EK verslag Maasmechelen België - 8 en 9 augustus

We zijn weer terug op het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen, België. Hier wordt dit weekend de Belgische ronde van het Europees Kampioenschap Rallycross verreden. De hele Europese top is aanwezig en er is een enorm aantal deelnemers. Alleen voor de Divisie 1 hebben zich al 37 rijders ingeschreven.

Voor ons team is dit een wedstrijd puur voor de eer, de fun en natuurlijk onze sponsors. Om de punten gaat het niet omdat we niet meedoen in het Europese kampioenschap. Maar het is een mooie buitenkans om de baan te delen met de beste rallycrossers van Europa.


Plattegrond van het Duivelsbergcircuit
Klik op het plaatje voor een beschrijving van de baan

De wedstrijden van het EK worden altijd op zaterdag én op zondag gereden. Het begint eigenlijk al op vrijdag, dan moet je je inschrijven en de auto technisch laten keuren. Op zaterdag is er dan eerst tweemaal een vrije training, dan een tijdtraining en vervolgens de 1e manche. Op zondag dan eerst weer een vrije training gevolgd door manche 2, manche 3 en dan maar liefst vier finales.

Zo'n EK wedstrijd is ook altijd een mooie gelegenheid om onze sponsors en alle anderen die ons voort helpen weer eens uit te nodigen voor een wedstrijd waar het nodige te beleven valt. We krijgen dit weekend dan ook een flinke groep gasten over de vloer en daarvoor hebben we een aparte tent opgebouwd waar we kofie, broodjes, etc. serveren. Hiervoor onze dank aan Mastertent Nederland die ons hiervoor een tent van 8 x 4 meter ter beschikking heeft gesteld.

Na het klamme warme weer is de koelte op zaterdag een opluchting. Er is echter regen voorspeld voor het weekend dus we hebben naast een setje droog weer banden ook een setje regenbanden aangeschaft. De banden waarop we in het NK en in het BK rijden mogen we hier niet gebruiken. Voor EK wedstrijden moet je op voorgeschreven banden rijden.

Omstreeks 11 uur gaat Ron de baan op voor z'n eerste vrije training. Hij mag vier ronden rijden. Het is even wennen met deze andere banden op de auto. De setup is er nog niet goed op afgestemd, maar daar is deze vrije training ook voor. Ron heeft echter al snel het gevoel te pakken en gaat in een mooi tempo rond.


Het is even wennen met deze andere banden

Om 1 uur gaat Ron opnieuw de baan op voor de tweede vrije training. De kleine aanpassingen die we gedaan hebben werken, de rondetijden zijn beter.

Dan, om 3 uur, verschijnt Ron aan de start voor de tijdtraining. De opdracht: één aanloopronde en dan twee zo snel mogelijke ronden rijden. De snelste van deze twee ronden bepaalt vanaf welke plaats je gaat starten in de eerste manche. Ron gaat er na de aanloopronde eens even goed voor zitten en rijdt in zijn snelste ronde een tijd van 39,967 seconden.


Ron probeert een zo snel mogelijke tijd te rijden in de tijdtraining

Dat is een hele mooie tijd, sneller dan welke ronde dan ook tijdens vorige wedstrijden hier. Tussen de Europese top is het echter slechts een 25e tijd. Sverre Isachsen was het snelst met 38,450s. Kenneth Hansen 2e met 38,786s en Michael Jernberg 3e met 38,791s.

Hier nog even de tijden van de mensen waar we vaker tegen rijden:
11. Jochen Coox - 39,317s
14. Jos Kuypers - 39,366s
19. Koen Pauwels - 39,571s
25. Ron Snoeck - 39,967s
26. Wil Teurlings - 40,193s
27. Patrick van Mechelen - 40,232s
28. Jan van Loon - 42,886s
29. Ronny Scheveneels - 43,899s

 

1e manche
Alhoewel het de hele dag bewolkt is hebben we het tot nu toe droog gehouden en nu prikt zelfs de zon door de bewolking. Erg prettig. Wel is hierdoor de baan wel erg stoffig.

Er komen 31 Divisie 1 auto's aan de start en de 1e manche wordt verreden in 6 heats. Ron start in de eerste heat. Op pole staat Liam Doran, dan Kevin Procter, dan Helmut Wild, dan Ron en helemaal buitenaan Wil Teurlings.


De startopstelling van heat 1 van de 1e manche

Bij de start gaan de vijf auto's de eerste 100 meter helemaal gelijk op. Dan valt Ron iets terug (naar achteraf bleek sprong de versnellingsbak uit de derde versnelling).


Ron valt bij de start terug vanwege een probleem in de versnellingsbak

Procter gaat als eerste de bocht in met achter zich Doran en Wild naast elkaar. Ron weet Teurlings achter zich te laten en sluit aan achter dit groepje. Doran wint het van Wild en pakt de tweede plek. Ron vindt dat die drie elkaar het leven maar eens mooi zuur moeten gaan maken en duikt meteen de joker in. Wil Teurlings denkt er ook zo over.


Ron dukt het joker gedeelte in en Wil volgt hem

Liam Doran verliest de controle over z'n auto in de bocht bij de joker uitgang en schaaft een heel stuk langs de vangrail. Ron die op volle snelheid de joker uitkomt kan er mooi gebruik van maken en schiet er samen met Teurlings langs.

Ron heeft niemand voor zich en kan nu voluit gaan. Hij begint aan z'n jacht op Procter en Wild met Wil Teurlings in z'n spoor. Maar bij de bocht voor de Duivelsberg gaat het mis. Wild geeft Procter een harde duw en beide staan ze dwars in de bocht. Ron stormt er op af en gaat er in een mooie slip langs. Even denken we JA .... maar dan zien we dat Ron z'n auto aan de kant zet. Over en uit. Had ie zo de eerste plaats kunnen pakken en dan is het ineens over. Jammer, jammer, jammer.

Procter en Wild vervolgen hun weg maar op de finishlijn heeft de wedstrijdleiding de zwarte vlag uithangen voor Wild. Hij kan de baan verlaten vanwege zijn actie op de achterbumper van Procter. Procter wordt nu op de hielen gezeten door Teurlings en Doran en als hij de joker in duikt valt ie terug naar een derde plek. Wil Teurlings rijdt nu op kop en Liam Doran doet verwoede poging aan hem voorij te komen. Wil weet echter wel hoe je de deur moet dichthouden en hij geeft Doran geen schijn van kans.


Doran haalt alles uit de kast om Teurlings voorbij te komen

Wil wint de wedstrijd met Liam op enkele centimeters achter zich en Procter wordt derde..

Als Ron met de Golf terug komt in de Paddock vertelt hij dat hij opeens geen aandrijving op de voorwielen meer had en dat hij daarom de strijd moest staken. Ook het uit de versnelling vliegen bij de start baart Ron zorgen. Henk en Marko duiken onder de auto en al snel blijkt dat een gebroken wielflens in het linker voorwiel de boosdoener is. Geen probleem, hebben we bij ons en is makkelijk te vervangen.


De gebroken wielnaaf

Ze besluiten echter ook de versnellingsbak uit te bouwen om die te controleren. Ze hebben immers nog de hele avond. Als snel blijkt een moer in de versnellingsbak los te zitten. Alle schroefdraad is er af. Gelukkig woont Willy Huygen van GBS dichtbij dus de benodigde onderdelen zijn snel geregeld. Op zondagmorgen zal de Golf weer fris aan de start staan.

 

Zondag, 2 manches en finales
We zijn toch nog tot middernacht bezig geweest met de auto. Het werk aan de versnellingsbak was niet bepaald gemakkelijk, maar uiteindelijk kwam alles op z'n pootjes terecht en konden we heel laat toch nog een pilsje vatten en daarna nog even lekker douchen.

Zondagmorgen waren we er alweer vroeg uit. We moesten nog een en ander voorbereiden voor de gasten die we vandaag hier ontvangen en om half tien mag Ron de baan op voor vier ronden vrije training. De versnellingsbak schakelde weer als nieuw en we waren helemaal klaar voor de 2e manche. Ook het weer zag er goed uit wel veel wolken maar wel goede vooruitrzichten.

 

2e manche
Ron verschijnt aan de start in de 1e heat van de 2e manche. Op pole staat Olivier Anne, dan Ron en daarnaast Guttorm Lindefjell, Rustam Minnikhanov en Helmut Wild.


Ron aan de start van de 2e manche

Anne en Lindefjell zijn het beste weg en Ron sluit achter hen aan. Wild gaat echter buitenom in de aanval en weet zich voor de spinnekop tussen Lindefjell en Ron te wurmen.


Ron ac hter Lindefjell terwijl Wild buitenom in de aanval gaat

Ron, op een vierde plek, duikt meteen de joker in met Minnikhanov achter zich die hetzelfde doet. Wild verkijkt zich op de bocht in het hellegat en rijdt zomaar de baan af naar een lager gelegen veldje. Hij draait een rondje en vervolgt de wedstrijd als hekkesluiter.


Helmut Wild schiet de baan af naar een lager gelegen veldje

Anne en Lindefjell rijden al ver vrij van Ron als de Lindefjell gaat jokeren en Ron slaagt er dan ook niet in hem te passeren. Als Anne dan in de laatste ronde jokert is Lindefjell hem wel te snel af en neemt de kop van Anne over. Ron sluit strak achter Anne aan en zo gaat het richting finish.


Lindefjell, Anne en Ron in de laatste bocht voor de finishlijn

Ron noteert een tijd van 2m49,007s en dat blijkt in het totaal van de 2e manche uiteindelijk een 19e tijd. Michael Jernberg wint de 2e manche in een tijd van 2m41,891s. Kenneth Hansen wordt tweede met 2m42,133s en Sverre Isachsen is derde met 2m42,556s. Tja, die scandinaviërs met hun mega-budgetten rijden tijden waar wij alleen maar van kunnen dromen.

De auto liep prima en lag goed. Er is op dit moment niets wat we kunnen doen om de rondetijden omlaag te brengen.

 

3e manche
Er is een enorme hoeveelheid publiek naar deze race gekomen, je kunt over de koppen lopen. Zoveel mensen hebben we hier op het Duivelsbergcircuit nog nooit gezien. Het mooie weer maar zeker ook het wegvallen van de EK van Nederland in Valkenswaard zullen daar debet aan zijn.

Onze gasten hebben het intussen prima naar hun zin in onze gastentent en ze worden goed verzorgd door Doenja van Oldeniel die ons hiervoor is komen bijstaan dit weekend. Zoon Mika Snoeck en neef Ivo van Wezel zijn niet bij haar weg te slaan en zijn opvallend behulpzaam... ;-)


De gasten hebben het prima naar hun zin in onze gastentent. Rechts Doenja van Oldeniel en Ivo van Wezel.

Ook komen er veel fans langs en Ron heeft op heel wat fotoboeken en lichamsdelen zijn handtekening gezet.


Fans, groot en klein, komen langs voor Ron's handtekening

Dan worden de rijders opgeroepen om aan de start te komen voor de derde manche.
Ron start in de 2e heat. Op pole staat Michael de KeersMaecker met naast hem Guttorm Lindefjell, Olivier Anne, Stig-Olav Walfridson en Ron dan op de vijfde startplek.


De startopstelling voor de 3e manche, Ron staat helemaal buitenaan

Deze vier rijders zijn stuk voor stuk sneller dan Ron, zeker bij de start, dus Ron heeft besloten dit keer maar eens bij wat hogere toerentallen te schakelen dan normaal. Theoretisch zou hij dan een minder snelle start maken omdat je dan boven het optimale toerental zit qua PK's en koppel maar het is iets wat we nog nooit geprobeerd hebben. Tegen deze mannen kan hij toch niet op dus is het een goed moment omdat dan maar eens te doen.

Zoals verwacht zijn de anderen sneller maar Ron kan ze tot aan de eerste bocht wel goed bijhouden. Hij moet echter wel achter aansluiten. De Keersmaker pakt de leiding voor Lindfejel, Anne en Walfridson.


Ron kan de deze snelle mannen bij de start nog goed bijhouden

Anne gaat vanaf z'n derde plek meteen de joker in en Ron doet hetzelfde.


Olivier Anne en Ron duiken meteen de joker in

Lindefjell jokert in de derde ronde en komt op een vierde plek terecht achter Anne. De vier snelle mannen rijden zich als groep al snel flink los van Ron en de Keersmaker die op kop rijdt weet zich flink vrij te rijden van Walfridson. De jokerlap in de laatste ronde zal hier gaan beslissen in welke volgorde de vier gaan finishen.

Als de Keersmaecker jokert heeft hij voldoende voorsprong om de leiding in handen te houden. Walfridson, die links achter een lekke band heeft ziet echter Anne en Lindefjell aan zich voorbij gaan als hij jokert. Op de Duivelsberg, het laatste stuk voor de finishlijn zit Ron op Walfridsons bumper en probeert hem in de laatste bocht aan de binnenkant in te halen.


Stig-Olav Walfridson rijdt met een lekke band en Ron probeert er langs te komen

Dat lukt helaas nét niet waardoor Ron toch nog als laatste finisht.


Ron komt op de finishlijn enkele decimeters te kort voor een vierde plek

De Keersmaecker wint de race in 2m43,129s en haalt daarmee de 5e plaats in de 3e manche. Anne wordt tweede voor Lindefjell en Walfridson. Ron noteert een tijd van 2m49,251s en dat is helaas slechts een 25e plaats in de 3e manche.

 

De Finales
Helaas zijn de twee tijden die Ron heeft weten te noteren niet goed genoeg om aan de finales te mogen deelnemen. Erg jammer want we hadden gehoopt op een plek in het middenveld en zo dan toch nog minstens een D of een C finale te kunnen rijden. We vonden het ook jammer voor onze gasten want die willen Ron natuurlijk het liefst zo veel mogelijk op de baan in actie zien. Het zat er gewoon niet in, de Europese top is nóg sneller dan we al dachten dat ze waren.

Elk nadeel hep ook z'n voordeel, nu konden we zelf ook op ons gemak van de finales gaan genieten. En genoten hebben we! De races waren fel en spectaculair zonder dat er op de baan nare streken werden uitgehaald. Met name de presaties van Jos Kuypers waren heel bijzonder. Er werden vier finales verreden voor de Divisie 1, de D, C, B, en A finale. De winnaar van de D finale krijgt de laatste startplek in de C finale en de winnaar van C krijgt de laatste startplek in de B finale en de winnaar van de B finale gaat door naar de laatste startplek van de A finale. Jos Kuypers heeft het voor elkaar weten te krijgen om de D finale te winnen, vervolgens de C finale te winnen, toen ook nog de B finale gewonnen en in de A finale als vijfde te eindigen. Werkelijk ongekend, wat een prestatie !!


Jos Kuypers in z'n Ford focus vanuit de D finale naar een vijfde plaats in de A finale

De top 10 van de uitslag van de A finale in de divisie 1:
1. Sverre Isachsen, Ford Focus, Noorwegen
2. Michael Jernberg, Skoda Fabia, Zweden
3. Kenneth Hansen, Citroën C4, Zweden
4. Frode Holte, Volvo S40, Noorwegen
5. Jos Kuijpers, Ford Focus, Nederland
6. J. Philippe Dayraut. Peugeot 207, Frankrijk
7. François Duval, Ford Focus, België
8. Ludvig Hunsbedt, Volvo S40, Noorwegen
9. Jussi Pinomäki, Citroën C4, Finland
10. Michaël de Keersmaecker, Ford Focus, België

Over twee weken zijn we weer terug op het circuit. Dan weer in Valkenswaard. Hier wordt op 22 en 23 augustus het POWERRR Festival gehouden ter ere van het 40 jarig bestaan van de NRV, de Nederlandse Rallycross Vereniging. Het is een groots opgezet event met tal van demonstraties met onder andere Dakar trucks, Quad races, Monstertrucks en nog veel meer om hier te noemen. Er wordt natuurlijk ook écht geraced. De vijfde en laatste ronde om het NK rallycross wordt in het totaal programma verdeeld over de beide dagen. We zullen er zeker bij zijn en we verheugen ons er nu al op.

 

Tot de volgende keer ...