.


Jochen Coox volop in de aanval bij Jos Kuypers

Na twee ronden begint Kuypers echter uit te lopen op Coox en wordt het wat rustiger aan het front. Coox trapt wat ie kan, maar hij komt er niet meer bij.

Ondertussen zit Ron op de achterbumper van van Mechelen. Hij kan er echter niet dicht genoeg bij komen om echt aan te vallen. Hij is echter snel genoeg om er bij te blijven.
Dan in het laatste deel van de laatste ronde wordt van Mechelen ineens langzamer. In de laatste bocht voor de finishlijn stekt ron z'n Golf er aan de binnenkant langs. Hij is echter nét niet snel genoeg om van Mechelen nog voor de finishlijn voorbij te zijn.


Nét voor de finishlijn steekt Ron 'm ernaast. Het is net niet genoeg

Jos Kuypers is duidelijk het snelst hier en hij wint de race. Jochen Coox dus tweede en Patrick van Mechelen derde. Op de vierde plaats dan Ron en Wil Teurlings wordt vijfde.

Al met al een wedstrijd waar we tevreden over zijn. Beetje pech gehad met de techniek maar dat wel op tijd allemaal weer in orde gekregen en zodoende prima races gereden. Een plaatsje hoger dan de vorige keer en dat is een trend die we er in willen houden ... ;-)

De volgende race op het programma is een wedstrijd voor het Belgisch kampioenschap in Chimay op 14 juni. Er wordt daar een provisorisch circuit aangelegd en het is nog maar de vraag of we daar gaan rijden. De volgende NK wedstrijd is over vijf weken op zondag 21 juni, weer hier in Valkenswaard en dan zijn we zeker weer van de partij.

Tot de volgende keer ...