BK verslag Maasmechelen - Zondag 20 september

Slechts één week na onze trip naar Tsjechië gaan we alweer naar de volgende wedstrijd. Dit keer naar het Duivelsbergcircuit in het Belgische Maasmechelen waar Ron Snoeck op zondag 20 september aan de start verschijnt voor een wedstrijd om het Belgisch Kampioenschap.

De afgelopen week is de auto een paar dagen uit logeren geweest bij MTO Engineering in Duitsland. Daar werd al snel duidelijk dat het probleem dat we in Tsjechië hadden met het niet goed willen accelereren van de auto veroorzaakt werd door een kapotte printplaat in ons Tibuc systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de turbo op gang gehouden wordt als je het gas loslaat voor een bocht.
Toen ze deze fout hadden opgelost heeft de auto nog een tijd staan draaien op de testbank voor wat extra fine tuning. Nu kunnnen we dus dit weekend de nieuwe turbo van SweedSpeed eens echt aan het werk zetten.


Plattegrond van het Duivelsbergcircuit
Klik op het plaatje voor een beschrijving van de baan

We kwamen zaterdag nog net op tijd bij het circuit aan om met de auto nog even de baan op te komen na de finales van VAS races die hier werden verreden. Dat was een groot geluk blijkt achteraf. De auto liep echt voor geen meter, niet vooruit te branden. Heel erg vreemd want op de testbank presteerde de motor optimaal.
We hebben meteen contact opgenomen met MTO en ze per email de logbestanden van de auto gestuurd. Toen ze er naar keken was het snel duidelijk. De software update die we er vrijdag in gezet hadden, en die niets aan de instellingen had mogen doen, had de instelling van de lambasonde naar de standaard waarden terug gezet. Nadat we de instelling weer goed hadden gezet liep de motor weer prima. Een pak van ons hart, en wat waren we blij dat we dit zaterdag al ontdekt hebben.

Nu, op zondagmorgen, gaat Ron de baan op in de vrije training en we zien meteen dat alles nu écht in orde is. Ron gaat als een speer over de baan.


De Golf is gelukkig weer in prima conditie

Na de vrije training zien we dat de klepdekselpakking, die we gisteravond ook nog vernieuwd hebben, gelekt heeft. Maar dat probleempje wordt snel gefixed door Henk en Marko en de auto wordt snel in orde gemaakt voor de tijdtraining.

Ook in de tijdtraining gaat de auto goed. Het Tibuc systeem werkt nu ook veel beter dan het ooit gedaan heeft en bij het uit accelereren van een bocht heeft ie nu een flinke schep extra power. Het is echter wel even wennen voor Ron want als hij voor een bocht het gas loslaat blijft de auto aardig doorduwen, dat hoort er dan ook weer bij. Zoals gezegd, kwestie van wennen.
Patrick van Mechelen heeft z'n blauwe Subaru thuisgelaten en rijdt dit keer in een gehuurde Ford Focus van Koen Pauwels.

Ron reed in de tijdtraining een vijfde tijd met 42,12s. Snelste was Michael de Keersmaecker met 40,51s, gevolgd door Jochen Coox met 40,78s, Koen Pauwels met 41,48s en Patrick van Mechelen met 41,78s.
Ronny Scheveneels scoorde een zesde plek met 42,15s, Wil Teurlings deed het in 42,78s en Jan van Loon werd achtste in 44,18s.

 

De 1e manche
In de eerste heat van de 2e manche starten Coox, Van Mechelen, Scheveneels en van Loon. De start wordt gewonnen door Van Mechelen in de Ford. Coox is echter op de baan sneller en door vroeg te jokeren kan hij weer naar Van Mechelen toerijden en hem voorbij rijden als die jokert.

Ron komt aan de start in 2e heat van de 1e manche. De Keersmaecker staat op pole met Pauwels naast zich. Dan Ron op de derde plek en Teurlings op de vierde plek.


Startopstelling van de 2e heat van de 1e manche

Bij de start gaat het goed mis bij Ron, de auto komt bijna niet weg. Naar later blijkt stond de keuzeschakelaar van het toerental van de Launch Control in een te lage stand.
De Keersmaecker is het beste weg met Pauwels kort achter zich. Teurlings gaat wijd maar kan toch als derde aansluiten.


De Keersmaecker op kop de eerste bocht in. Ron sluit achter aan.

Ron duikt meteen de joker in en gaat dan proberen naar Teurlings toe te rijden. De Keersmaecker en Pauwels gaan écht hard en rijden zich compleet los van Teurlings. Als Teurlings de joker in rijdt is Ron inmiddels dicht genoeg bij om hem daarbij te snel af te zijn.


Als Teurlings jokert is Ron dichtbij genoeg om er voorbij te gaan

De Keersmaeler wint de race voor Pauwels. Ron wordt derde en Teurlings vierde.

De Keersmaecker rijdt de beste tijd van de 1e manche met 2m42,29s. Coox is 2e met 2m46,31s, Pauwels 3e met 2m46,93s en Van Mechelen 4e met 2m48,61s. Ron noteert een 5e tijd met 2m49,59 en Teurlings 6e met 2m50,42s.

 

De 2e manche
In de 2e manche start Ron weer in de 2e heat. De Keersmaecker staat op pole met Pauwels naast zich. Dan Ron op een derde plek en als laatste van Loon.
Ron heeft opnieuw een slechte start. Hij heeft veel te veel wielspin dus de launchcontrol staat nu een standje te hoog. De Keersmaecker pakt de leiding met Pauwels achter zich. Ron duikt meteen de joker in en gaat daarna van Loon achtervolgen.


Ron heeft weer een slechte start. Nu door teveel wielspin

In de bocht na de joker krijgt De Keersmaecker een douw van Pauwels en hij ligt er uit. Pauwels krijgt vervolgens een zwart vlag en kan de wedstrijd vroegtijdig verlaten.


Pauwels krijgt een zwarte vlag en moet de baan verlaten

Ron zit bij van Loon op de achterbumper maar die houdt de deur strak dicht. In de tweede ronde grijpt Ron z'n kans en kan hem in een snelle actie inhalen.


Ron schiet van Loon voorbij

Hij is van Loon echter nog maar net voorbij of hij stuit op De Keersmaecker, die langzaam rondrijdt en veel te laat aan de kant gaat.

De Keersmaecker verlaat de baan ook voortijdig. Ron wint de race voor van Loon maar een goede tijd zit er niet in. Daarvoor heeft hij te lang achter van Loon gezeten en de actie van De Keersmaecjer hielp ook niet echt. Coox wint de 2e manche met een tijd van 2m45,07s. Van Mechelen wordt 2e met 2m46,85s, Scheveneels 3e met 2m49,86s, Teurlings 4e met 2m51,25s en Ron is 5e met 2m51,38s. Van Loon eindigt als 6e in 3m02,21s.

 

De 3e manche
Ook in de 3e manche start Ron weer in de 2e heat. Dit keer staat Jochen Coox op pole, Ron staat naast hem en vervolgens van Loon en Scheveneels. Coox is het beste weg en Ron sluit, met een beetje dringen, achter hem aan op een tweede plek.


Ron pakt een tweede plek in het gedrang achter Coox

Coox begint meteen van Ron weg te rijden en Scheveneels gaat van Loon voorbij. In de derde ronde duikt Ron de joker in maar Scheveneels heeft hij ver genoeg achter zich om dat geen gevaar te laten zijn. Als Coox jokert heeft hij ook voldoende voorsprong en hij houdt z'n eerste plaats. Coox wint de race en Ron wordt tweede. Als Scheveneels over de finishlijn komt komt er ineens een enorme rookwolk uit z'n uitlaat. Dat was dus zijn koppakking die eraan ging.


Ronny Scheveneels eindigt in een enorme rookwolk

De Keersmaecker had weer de snelste tijd met 2m42,68s. Coox had de 2e tijd met 2m45,04s, Pauwels een 3e tijd met 2m45,88s en Van Mechelen werd 4e met 2m46,32s. Ron had voor de dere keer een 5e tijd met 2m47,50s en Scheveneels 6e met 2m50,55s.

Wil Teurlings viel uit in de 3e manche en Ronny Scheveneels komt in de finale niet aan de start vanwege z'n kapotte motor.

 

De finale
Op de pole position staat Michael de Keersmaecker met Jochen Coox naast zich. Op de tweede rij dan de twee oranje Ford Focussen van Patrick van Mechelen en Koen Pauwels. Op de derde rij ontbreekt Ronny Scheveneels dus Ron heeft deze rij voor zichzelf.

 
5.
Scheveneels
 
6.
Snoeck
 
3.
Mechelen
 
4.
Pauwels
 
1.
Keersmaecker
 
2.
Coox
 
 


De startopstelling voor de finale

Laten we elkaar geen mietje noemen. De vier mannen voor Ron zijn stuk voor stuk sneller, voor Ron is het dus zaak de ogen goed open te houden en kansen te grijpen waar ze zich voordoen.

Bij de start is De Keersmaecker het beste weg en duikt op kop de eerste bocht in. Coox weet Van Mechelen van zich af te houden en sluit als tweede aan. Van Mechelen pakt de derde plek. Pauwels en Ron duiken zij aan zij de bocht in en gaan meteen daarna jokeren met Pauwels voorop.


Ron naast Pauwels en achter Van Mechelen de eerste bocht door

Vooraan slaan De Keersmaecker en Coox al een flink gat Coox zet alles op alles om De Keersmaecker bij te houden. Ron is erg actief bij de achterbumper van Pauwels en die weet zich niet van Ron los te rijden. Dan in de derde ronde zien we Pauwels opeens heel erg wijd gaan en Ron schiet er meteen langs. Later horen we van Koen dat ie ineens z'n stuurbekrachtiging kwijt was waardoor de auto erg moeilijk te besturen is.


Ron schiet Pauwels voorbij die ineens erg wijd gaat

Ron rijdt nu op een vierde plek en als Van Mechelen dan z'n joker doet weet ie Ron nog maar net voor te blijven. Ook hier heeft Ron niet veel moeite om Van Mechelen bij te houden. Aanvallen zit er niet in, maar Van Mechelen weet niet van Ron weg te rijden.


Ron is nu heel groot in de spigels van Van Mechelen

Coox jokert in de vijfde ronde en dat slaat een gat tussen hem en de Keersmaecker. Als die dan in de laatste ronde jokert zit Coox er heel dicht bij. Het is echter nét niet genoeg en Coox moet achter De Keersmaecker invoegen. De Keersmaecker wint de race met Coox kort op z'n bumper als tweede. Even later komt Van Mechelen als derde over de finish met Ron kort achter zich als vierde. Pauwels heeft geen aansluiting meer kunnen vinden op Ron en eindigt even later als vijfde.


De Keersmaecker wint de race voor Coox. Van Mechelen wordt derde en Ron vierde

Al met al een prachtige racedag waarbij de Golf door allerlei kleine aanpassingen in de loop van de dag steeds beter ging lopen. We hebben nu ook echt profijt gehad van de nieuwe turbo van SweedSpeed maar aan het starten van de Golf moeten we nog het nodige verbeteren. Hoe dan ook, we gaan tevreden de boel weer inpakken en dan weer terug naar Winterswijk.

Tot de volgende keer ...