NK verslag Valkenswaard - 22 en 23 augustus

Heerlijk, we zijn weer op het Eurocircuit in Valkenswaard. Dit keer een wedstrijd verdeeld over twee dagen vanwege de extra activiteiten rond het veertig jarig bestaan van de Nederlandse Rallycross Vereniging. Op de zaterdag doen we de vrije training en de 1e manche, en op zondag rijden we de 2e manche, de 3e manche en de finale.

Behalve de Rallycross wedstriijden valt er hier in dit weekend van alles te beleven. Het is een groots opgezet evenement met tal van demonstraties met onder andere Dakar trucks, Quad races, Monstertrucks en nog veel meer om hier allemaal op te noemen. Op zaterdagavond is er een grote barbeque voor de teams. Kortom, we vermaken ons wel dit weekend.


Plattegrond van het Eurocircuit
Klik op het plaatje voor een beschrijving van de baan

Het weer is fantastich vandaag. Droog, zonnig en niet al te heet. Ook voor morgen zijn de verwachtingen goed, het wordt dan zelfs nog warmer.

Deze wedstrijd is de vijfde en laatste wedstrijd om het Nederlands Kampioenschap Rallycross. Vandaag wordt beslist wie er dit jaar Nederlands Kampioen wordt. Het moet al heel raar lopen als dat niet Jos Kuypers wordt. Hij heeft een flinke puntenvoorsprong en alleen Ron heeft theoretisch nog een kans kampioen te worden. Jos moet dan wel uitvallen met 0 nul punten én Ron moet dan winnen en 20 punten scoren. We gaan er echter niet van uit dat dit gaat gebeuren.

We hebben na de EK wedstrijd in België de versnellingsbak uit elkaar gehaald en nog wat onderdelen vernieuwd. Daar was toch het een en ander niet helemaal in orde. Verder is natuurlijk het reguliere onderhoud aan de auto gedaan. Vanmorgen konden we dan testen of alles écht in orde was. Ron kon in de vrije training twee maal de baan op voor drie ronden en alles bleek helemaal in orde te zijn.


Alles prima in orde tijdens de vrije training vanmorgen

 

1e manche
Om kwart voor vier wordt de 1e manche van de Divisie 1 verreden verdeeld over twee heats. In de eerste heat komen Jan Langenberg, Jos Kuypers, Patrick van Mechelen en Wil Teurlings aan de start.

Van Mechelen perst er een superstart uit en pakt de kop voor Kuypers, Teurlings en Langenberg.


Van Mechelen is Kuypers te snel af bij de start

Van Mechelen en Kuypers zijn al na één ronde los van Teurlings. Kuypers zit constant op de achterbumper van van Mechelen maar die laat geen gaatje vallen en houdt Kuypers ondanks de doorlopende aanvallen keurig achter zich.


Kuypers volop in de aanval maar van Mechelen houdt de deur dicht

Van Mechelen wint de race in een tijd van 2m43,843s met Kuypers als tweede in 2m44,399. Teurlings wordt derde op 4 seconden achter Kuypers. Langenberg gaat op 10 seconden achter Teurlings als vierde over de finish.

Dan is Ron aan de beurt in de tweede manche. Ron staat op pole met Ronny Scheveneels en Jan van Loon naast zich. Bij de start is van Loon beter weg dan Ron. Ron hield zich even in omdat hij bijna een valse start veroorzaakt had en verspeelde daardoor een flitsstart.


Van Loon is Ron te snel af bij de start

Van Loon gaat op kop de eerste bocht in en Ron duikt na de bocht meteen naar rechts en zet z'n auto nog voor de volgende bocht naast die van van Loon en haalt hem aan de binnenkant in in een grote stofwolk.


Ron pakt z'n kans en gaat van Loon aan de binnenkant voorbij

Ook Scheveneels haalt van Loon in de eerste ronde in en zo komen de twee Golfs samen voor het eerst langs start/finish.
Ron begint zich los te rijden van Scheveneels en die gaat in z'n poging Ron bij te houden te hard door de bocht en komt met twee wielen in het zand terecht. Hij verliest z'n achterbumper maar kan gelukkig gewoon doorrijden.


Scheveneels gaat te wijd en verliest in het zand z'n achterbumper

Ook in de derde ronde rijdt Ron zich steeds verder los van Scheveneels en zet ook maar even de snelste rondetijd van de dag neer. In de vierde ronde gaat Scheveneels veel te hard de bocht in, verliest de controle over de auto en komt dwars in de bocht te staan. Jan van Loon schiet er snel langs en Scheveneels kan een goede tijd op z'n buik schrijven.


Scheveneels gaat dwars in de bocht

Ron gaat als winnaar de finishlijn over in een tijd van 2m45,335s en wordt daarmee derde in de eerste manche achter van Mechelen en Kuypers. Vooral de start en de tijd van de eerste ronde breken Ron hier op want in de overige ronden zat hij rond dezelfde tijden als van Mechelen en Kuypers. Het kan dus beter.


Ron als winnar over de finish met een derde tijd in de 1e manche

Morgen moet Ron het maar gaan bewijzen want in de tweede manche zal Ron naast van Mechelen gaan starten.

 

2e manche
Over de 2e manche kunnen we kort zijn. Ron wist geen tijd te noteren want in de derde ronde moest hij met een kapotte turbo vroegtijdig de baan verlaten. Patrick van Mechelen noteerde de snelste tijd met 2m40,189s en Jos Kuypers de tweede tijd met 2m40,218s. De Volvo van Wil Teurlings had vleugels want hij noteerde een erg mooie derde tijd.

Het ombouwen van een turbo is aardige klus maar kan redelijk vlot gebeuren, maar de boel is natuurlijk gloeiend heet en dat maakt het een heel stuk lastiger. Toch wisten Henk, Marko en Arjen de klus ruim op tijd te klaren.


Arjen, Marko en Henk hebben er een hete klus aan maar zijn op tijd klaar
Foto: Patrick Wenting - RacingInfo.com

 

3e manche
In de derde manche komt Ron aan de start in de eerste heat. Jos Kuypers staat op pole met naast zich Jan van Loon. Dan Ron en vervolgens Ronny Scheveneels.

Jos Kuypers is het beste weg en komt als eerste bij de bocht aan. Jan van Loon en Ron gaan tot in de bocht zij aan zij maar van Loon zit op de beste lijn.


Kuypers op kop, van Loon en Ron zij aan zij de eerste bocht in

Ron houdt echter vast en blijft in de bocht naast van Loon rijden. In de volgende bocht weet hij dan van Loon buitenom in te halen en pakt zo de tweede plek achter Kuypers.


Ron haalt Jan van Loon buitenom in in de tweede bocht

Een ronde later gaat ook Scheveneels aan van Loon voorbij maar die pret duurt niet lang. Scheveneels rijdt z'n auto de zandbak in, komt tot stilstand maar weet er toch weer uit te rijden.


Scheveneels in de zandbak waar hij wonder boven wonder ook weet uit komt

Ron doet inmiddels z'n uiterste best om Jos Kuypers bij te houden. Dat lukt redelijk want als Kuypers over de finishlijn komt zit Ron er kort achter. Kuypers noteert 2m43,241s. Ron doet er met 2m43,793s een halve seconde langer over.

Dan is het de beurt aan Patrick van Mechelen, Wil Teulings en Jan Langenberg in de tweede heat. Teurlings perst er een superstart uit en is van Mechelen veel te snel af.


Wil Teurlings klopt van Mechelen aan de start

Teurlings rijdt op kop en van Mechelen probeert wat ie kan maar Teurlings geeft hem geen kans. Teurlings wint de race in een tijd van 2m43,706s. 9 honderdste sneller is dan de tijd van Ron. Patrick van Mechelen wordt tweede en dat levert hem een vierde tijd op.

 

De finale
Patrick van Mechelen heeft zich met zijn manche tijden een pole position weten te veroveren in de finale. Jos Kuypers start vanaf een tweede plek en Wil Teurlings staat op de derde startplek. Op de tweede rij dan Ron op de vierde startplek achter van Mechelen en Kuypers. Naast zich Jan Langenberg. Op de derde rij dan van Loon en Scheveneels.

6.
Van Loon
7.
Scheveneels
 
 
4.
Snoeck
5.
Langenberg
 
1.
Mechelen
 
2.
Kuypers
3.
Teurlings


De startopstelling voor de finale

De starter steekt zijn rood-wit geblokte vlag omhoog en rent weg. De lampen gaan op rood, maar nog voor ze uitgaan schiet Scheveneels al van z'n plek weg. Hij remt snel en dan vertrekt de rest van het veld. Er wordt echter meteen met de rode vlag gezwaaid want dit was een valse start. De auto's worden opnieuw opgesteld en het ritueel begint opnieuw. Nu verloopt de start wel goed.

Patrick van Mechelen is het beste weg gevolgd door kuypers. Ron sluit achter Kuypers aan en pakt de derde plek.


Van Mechelen pakt de kop voor Kuypers. Ron pakt de derde plek

Achter Ron klinkt een harde klap en daar komen van Loon, Scheveneels en Teurlings met elkaar in contact. Ze kunnen echter de race vervolgen al rijdt Teurlings langzaam rond.

Van Mechelen en Kuypers rijden zich al snel los van Ron terwijl Ron zich vrij rijdt van het veld achter hem. Van Mechelen heeft Kuypers kort achter zich maar geeft hem geen kans er voorbij te komen.


Ron jaagt achter de beide koplopers aan

Ron doet z'n uiterste best om in de buurt van van Mechelen en Kuypers te blijven en geeft z'n Golf volop de sporen. In de vierde ronde, bij het uitkomen van de chicane, gaat het nét iets te hard en hij komt met twee wielen in het zand terecht. Hij trekt z'n stuur recht en geeft vol gas. In een grote stofwolk stuurt hij z'n auto weer het rechte pad op.


Iets te hard door de chicane en Ron moet door het stof

Ondertussen valt Jan van Loon uit en verspeeld daarmee zijn kans op een derde plek in het NK, want hij lag voor Wil Teurlings op de baan.

Na vijf ronden gaat Patrick van Mechelen als winnaar over de finishlijn. Jos Kuypers wordt tweede en Ron gaat als derde over de lijn. Een tijd later komen dan Scheveneels, Langenberg en Teurlings over de streep. Van Loon wordt als uitvaller zevende achter Teurlings.


Patrick van Mechelen wint de race voor Jos Kuypers en Ron

Met deze uitslag van de laatste NK wedstrijd is Jos Kuypers Nederlands Kampioen. Ron is tweede en Wil Teurlings derde.

Ron Snoeck 2e in het Nederlands Kampioenschap Rallycross 2009

Uiteraard zijn we heel erg in onze sas over deze uitslag. Winnen van een kanon als Jos Kuypers zit er gewoon niet in met ons budget. We maken ons dan ook geen illusies en zijn gewoon blij met het beste resultaat dat voor ons denkbaar was in het Nederlands Kampioenschap.


Daar gaat op gedronken worden hi, ha, ho ...

Maar het race seizoen is nog lang niet voorbij. We hebben nog een paar wedstrijden om het Belgisch Kampioenschap voor de boeg, en we gaan ons uiterste best doen om over drie weken mee te rijden in de EK van Tsjechië. Alleen eerst nog 'even' een geheel vernieuwd turbo systeem installeren. Daar zijn we wel even zoet mee ...

Tot de volgende keer ...