NK verslag Valkenswaard - Zondag 21 juni

Op deze eerste dag van de zomer, tevens vaderdag, zijn we opnieuw op het Eurocircuit in Valkenswaard voor de derde ronde om het Nederlands Kampioenschap rallycross. Erg zomers is het echter niet, vannacht en vanmorgen heeft het flink geregend en de baan is erg nat. De voorspelling ziet er echter redelijk gunstig uit, er wordt weinig tot geen regen verwacht en een temperatuur van zo'n 19 graden. We hopen van harte dat de voorspelling uit komt.

De afgelopen weken is er weer flink gewerkt aan de auto. We hadden een probleem in de brandstof voorziening. Op de testbank waren we er achter gekomen dat de beide brandstofpompen niet voldoende druk konden leveren als de motor het maximale vermogen moest leveren. We hebben twee nieuwe en zwaardere brandstofpompen ingebouwd en de leidingen angepast. Verder is de auto opnieuw naar de testbank geweest van MTO Engineering. Dit om een setje andere nokkenassen uit te proberen. Dit bleek echter geen verbetering op te leveren en we rijden vooralsnog door met de nokkenassen die we al hadden.

In de vrije training gaat Ron eenmaal de baan op. De baan is nog erg nat dus hij kan de auto niet voluit laten gaan. Na twee ronden stopt de stuurbekrachtiging ermee en dan stuurt ie niet echt fijn meer. Toen we dat weer gefixed hadden was de vrije training alweer voorbij en konden we ons gaan voorbereiden op de 1e manche.


Ron geeft de auto de sporen in de vrije training

 

De 1e manche
Er hebben zich 8 rijders ingeschreven voor de Divisie 1, vier Belgen en vier Nederlanders. Jochen Coox (B), Patrick van Mechelen (B), Jan van Loon (NL), Jan Langenberg (B), Jos Kuypers (NL), Ronny Scheveneels (B), Wil Teurlings (NL) en natuurlijk Ron zelf.

Het heeft sinds vanmorgen vroeg niet meer geregend en de baan is inmiddels al mooi opgedroogd. De lucht ziet er echter dreigend uit en we moeten er het beste maar van hopen.

De 1e manche wordt verreden in twee heats. Ron start in de eerste heat met Coox, Scheveneels en Van Loon. Ron staat op pole met Coox naast zich. Bij de start is Coox verreweg het snelst weg. Ron weet echter Scheveneels en van Loon voor te blijven en in de eerste bocht sluit hij strak achter Coox aan. Scheveneels sluit achter Ron aan en Van Loon is hekkesluiter.


Ron strak achter Coox met Scheveneels daar weer achter
Foto: Patrick Wenting, Racinginfo.com

Coox en Ron rijden zich al snel los van Scheveneels. Het is mooi om te zien dat Ron Coox redelijk goed kan bijhouden, Coox loopt welliswaar elke ronde iets uit maar het is niet erg veel. Coox wint de race in 2m43,261s en Ron is 2 seconden langzamer met 2m45,249s. We zijn niet ontevreden met deze tijd.

In de tweede heat van de 1e manche starten Jos Kuypers, Wil Teurlings, Jan Langenberg en Patrick van Mechelen. Jos Kuypers wint deze race met een voorsprong van 8 seconden op Wil Teurlings en noteert tevens de snelste tijd van de 1e manche met 2m42,237s. Patrick van Mechelen valt uit met een kapotte motor.

Uiteindelijk dus Kuypers eerste, Coox tweede en Ron een derde tijd.

 

De 2e manche
In de tweede manche moet Ron starten in de 2e heat. In de 1e heat noteert Coox opnieuw een overwinning met een tijd van 2m42,493s. Bijna 0,8 seconden sneller dan in de eerste heat.

In de 2e heat staat Jos Kuypers op pole met Ron op een tweede plek. Daarnaast dan Scheveneels en Van Loon. Ook hier is Jos Kuypers weer oppermachtig en ligt bij de start meteen op kop. Ron volgt hem strak en laat Scheveneels en Van Loon achter zich.


Jos pakt de leiding en Ron sluit aan voor Scheveneels

Na één ronde hebben Jos en Ron zich al flink los gereden van Scheveneels. Ook nu zet Ron alles op alles op Kuypers bij te houden. Zijn Ford Focus is echter veel sneller en Jos finisht de race als winnaar met 2m41,211s en zet daarmee opnieuw de snelste tijd neer. Ron wordt tweede op 2 seconden achter Jos met 2m43,123s. Ron is daarmee bijna 2 seconden sneller dan in de 1e manche en zet hiermee opnieuw een derde tijd neer.

 

De 3e manche
Prachtig weer hier. Bewolkt, af en toe zon en een aangename temperatuur. Er komen zes auto's aan de start, Kuypers rijdt niet want die heeft met twee overwinningen al de pole position in de finale. Patrick van Mechelen is uitgevallen met een kapotte motor en rijdt vandaag niet meer.

In de 1e heat van de derde manche starten Coox, Teurlings, Van Loon en Scheveneels. Wil Teurlings maakt een wereldstart en blijft vanaf start een tijdlang Coox voor. Pas vlak voor de eerste bocht weet Coox aan Teurlings voorbij te komen. Coox wint de race in 2m41,646s met ruim vijf seconden voorsprong op Teurlings. Ronny Scheveneels valt uit en verlaat langzaam rijdend de baan.

In de 2e heat staat Ron aan de start met alleen Jan Langenberg naast zich. Ron maakt een superstart en heeft halverwege het rechte eind al een wagenlengte voorsprong op Langenberg. Binnen één ronde rijdt Ron volledig vrij en kan zich 100% concentreren op het rijden van een snelle tijd zonder steeds op z'n rugdekking te moeten letten.


Ron lijkt vleugels te hebben nu hij 100% voluit kan gaan op een droge warme baan
Foto: Patrick Wenting, Racinginfo.com

Na vier ronden rijdt hij over de finishlijn in een tijd van 2m41,575s. Helemaal top! De snelste tijd en een tiende seconde sneller dan Coox.

 

De Finale
De twee derde plaatsen in mache 1 en 2 en de eerste plaats in de 3e manche leveren Ron een derde startplek op. Op de startgrid voor de finale staat hij dus op de eerste rij. Jos Kuypers staat op pole met Jochen Coox naast zich. Ron staat naast Coox. Dat belooft wat te worden. Zowel Kuypers als Coox starten sneller dan Ron, maar je weet maar nooit hoe het balletje gaat rollen.

6.
Scheveneels
 
7.
van Loon
 
 
4.
Teurlings
5.
Langenberg
 
1.
Kuijpers
 
2.
Coox
3.
Snoeck


De startopstelling voor de finale

Het is spannend. Op de eerste rij staat Ron naast twee hele snelle mannen die er beide alles op alles gaan zetten om de eerste bocht als eerste door te gaan. Op de tweede rij Teurlings en Langenberg, ook goede starters.

Als de startlichten aan en uit flitsen schieten de auto's vooruit. Jos Kuypers heeft een slechte start maar Coox start erg goed. Kuypers schiet achter hem langs naar links en komt voor Ron terecht. Hij gaat proberen de buitenlijn naar de eerste bocht te pakken.


Kuypers start slecht en zet de aanval op Coox vanaf de buitenkant in
Foto: Patrick Wenting, Racinginfo.com

Dat loopt voor Ron bijna verkeerd af. Hij moet vol in de remmen en z'n banden roken hevig. Hij herstelt zich snel en geeft weer vol gas. Zo kan hij nog nét voor Teurlings de eerste bocht induiken op een derde plek.


Ron moet vol in de remmen om niet achter op Jos Kuypers in te rijden
Foto: Patrick Wenting, Racinginfo.com

Jos Kuypers komt Coox niet voorbij voor de eerste bocht en hij moet Coox voor laten gaan. Hij gaat echter meteen vol in de aanval en rijdt op centimeters achter Coox.


Kuypers gaat meteen vol in de aanval bij Coox

In de derde ronde gaat het mis. Achterop het circuit, buiten ons zicht, gaat Coox dwars en ligt er uit. Naderhand hoorden we dat er iets kapot ging in z'n aandrijving waardoor hij de auto niet meer onder controle had. Jos Kuypers kan hem nog net ontwijken en schiet er langs. Ook de rest kan er veilig voorbij. Nu ligt Kuypers op kop met Ron dicht achter zich op de tweede plek. Ron zet alles op alles om bij Kuypers te komen. Dat lukt aardig maar hij kan Kuypers niet bedreigen.


Ron zet alles op alles om bij Jos te komen maar hij kan niet aanvallen

Ronny Scheveneels weet Wil Teurlings voorbij te komen en rijdt nu op een derde plaats. Ook van Loon dringt aan bij Teurlings maar die houdt de deur goed dicht.

Na zes ronden finisht Jos Kuypers als winnaar met Ron kort achter zich op een tweede plaats. YES !!


Jos Kuypers wint de race met Ron kort achter zich als tweede
Ronnie Scheveneels finisht als derde, Wil Teurlings als vierde. Van Loon wordt vijfcde en Langenberg zesde.

Ron is er ongelofelijk blij mee en juicht alsof hij zojuist Nederlands Kampioen geworden is. Het is pure opluchting omdat we met de auto nu eindelijk weer flinke stappen voorwaarts hebben gemaakt. Ook Marko en Henk denken er zo over want vanaf hun plek achter de hekken laten ze duidelijk merken wat ze er van vinden.


Ron is dolgelukkig met z'n tweede plaats en ook Marko en Henk steken dat niet onder stoelen of banken

Al met al dus voor ons een goede start van de zomer vandaag. Nu nog de boel inpakken en dan nog de rit terug naar Winterswijk. Daar kunnen we gelijk weer aan de slag met de auto want over drie weken staat de volgende race weer op het programma. Dan gaan we naar Maasmechelen in België voor een wedstrijd om het Belgisch kampioenschap op 12 juli.

Tot de volgende keer ...