EK verslag Tsjechië - 12 en 13 september

We zijn op het Autodrom Česká Lípa in Tsjechië. Hier wordt dit weekend de laatste wedstrijd om het Europees Kampioenschap Rallycross verreden. We gaan het dus tóch nog een keer proberen tussen de Europese toppers want van SweedSpeed hebben we een nieuwe twee-traps turbo gemonteerd gekregen die ons weer een schep extra vermogen moet geven en dat vráágt er echt om dit zo snel mogelijk uit te proberen. Daarnaast is deze laatste wedstrijd om het EK er een die we heel graag willen meemaken want de strijd om de Europese titel in de Divisie 1 is nog niet beslist. Het belooft dus een spannend weekend te worden in meerdere opzichten.

Ook nu gaat het ons niet om de punten in het EK want we strijden niet in dit kampioenschap. Dit is dus een wedstrijd voor de eer, de fun en natuurlijk onze sponsors. Reken er echter maar op dat Ron alles op alles zal zetten om een startplek in een van de finales te veroveren.
Jammer genoeg kan Wouter Dreijers niet mee naar Tsjechië, hij verblijft momenteel in het ziekenhuis vanwege een probleem met z'n benen. We wensen hem het allerbeste toe en we hopen dat hij snel weer bij kan zijn.

Ron heeft twee keer eerder op deze baan gereden, de EK in 2004 en de EK in 2005. Destijds in de Divisie 1A, en in beide jaren wist hij hier toen met z'n Seat de hoogste plek op het podium te bereiken. Dat gaat hem dit keer echter zeker niet lukken.


Plattegrond van het Autodrom Česká Lípa (CZ)
Klik op het plaatje voor een beschrijving van de baan

We zijn donderdagavond vertrokken en hebben de hele nacht doorgereden. Op vrijdagmorgen om 5 uur waren we bij het circuit. We kregen een mooie plekje op de paddock, vlak bij de baan, en toen we eenmaal op onze plek stonden hebben we eerst maar eens een paar uur slaap ingehaald. Vrijdagavond was er een welkomstfeestje voor de teams in een grote feesttent. Erg gezellig met veel dronken Scandinaviers en later op de avond was er nog een miss wet t-shirt competitie dus we hebben ons wel vermaakt ... ;-)

 

De tijdtraining
Tijdens een EK is er op de zaterdag eerst twee keer een vrije training, dan de tijdtraining gevolgd door de eerste manche. Op zondag dan eerst een warming-up van een paar rondes gevolgd door de tweede en derde manche en daarna vier finales.
We zijn vanmorgen rustig begonnen. Niet al te vroeg op en daarna een uitgebreid ontbijt. De eerste vrije training begon pas om kwart over elf. Een lange nacht konden we echter wel gebruiken na zo'n slapeloze nacht op de heenreis.

Als Ron voor het eerst de baan op mag doet hij het nog rustig aan. Hij kent de baan wel, maar met een vierwiel aangedreven auto met zo'n 520 PK is het toch wel ietsie anders dan destijds in de Seat. Bovendien is er op deze baan nu ook een joker gedeelte, waar alle rijders tijdens de race één keer doormoeten, en dat maakt het geheel ook net even anders.

Ron gaat prima rond maar klaagt naderhand dat het motorvermogen er na een bocht te traag in komt. Heeft duidelijk iets te maken met de afstelling van de nieuwe turbo en daar kunnen we hier ter plekke niets aan doen.
Ook in de tweede vrije training komt dit weer duidelijk naar voren. Ron gaat wel hard rond maar het kan veel sneller. Het punt is dat we nu wel een nieuwe turbo hebben waar meer uit zou moeten komen, maar het hierbij horende uitlaatspruitstuk is nog niet klaar. We hadden gedacht dat er ook met het oude spruitstuk al wel winst te halen viel, maar dat is dus niet zo.

Er doen 36 auto's mee aan de tijdtraining en Ron rijdt een tijd van 43,45s en dat is een 25e tijd. Wil Teurlings was een seconde langzamer met 44,48s en werd 29e. Jos Kuypers werd tiende in een tijd van 42,29s. 1,2 seconden sneller dan Ron maar dus wel 15 plaatsen hoger. De verschillen zijn dus erg klein in de top.

 

De 1e manche
Ron starte in de derde heat van de derde manche en reed een moeizaame race op een erg stoffige baan waarbij hij met geen mogelijkheid voluit kon gaan omdat hij op een groot deel van de baan geen hand voor ogen kon zien. Na de vierde heat begonnen de rijders te protesteren tegen de omstandigheden. Men begon de baan te sproeien maar dat is tegen de regelementen. Toen waren dus de rapen helemaal gaar en de rijders weigerden te gaan rijden. De wedstrijdleiding besloot toen dat de hele 1e manche moest worden overgereden. Toen echter de eerste auto's aan de start verschenen werd bekend gemaakt dat de 1e manche op zondag zou gaan worden verreden omdat het te donker werd. Er rommelig allemaal.

 

Zondag 13 September, 1e manche re-run
Vandaag begint de dag weer met een vrije training waarbij er bij Ron een turboslang losschiet. Dat is gelukkig snel gefixed waardoor Ron op tijd aanwezig is voor de start van de eerste manche. De heat van de eerste manche die Ron gisteren deed moet vanmorgen dus opnieuw gereden worden.

Ron start dit keer in de tweede heat omdat er een rijder die gisteren niet kon starten er nu wel bij is.
Stig-Olov Walfridson staat op pole met Ron naast zich. Daarnaast Helmut Wild, dan Peter Ramler en vervolgens Edwin Geraerts.

Walfridson is het beste weg, Ron en Wild gaan eerst gelijk op maar Wild is uiteindelijk toch voor Ron de eerste bocht door met Rammler achter zich. Geraerts komt eerst niet weg bij de start en is hekkesluiter.


Ron achter Wild de eerste bocht door met Rammler achter zich

Ron rijdt dicht op de achterbumper van Wild. Bij het versnellen vanuit een bocht komt Ron power tekort en dan loopt Wild iets van hem weg. Als Ron dan op snelheid komt rijdt hij er weer naartoe.


Ron jaagt op Wild maar hij kan er niet bij komen

In de derde ronde doet Ron z'n jokerlap waardoor Rammler (die al heeft gejokerd) hem voorbij gaat. In de vierde ronde doet dan Wild z'n jokerlap en zowel Rammler als Ron rijden hem daarbij voorbij.


Ron pakt uiteindelijk Wild als die zijn joker doet

Ron finisht als derde achter Walfridson en Rammler. Hij rijdt een tijd van 3m08,68s en dat is een 24e plek. Wil Teurlings noteert een 27e plek met 3m10,30s. Jos Kuypers reed zichzelf naar een 15e plaats met 3m04,20s.

 

2e manche
In de 2e mache start Ron in de derde heat. Christopher Evans staat op pole dan René Münnich, Peter Rammler, Ron en vervolgens Helmut Wild.

De eerste honderd meter gaan de auto's gelijk op, maar dan verliest Ron terrein. Münnich gaat op kop de bocht in maar Wild heeft zich buitenom naast hem kunnen werken. Ron pakt ook de buitenbocht en weet zich voorbij Rammlerler naar een vierde plek te rijden.


Ron sluit aan achter Wild en Evans

Evans, die voor Ron rijdt, duikt meteen de joker in en Rammler doet hetzelfde. Ron rijdt nu weer op de bumper van Wild. In de tweede ronde duikt echter Wild de joker in. Ron rijdt nu op een tweede plek met Evans kort achter zich. In de derde ronde weet Wild Evans in te halen en nu rijden Wild, Evens en Rammler achter Ron.


Ron met drie mannen achter zich die al hebben gejokerd

Als Ron in de laatste ronde de jokerlap induikt zijn de drie mannen hem voorbij. Münnich wint de race voor Wild, Evans, Rammler en Ron.

Voor Ron is dit opnieuw een 24e plek. Z'n tijd is 3m05,49s. Jos Kuypers rijdt een prachtige race en weet door tactisch te jokeren de race te winnen in een tijd van 2m59,17s, een 7e plek. Wil Teurlings komt niet verder dan een 27e plek met 3m08,51s.

 

3e manche
In de derde manche moet er een klein wonder gebeuren wil Ron zich naar een plaats in de finale willen rijden. Maar met een motor die slecht oppakt zal dat er wel niet in zitten. Hoe dan ook, Ron gaat er nog een keer goed voor zitten als hij in de derde heat van de 3e manche aan de start komt.

Helmut Wild staat op pole met naast zich Koen Pauwels, Rustam Minnikhanov, Peter Rammler en Ron helemaal buitenaan.


Ron aan de start voor de 3e manche

Ron kan de anderen bij de start goed volgen maar hij zit helemaal aan de buitenkant. Toch weet hij Rammler buitenom in te halen in de bocht terwijl Pauwels, Wild en Minnikhanov zij aan zij door de bocht gaan. Pauwels heeft goede zaken gedaan door Wild voorbij te steken als die te hard de biocht in gaat en daar een gat laat vallen.


Pauwels gaat Wild aan de binnenkant voorbij en Ron pakt Rammler buitenom

Minnikhanov en Wild gaan te wijd en Ron steekt eigenwijs z'n neus er aan de binnenkant ernaast en volgt het spoor van Pauwels. Minnikhanov komt in het gras terecht en haakt af maar Wild houdt het gas er op. Ron echter ook en die zit aan de binnenkant voor de volgende bocht. Wild dringt Ron naar binnen maar die laat zich niet gek maken en houdt z'n lijn vast en gaat Wild voorbij.


Ron houdt z'n lijn vast en gaat Wild voorbij

Wild duikt meteen de joker in en laat Minnikhanov en Rammler passeren. In de tweede ronde duikt Ron de joker in en laat ook Minnikhanov en Rammler voorbij. Ook Wild komt er aan gestoven en kan net voor Ron invoegen.


Wild voegt net voor Ron in als Ron de joker uitkomt

Ron probeert zo goed en kwaad als hij kan Wild op te jagen. In de derde ronde jokert Pauwels en Minnikhanov gaat nu op kop voor Pauwels, Wild en Ron. In de vierde ronde jokert Minnikhanov en komt naast Wild de baan weer op. Wild probeert Minnikhanov voor te blijven maar geeft te veel gas waardoor hij naar buitenschuift. Ron steekt onmiddelijk z'n neus aan de binnenkant naast Wild en houdt het gas er op.


Ron gaat Wild weer voorbij als die te wijd gaat

Wild houdt ook het gas er op en raakt met z'n linkervoorwiel Ron's rechter achterwiel. Hij gaat hij dwars en schuift achterstevoren de bocht in. Ook Ron komt flink aan het sturen maar lost dat in de bocht op met een fraaie vierwiel drift.

Nu ligt hij op een derde plek achter Pauwels en Minnikhanov met Rammler achter zich. Nog twee bochten en dan valt de finishvlag. Een mooie derde plek in een prachtige race. Zijn tijd is 3m05,17s en dat levert hem een 22e plaats op in de derde manche.

Wil Teurlings wordt 24e met een tijd van 3m05,70s. Jos Kuypers reed een 14e tijd met 3m00,28s.

Voor Ron en Wil Teurlings is het hier afgelopen. Een plek in de finale zit er niet in. Jos Kuypers heeft zich naar een mooie 3e startplek in de C finale gereden. In de finale viel hij echter helaas uit met pech.
De A finale van de divisie 1A werd gewonnen door de Noor Sverre Isachsen en hij werd hiermee tevens Europees Kampioen 2009 in de Divisie 1.

Zo, wij gaan inpakken en ons klaar maken voor de weg naar huis. Volgende week is er weer een race in België waar we weer aan de start verschijnen als we onze turbo wat beter in het gareel krijgen.

Tot de volgende keer...