NK verslag Valkenswaard - Zondag 19 juli

Een week na de wedstrijd in België zijn we weer terug op het Eurocircuit in Valkenswaard. Vandaag wordt hier de vierde ronde om het Nederlands Kampioenschap Rallycross verreden. Ron staat nu op een derde plaats in het klassement en is vastberaden om vandaag te proberen een stapje hoger te komen. Er ontbreken vandaag twee erg snelle Belgen. Jochen Coox en Patrick van Mechelen zijn er helaas niet bij.

Het weer is niet al te best. Het heeft vannacht veel geregend en de baan is erg nat. De voorspellingen voor vandaag zijn ook niet al te best. Nou maar hopen dat we qua regen vandaag de dans weten te ontspringen zoals vorige week.

In de vrije training gaat Ron eenmaal de baan op. De baan is nog erg nat dus hij rijdt op regenbanden. De auto stuurt prima en alle systemen werken zoals het hoort. Een goed begin.


Ron geeft goed gas in de vrije training

 

De 1e manche
Tot nu toe houden we het droog hier. We hebben de slicks op de auto gezet en de wielophanging in de droog weer afstelling gezet. In de eerste heat van de 1e manche rijden Jos Kuypers, Wil Teurlings en Jan Langenberg. Jos Kuypers is oppermachtig en wint de race met een enorme voorsprong in een tijd van 2m43,081s.

In de tweede heat staat Ron aan de start met Ronny Scheveneels en Jan van Loon. Ron staat helemaal buitenaan en heeft dus de slechtste startpositie. Hij maakt echter de beste start en ter hoogte van de chicane heeft hij al een wagenlengte voorsprong op Scheveneels en gaat op kop de eerste bocht in.


Ron pakt meteen de leidng bij de start

Ron is in z'n Golf veel sneller dan de Golf van Scheveneels en na één ronde heeft Ron al een fikse voorsprong.


Na één ronde rijdt Ron zich al vrij van Sc heveneels

Ron kan nu onbedreigd volouit gaan en noteert snelle rondetijden. Hij wint de race met een tijd van 2m46,042s. Dat is goed voor een tweede tijd achter Jos Kuypers. Wil Teurlings noteert een derde tijd met 2m50,160s.

De kop is er af. Gaat prima zo.

 

De 2e manche
We blijven het droog houden tot nu toe en het begint zelf drukkend warm te worden, maar beter dat dan een regen race.
In de eerste heat van de 2e manche starten opnieuw Ron, Ronny Scheveneels en Jan van Loon aan de start. Weer weet Ron er een superstart uit te persen en is hij de anderen te snel af en ook nu is hij halverwege het rechte stuk alweer een wagenlengte voor. Hij duikt op kop de eerste bocht in voor van Loon. Scheveneels had een slechte start en sluit achter aan.


Ron wederom aan kop

Ron gaat in een enorm temp over de baan en is veel sneller dan in de 1e manche. Hij laat de Golf het uiterste er uit halen en bouwt een grote voorsprong op. Achter hem gaat van Loon in de derde ronde in de chicane de fout in. Hij gaat achterstevoren en Scheveneels is hem voorbij.


Jan van Loon gaat in de chicane achterstevoren

Ron wint de race in een tijd van 2m42,926s. Scheveneels wordt tweede in een tijd van 2m51,992s. Een verschil van 9 seconden. Ron rijdt voor het eerste een rondetijd onder de 40 seconden!


Ron wint de race in 2m42,926s

Dan is het de beurt aan Jos Kuypers, Wil Teurlings en Jan Langenberg. Opnieuw is Kuypers heer en meester en hij wint de race met een enorme voorsprong in 2m40,009s. Hij is daarmee 1,9 seconden sneller dan Ron die dus opnieuw tweede wordt. De derde tijd is voor Wil Teurlings met 2m47,452s.


Jos Kuypers is oppermachtig met z'n Ford Focus

Jos Kuypers heeft met twee manche overwinningen dus al de pole position in de finale in handen. Ron zal nog een derde manche moeten rijden en kan dan ten hoogste een tweede startplek in de finale weten te behalen.

 

De 3e manche
Haast niet te geloven dat het nog steeds droog is ondanks de zware bewolking die overkomt. De 3e manche wordt dus ook op een droge baan verreden. Ron start in de eerste heat vanaf pole met Scheveneels en Langenberg naast zich. Het wordt een herhaling van de 1e en de 2e manche. Ron is het beste weg en pakt meteen weer een wagenlengte voorsprong.


Ron rijdt rond met een grote voorsprong op Scheveneels

Hij rijdt opnieuw hele snelle tijden en noteert in de tweede ronde zelfs een tijd van 39,774s. Ron wint de race in een tijd van 2m42,151s voor Scheveneels en Langenberg.

In de tweede heat staat Jos Kuypers op pole met Wil Teurlings en Jan van Loon. Kuypers hoeft eigenlijk niet te rijden maar hij gebruikt deze manche om de banden te testen die ze tijdens de EK wedstrijden moeten gebruiken. Dat blijkt meteen een fors verschil op te leveren. Bij de start gaan Teurlings en van Loon een flink eind gelijk op met Kuypers. Hij komt echter wel als eerste bij de bocht aan en pakt de leiding.


De EK banden maken de Ford van Kuypers een stuk langzamer

De rondetijden liggen een stuk lager dan in de beide vorige manches, alle ronden boven de 40 seconden. Kuypers wint de race in 2m43,023s voor Teurlings die er 2m46,066s over doet. Dit betekent dus dat Ron de derde manche gewonnen heeft met z'n 2m42,151s. Gaaf.

We gaan ons voorbereiden op de finale. Nu komt het er op aan ...

 

De Finale
Zoals gezegd start Jos Kuypers vanaf pole met z'n twee manche overwinningen. Ron staat op de tweede plek naast hem. Ook op de eerste rij de Volvo van Wil Teurlings. Op de tweede rij staan Ronny Scheveneels en Jan van Loon. Jan Langenberg start niet in de finale omdat hij twee manches niet heeft uitgereden.

 


 
 
4.
Scheveneels
5.
Van Loon
 
1.
Kuijpers
 
2.
Snoeck
3.
Teurlings


De startopstelling voor de finale

Het is spannend. Kuypers is simpelweg de snelste van het stel, maar Wil Teurlings start ook erg goed en ook Jan van Loon is een rappe starter. Ron zal z'n hoofd er goed bij moeten houden.

Kuypers en Ron gaan eerst gelijk op maar dan trekt Kuypers Ron er uit. Ron gaat meteen op de ideale lijn voor de eerste bocht rijden achter Kuypers. Ondertussen heeft van Loon zich naar voren weten te werken aan de binnenkant van Teurlings waardoor deze niet naar rechts kan. Van Loon gaat als derde de bocht in met Teurlings naast zich.


Jos Kuypers gaat op kop de eerste bocht in met Ron achter zich

Ondertussen zit Scheveneels kort achter van Loon en Teurlings kan niet anders dan in de buitenbocht blijven en ziet van Loon en Scheveneels aan zich voorbij gaan.


Teurlings moet naar buiten en moet van Loon en
Scheveneels voor laten gaan

Kuypers en Ron rijden zich in de eerste ronde al flink los van de anderen, dat is een treintje bestaande uit van Loon, Scheveneels en Teurlings. In de tweede ronde gaat Scheveneels aan van Loon voorbij.

Kuypers en Ron gaan hard rond. Ron trapt wat hij waard is om bij de achterbumper van Kuypers te blijven en dat lukt hem goed. In de tweede ronde rijdt Ron zelfs de snelste tijd van de wedstrijd met 39,610 seconde. Ook Kuypers moeten voluit gaan om Ron bij zich weg te houden.

Jos Kuypers wint de race met Ron kort achter zich op een tweede plaats.


Kuypers wint de race met Ron kort achter zich

Ronny Scheveneels wordt derde en Wil Teurlings vierde. Jan van Loon valt uit en heeft een vijfde plaats.


Ron is blij met z'n tweede plaats

Een prachtige tweede plaats dus voor Ron. In het algemeen klassement schuift hij nu ook op naar een tweede plaats achter Jos Kuypers.

Het was weer een heerlijk race weekend met een mooi resultaat en veel geluk met het weer. Ook technisch was het weer helemaal in orde met de Golf. Een goed gevoel om mee op vakantie te gaan. Over drie weken moeten we dan weer aan de bak, want op 8 en 9 augustus wordt de Belgische ronde om het Europees Kampioenschap op het Duivelsberg circuit in Maasmechelen verreden. We verheugen ons er nu al op om de baan te delen met de Europese top. Het zal wel weer een flink spektakel worden. Maar eerst dus lekker van de vakantie genieten.

Tot de volgende keer ...