BK verslag Maasmechelen - Zondag 11 juli

Na een bouwtijd van acht maanden is het eindelijk zover. De nieuwe Seat Leon is klaar en Ron kan er voor het eerst mee de baan op. Plaats van actie, het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen (B).
Het was allemaal heel erg krap qua tijd. Vrijdagavond laat was de auto klaar en we hebben er nog geen testritten mee kunnen maken. De auto heeft eerder deze week een paar uur gelopen op de testbank bij MTO Engineering in Duitsland, maar dat was dan ook alles.
Op zaterdagmiddag, na de VAS wedstrijden mocht Ron even de baan op en kon hij twee ronden aan z'n auto proeven. Dat was wel even een belevenis voor hem. De auto stuurt erg direct en nauwkeurig vond Ron en vermogen zit er ook voldoende in. Het is wel even wennen hoe hij nu in de auto zit, veel verder naar achteren dan in z'n Golf. Hij zit feitelijk achter de deurstijl, met z'n billen op de plek waar normaal de voeten van de achterpassagiers staan.

Op zaterdagavond zijn er nog een aantal kleine zaken aangepast en zo ongeveer elke schroef aan de auto is gecontroleerd. Op zondagmorgen mag hij dan weer de baan op voor vier ronden vrije training.


De Seat Leon bij de start van de vrije training

Bij het wegrijden heeft Ron meteen al een probleem. De auto komt niet van z'n plaats. Naar later blijkt is er een probleem met de koppeling. Ron kan er echter wel mee rijden als de auto eenmaal rolt, maar echt even fijn "spelen" is er niet bij.


Kalm aan doen zonder koppeling

Marko en Henk duiken meteen onder auto om de versnellingsbak er af te halen. Geen fijn karwei in deze enorme hitte.


Bij 30 graden de versnellingsbak uitbouwen. Geen pretje voor Henk (L) en Marko (R).

Het heeft nog heel wat werk gekost om de koppeling weer op gang te krijgen. Niet alleen was de hydraulische drukgroep lek, maar ook de aanvoer van de olie bleek geblokkeerd te zijn. De eerste manche hebben we om deze reden niet kunnen rijden, maar voor de tweede manche stond de auto weer klaar aan de start.

 

De 2e manche
Ron staat op de vijfde startplek in de eerste heat. Dit omdat hij in de eerste manche geen tijd heeft genoteerd.


Ron staat helemaal links bij de start van de 2e manche

De start verloopt uitstekend. De Seat heeft meteen de neus voor en Ron is als eerste bij de bocht. Maar omdat Ron helemaal aan de buitenkant zit kan Mark Watson de binnenlijn pakken en kan daardoor op kop de eerste bocht door. Hoe dan ook, de start zag er goed uit voor de Seat.


Ron start het best maar Mark Watson kan de binnenbocht pakken na de start

Ron weet Watson in het begin nog goed bij te houden maar krijgt dan wat last van z'n remmen. De motor drukt erg hard door en de remmen kunnen dat maar moeilijk aan. Daar moet duidelijk nog wat aan worden verbeterd qua afstelling.


Watson pakt de leiding na de eerste bocht

In de derde ronde verremt Ron zich voor het opgaan van de Duivelsberg en de auto gaat dwars. Twee rijders schieten hem voorbij en Ron kan de achtervolging gaan inzetten.
Ron zit daar echter helemaal niet mee. Deze dag is echt een testdag voor hem, en het in de hand krijgen van de auto en het afstellen ervan heeft prioriteit.


Ron finisht als vierde

 

De 3e manche
Ook de derde manche start Ron in de 1e heat. Hij zit er weer goed bij maar dit keer heeft hij iets te veel wielspin en gaat als derde door de eerste bocht.


Bij de start zit Ron er weer goed bij ondanks te veel wielspin

De auto stuurt nu duidelijk beter dan in de vorige manche dankzij de aanpassingen. We hebben echter nog heel veel rijtesten te doen voordat alle afstellingen helemaal goed zijn.
De auto stuurt nu al een stuk beter

Echte gevechten op de baan gaat Ron in dit stadium liever uit de weg. We zijn immers hier om de auto te testen onder wedstrijdcondities. Als Ron uit de jokerlap komt dan schuiven er twee Engelse rijhders binnendoor. Ron laat ze hun gang gaan en sluit achter ze aan.


Twee Engelse rijders schieten Ron voorbij nadat hij z'n jokerlap deed

In de laatse ronde rijdt Ron z'n linker voorband lek, dus iets wat al aardig op een goede tijd begon te lijken was daarmee meteen weer verleden tijd. Na deze manche volgt nog de B Finale maar we gaan eerst weer wat zaken aanpassen.

 

De Finale
Ron komt aan de start in de B-finale op een zesde startplek. Geen probleem, want we komen hier niet om te winnen vandaag. Het is bloed- en bloed heet, maar de auto houdt zich prima qua temperaturen van de olie en het water, dat hebben we alvast weer net zo goed voor elkaar als in de Golf.


Ron wordt op z'n startplek gezet


Vijf Engelse Rallycross auto's en één Nederlander aan de start

Ook nu kan Ron de andere auto's aan de start goed bijhouden, maar er een paar proberen te pakken bij de start dat zit er nog niet in. Komt ook omdat de "Launch Control" in de Seat nog niet actief is en dat scheelt een slok op een borrel bij de start.


De zes auto's gaan va n start

Net voor de eerste bocht gaat er een auto dwars. Ron tikt 'm nog iets aan maar behalve oponthoud heeft hij er verder geen last van. Het wordt wel een eenzame race zo alleen op afstand van de rest van het veld, maar wel goed om ongestoord rond te kunnen gaan. We zien na afloop in de computer dat z'n topsnelheid in elke race steeds wat hoger komt te liggen. Dat geeft aan dat we op het goede spoor zitten met de veranderingen in de afstellingen.


Ron als vijfde over de finish in de B-finale

We sluiten de dag af met een tevreden gevoel over de nieuwe Seat. Nog wel wat werk voor de boeg, maar los van het probleem met de koppelling heeft de auto zich prima gehouden tijdens z'n vuurdoop. We zijn er blij mee.

Volgende week zondag alweer de volgende wedstrijd. Dit keer in Valkenswaard. Helaas echter zonder webverslag want uw reporter zal er niet bij zijn wegens vakantie.

Naschift
Misschien toch niet volgende week..... Na de race gebeurde er iets vervelends, bij het opladen van de Seat op de aanhanger schoot het linker portier er uit en belandde met de scherpe onderrand op de voet van Ron. Die had inmiddels z'n sandalen aan en kreeg de deur vol op z'n grote teen. Het zag er niet best uit en we hebben meteen de mensen van de EHBO erbij gehaald. Die hebben de wond verzorgd en Ron doorverwezen naar het ziekenhuis in Genk. Het telefoontje van de EHBO man naar het ziekenhuis klonk eng, "partiële amputatie". In het ziekenhuis aangekomen zijn er eerst foto's van de teen gemaakt en daarna is de teen verdoofd en gehecht.


Ron z'n teen wordt gehecht in het ziekenhuis in Genk

Uiteindelijk lijkt het allemaal minder ernstig dan we eerst dachten, het bot in de teen is "gekwetst" maar niet gebroken. Het topje van de teen was er bijna af maar kon goed worden gehecht.


In de rolstoel het ziekenhuis weer uit. Ron glimlacht wel maar meent het niet

Echter, Ron mag de komende week niet op z'n voet lopen en mag een dag of 10 á 12 geen gesloten schoenen aan. Dat betekent dus waarschijnlijk dat Ron er bij de wedstrijd in Valkenswaard niet bij zal zijn. Het kan natuurlijk ook zijn dat het allemaal meevalt, maar vooralsnog gaan we er van uit dat Ron de 18e niet kan rijden.

Tot de volgende keer ...