BK verslag Maasmechelen - Zondag 12 juli

Drie weken na een prachtige wedstrijd in Valkenswaard, waar we 2e werden, zijn we nu op het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen, België. Hier wordt de derde wedstrijd om het Belgisch Kampioenschap Rallycross verreden. Voor Ron Snoeck is dit de eerste BK wedstrijd van dit jaar. De eerste twee wedstrijden hebben we helaas aan ons voorbij moeten laten gaan. Echt een probleem is dit echter niet nu voor het eerste sinds jaren de kampioenschappen in Nederland en België niet meer gekoppeld zijn.


Plattegrond van het Duivelsbergcircuit
Klik op het plaatje voor een beschrijving van de baan

Het weer zit niet mee, alles is kletsnat hier. Het heeft vrijwel de hele nacht geregend. Gelukkig is de verwachting dat het in de loop van de dag droger gaat worden. Zo lijkt het ook te worden want tegen de tijd dat Ron de baan op mag voor de vrije training is het regenen opgehouden.

Vrije training en tijdtraining
Vanwege de natte baan hebben we een setje regenbanden gekocht. Daarnaast echter ook nog twee nieuwe slicks voor het geval het vandaag echt droog wordt. Zo zijn we op alle situaties volledig voorbereid.

Als Ron voor de vrije training de baan op mag is het nog kleddernat op de baan. De afstelling van de dempers en de voor- en achter stabilisators is hier op aangepast. De wagen ligt uitstekend op deze baan, Ron kan ondanks de gladde baan erg hard gaan en komt al snel achter Jochen Coox terecht. Leuk om even achteraan te jagen en af en toe de neus er even naast te steken. Ja, we zijn tevreden met hoe de auto ligt.


In de vrije training even spelen met Coox

Als het dan tijd is voor de tijdtraining begint het weer iets te druppelen. Niet veel, en ook niet lang, maar de baan blijft dus even nat. Ron kan dat goed merken want nu hij echt een zo snel mogelijke tijd moet rijden vindt Ron het toch wel erg glad. Hij denkt dat hij een slechte tijd gereden heeft omdat hij in z'n snelste ronde erg wijd ging in de bocht voor de Duivelsberg. Dat valt echter erg mee, hij rijdt met 46,001 seconden een derde tijd. Jos Kuypers is het snelst met 45,010 en Jochen Coox is tweede met 45,179. Niet slecht dus.

 

De 1e manche
Het is droog gebleven en de baan droogt hard op. We hopen maar dat het droog blijft vandaag maar het ziet er niet best met een lucht vol donkere wolken.
Er hebben zich 8 rijders ingeschreven vandaag dus de manches worden steeds in twee heats verreden. In de eerste heat starten Jochen Coox, Wil Teurlings, Patrick van Mechelen en Ronny Scheveneels. Coox pakt bij de start meteen de leiding en staat die niet meer af. Van Mechelen wordt tweede, Teurlings derde en Scheveneels vierde. Coox kan vrijuit rijden en zet een hele snelle tijd neer.

In de tweede heat is Ron dan aan de beurt. Op pole staat Jos Kuypers, Ron op de tweede startplek, dan Jan van Loon en Koen Pauwels. Koen Pauwels perst er een superstart uit en pakt meteen de kop, gevolgd door van Loon. Jos Kuypers start erg slecht en Ron sprint van hem weg. Bij het overschakelen naar de tweede versnelling schakelt de bak mis en Jos is Ron weer voorbij. Pauwels gaat aan kop, gevolgd door van Loon, Kuypers en Ron als laatste.


Pauwels pakt de kop. Ron gaat ook goed maar schakelt mis.

Jos en Ron duiken meteen de jokerlap in. Hebben ze dat alvast gehad en kunnen ze voluit gaan om de kop weer terug te pakken in plaats van achter van Loon vast te zitten.


Jos en Ron duiken meteen de joker in

Kuypers is een ronde later bij de achterbumper van van Loon aangekomen en haalt hem al snel in. Ron doet even later hetzelfde als van Loon z'n jokerlap doet.
Kuypers rijdt naar Pauwels toe en gaat vol in de aanval. Pauwels weet Kuypers echter keurig achter zich te houden.


Jos Kuypers gaat voluit achter Pauwels aan

Koen Pauwels wint de race en Kuypers wordt tweede. Ron wordt derde voor van Loon.
Als we de tijden binnen krijgen blijken Coox en van Mechelen in de eerste heat het snelst geweest te zijn. Coox reed een tijd van 2m53,021s en van Mechelen was ruim twee seconden langzamer. Pauwels noteert een derde tijd met 2m56,196s en Kuypers een vierde tijd met 2m56,326s. Ron reed een vijfde tijd op twee-tiende achter Kuypers met 2m58,520s.

Het misschakelen van Ron bij de start bleek aan het powershift systeem te liggen. Dat moet nog even beter worden afgesteld. Verder gaan we nog kijken naar de regenafstelling want met de snel opdrogende baan moet dat worden aangepast.

 

De 2e manche
In de tweede manche start Ron weer in de 2e heat. Eerst zijn van Mechelen, Kuypers, Teurlings en van Loon aan de beurt. Deze race wordt gewonnen door Kuypers, van Mechelen als tweede en Teurlings als derde.

In de 2e heat staat Jochen Coox op pole, Koen Pauwels als tweede, Ron als derde en Ronny Scheveneels als vierde.
Pauwels maakt een hele goed start en heeft de neus vooraan. Coox rijdt echter aan de binnenkant schuin achter hem dus Pauwels moet de bocht wijd insturen en dan naar binnen gaan.


Pauwels is het beste weg bij de start maar heeft Coox nog naast zich

Pauwels snijdt Coox af en raakt hem daarbij en gaat helemaal dwars. Hij houdt de auto echter onder controle en pakt de leiding. Onderstussen moet Coox hard in de remmen waardoor Ron naar buiten moet uitwijken om hem niet te rammen.


Pauwels gooit z'n auto voor die van Coox

Daar rijdt echter Scheveneels en Ron krijgt hem op z'n achterbumper. Ron maakt een zwieper naar links en komt met z'n beide linker wielen in de zandbak terecht. Terwijl iedereen hem voorbij schiet worstelt hij zich uit het zand en kan de race als hekkesluiter vervolgen met een halve achterbumper en een kapotte uitlaat.


Ron worstelt zich uit de zandbak

Omdat hij laatste ligt pakt hij meteen z'n joker lap om vervolgens zo hard als hij kan naar de groep toe te rijden. Ondertussen rijdt Pauwels op kop met Coox heel dicht op z'n achterbumper. Pauwels jokert in de tweede ronde en Coox krijgt vrij baan. Scheveneels gaat te hard in de spinnekop en komt half naast de baan terecht. Ron grijpt z'n kans en glipt er langs en pakt de derde plek.

Coox jokert in de laatste ronde en weet de leiding te behouden op Pauwels. Hij wint de heat en noteert tevens de snelste tijd, 2m49,869s. Ron finisht als derde.

Coox dus de snelste tijd. Kuypers een tweede tijd met 2m50,545s en van Mechelen derde met 2m52,117s. Pauwels wordt vierde met 2m53,369s en Ron vijfde met 2m56,199s.


Werk aan de winkel voor de 3e mache

 

De 3e manche
In de 1e heat van de derde manche starten van Mechelen, Pauwels, Teurlings en Scheveneels. Van Mechelen is Pauwels te snel af en wint de race.

Ron staat aan de start in de 2e heat met Coox op pole, dan Kuypers en vervolgens Ron. Van Loon verschijnt niet aan de start. Zoals verwacht zijn Coox en Kuypers sneller bij de start. Coox start het best en pakt de leiding voor Kuypers. Ron gaat een tijdje gelijk op met Kuypers maar dan wint de Ford het van de Golf en moet Ron achter Jos invoegen.


Coox start het best. Ron gaat een tijdje gelijk op met Jos

Ron jokert meteen maar in de eerste ronde. Hij kan echter niet voldoende inlopen op Coox en Kuypers om wat te kunnen als die gaan jokeren. Kuypers probeert wat hij kan om bij Coox in de aanval te kunnen gaan maar Coox gaat te hard voor hem. Coox wint de race voor Kuypers en Ron wordt derde.

Coox is het snelst met 2m46,313s. Kuypers noteert 2m47,974s en van Mechelen is derde met 2m49,403s. Ron noteert een vierde tijd met 2m50,770s en Pauwels doet een vijfde tijd met 2m51,717s.

 

De Finale
De dikke bewolking die er de hele dag was heeft vrijwel geen druppels laten vallen op het circuit en ook de finale kunnen we op een droge baan rijden. Met de gereden manches heeft Ron een vijfde startplek in de A finale weten te behalen.

Eerst wordt er nog een B finale gereden. De winnaar van de B fiinale mag door naar de A finale. Wil Teurlings, Ronny Scheveneels en Jan van Loon staan ingedeeld in de B maar Jan van Loon start niet. Het wordt dus een wedstrijd tussen Wil Teurlings en Ronny Scheveneels die door Scheveneels wordt gewonnen. Hij komt dus naast Ron te staan op de derde startrij.

Op de eerste rij de Skoda van Jochen Coox op pole. Daarnaast de Ford van Jos Kuypers. Op de tweede rij Patrick van Mechelen in z'n Subaru en de Ford van Koen Pauwels. Op de derde rij staat Ron dan op de vijfde plek met Ronny Scheveneels naast zich op de zesde plek.

 
 
5.
Snoeck
 
 
6.
Scheveneels
 
3.
Mechelen
 
4.
Pauwels
 
1.
Coox
 
2.
Kuypers
 
 


De startopstelling voor de finale

Coox is het beste weg bij de start. Kuypers en Pauwels gaan zij aan zij achter Coox aan. Kuypers heeft de binnenzijde en kan als tweede achter Coox aansluiten. Ook Patrick van Mechelen weet zich nog langs Pauwels te wurmen aan de binnenkant en pakt de derde plek.


Coox is duidelijk het beste weg bij de start

Ron had een slechte start en Scheveneels was hem te snel af. Ron zit echter op dezelfde lijn als van Mechelen en stuurt de binnenbocht in. Scheveneels doet dat echter ook en de beide auto's raken elkaar en gaan beide dwars. De beide Golf's staan achterstevoren op de baan.


De Golfs van Ron en Ronny worden iets te innig en beide staan ze achterstevoren

Ron herstelt zich snel en vervolgt de wedstrijd en duikt ook maar meteen de joker in. Scheveneels heeft wat langer nodig en rijdt ver achter Ron op de zesde plek.

Ondertussen gaan Coox, Luypers en van Mechelen met z'n drieën aan kop. Ze rijden echter niet echt dicht bij elkaar en aanvallen is er niet bij.


Coox, Kuypers en van Mechelen aan kop

Pauwels volgt op grote afstand en ver daarachter rijdt Ron z'n rondes. Als van Mechelen z'n joker doet gaan Coox en Kuypers alleen aan de leiding. Kuypers zet de aanval in en steekt de neus van z'n Ford links en rechts naast de Skoda. Coox houdt de deur echter keurig dicht en Kuypers komt er niet langs.


Kuypers vol in de aanval bij Coox

Coox is slim en doet z'n joker voordat de druk van Kuypers te groot wordt. Zo kan hij op Kuypers gaan jagen wetende dat die z'n joker nog moet doen.

Ron stuurt ondertussen z'n Golf met een duizelingwekkende snelheid over de baan. Hij is echter te ver weg van de rest om ze kunnen inhalen.

Voor Coox pakt de joker gok goed uit. Als Kuypers jokert gaat Coox hem weer voorbij en pakt de leiding weer over. Ook verder achterin falen slinkse joker zetten en uiteindelijk wordt de beginvolgorde weer hersteld. Jochen Coox wint de race, Jos Kuypers wordt tweede, Patrick van Mechelen derde en Koen Pauwels vierde. Ron is redelijk dicht bij Pauwels gekomen en gaat als vijfde over de finish, Ronny Scheveneels wordt zesde.


Ron als vijfde over de finish

Ontevreden zijn we niet over vandaag. Jammer van de aanvaring met Scheveneels bij de start, we hadden de hoop dat er met een goede start en een goede joker tactiek wel wat meer in had gezeten. De hele dag waren echter Coox, Kuypers, van Mechelen en Pauwels gewoonweg sneller dus misschien is een vijfde plaats ook precies wat we vandaag waard waren.

Hoe dan ook, over één week is alweer de volgende wedstrijd. Dit keer weer in Valkenswaard en natuurlijk zijn we er dan weer bij.

Tot de volgende keer ...