NK verslag Valkenswaard - 21 en 22 augustus

Het is lang geleden, maar we zijn weer op het Eurocircuit in Valkenswaard. Dit weekend een wedstrijd verdeeld over twee dagen vanwege de extra activiteiten die dit weekend op het circuit gehouden worden. Op de zaterdag doen we de vrije training en de 1e manche, en op zondag rijden we de 2e manche, de 3e manche en de finale.


Plattegrond van het Eurocircuit
Klik op het plaatje voor een beschrijving van de baan

De afgelopen weken zijn alle teamleden op vakantie geweest. Pas de afgelopen twee weken is er weer serieus aan de auto gewerkt als voorbereiding op de wedstrijden dit weekend. Vooral van alles controleren en zo hier en daar wat kleine verbeteringen.
Met de teen van Ron is het weer helemaal goed gekomen. Hij heeft er een paar weken flink last van gehad maar nu loopt hij weer even kwiek rond als voor de "kwetsuur". Hij kijkt nog wel kwaad naar de deur als hij langs de auto loopt ... ;-))

We hebben op vrijdagmiddag wat testritten kunnen maken op een afgesloten terrein en daarbij is met behulp van Frank van Oeteren van SweedSpeed ook goed gekeken naar de afstelling van de wielophanging. We hebben ter plekke wat belangrijke aanpassingen gedaan waardoor de wegligging van de auto met sprongen vooruit ging.
Voor Ron was het ook belangrijk dat hij een tijdje met de auto kon "spelen" omdat hij met de Seat nog maar erg weinig gereden heeft. Nu kon hij zich volledig op de auto concentreren zonder zich te maken over andere auto's om hem heen.

Op vrijdagavond kwamen we op het Eurocircuit aan en hebben we onze plek in de paddock ingericht. Het is drukkend warm hier op het circuit maar dat is altijd nog beter dan regenbuien. We moeten er alleen aan denken genoeg water te drinken. De zaterdag was een tamelijk rustige dag voor ons omdat we alleen maar een vrije training en één mache te rijden hebben. De 2e en 3e mache en de finale wordt op zondag gereden.

Vrije training
In de vrije training kon Ron twee keer de baan op waarbij het tussendoor de afstelling van de achter stabilisator nog wat liet aanpassen. De auto liep erg goed en zo kon Ron mooi even zes oefenrondes rijden op dit voor hem zo bekende circuit.


Ron in actie tijdens de vrije training

 

1e manche
Helaas zijn er dit weekend maar vijf Divisie 1 auto's aanwezig, erg weinig dus. De eesrte manche blijft dus beperkt tot maar één heat waarbij alle vijf de auto's aan de start staan.

Bij de start gaat er wat mis bij Ron en hij komt niet van z'n plek als de startlichten aan flitsen. Naar later blijkt een probleem met de Launch Control. Ron zet die uit en rijdt het veld achterna met een flinke achterstand.


Bij de start gaat er wat mis en Ron blijft staan

Ook Patrick van Mechelen heeft een probleem en rijdt langzaam rond. Ron is hem als snel voorbij en zit in de eerste ronde al op de achterbumper van de witte Skoda van Jan Langenberg te leunen. Achter op het circuit schier Ron aan Jan voorbij.


Ron haalt Jan Langenberg in

Dan valt ook Koen Pauwels uit met een lekke benzine leiding en nu rijdt Ron dus op een tweede plek met Wil Teurlings ver voor zich. Met niemand in de buurt gaat Ron er eens goed voor zitten en gaat op jacht naar Wil.


Ron laat z'n Seat voluit gaan op jacht naar Teurlings

Wil heeft echter een te grote voorsprong. Ron komt wel snel dichterbij, maar vier ronden is niet genoeg om bij Wil in de buurt te komen. Wil Teurlings wint de wedstrijd met Ron op 7 seconden achter zich.


Wil Teurlings wint de race en Ron wordt tweede

Patrick van Mechelen haalt Jan Langenberg pal voor de finishlijn nog in en wordt daarmee 3e. Jan wordt 4e en Koen Pauwels wordt als uitvaller vijfde.

Voor vandaag zit het er op, maar we hebben werk aan de winkel. Ron ging wel hard, maar de motor liep lang niet zoals het hoort en dat moeten we zien te fixen voordat we morgenochtend aan de start moeten voor de 2e manche.

 

2e manche
We zijn zaterdagavond nog lang bezig geweest met de auto. Er ging iets flink mis in het motormanagement systeem. Het motortoerental leek veel te laag te zijn en de turbodruk veel te hoog. We hebben een sensor vervangen en we hebben de turbo waste-gate helemaal uit elkaar gehad. Verder alle aansluitingen goed nagekeken en toen leek alles weer in orde te zijn. Vanmorgen in de vrije training bleek dat het probleem inderdaad verholpen was, het enige is dat de turbodruk nu wat aan de lage kant is. Dat kunnen we echter niet zomaar gaan aanpassen, daarvoor moet de auto naar de rollentestbank van MTO Engineering toe.

Ron heeft in de 2e manche een tweede startplek, hij staat tussen Wil Teurlings en Patrick van Mechelen in aan de start.


Startopstelling voor de 2e manche

Patrick van Mechelen heeft de beste start en Wil Teurlings kan mooi bij hem aansluiten. Ron gaat als derde de eerste bocht in gevolgd door Pauwels en Langenberg.


Patrick van Mechelen pakt meteen de leiding


Koen Pauwels achter Ron in de 1e ronde

Na 1 ronde hebben Patrick, Wil en Ron zich al losgereden van de beide andere rijders. En vanaf hier is het verder een wat saaie wedstrijd waarin niets meer gebeurt. Ron kan Wil en Patrick goed bijhouden maar een aanval inzetten zit er niet in, daarvoor heeft hij op het moemnet nog niet genoeg power.

Patrick van Mechelen wint de race voor Wil Teurlings en Ron. Koen Pauwels wordt vierde en Jan Langenberg vijfde.


Patrick finisht voor Wil en Ron

 

3e manche
Het is nog steeds drukkend warm hier maar er is wel een dreiging van regen. Gelukkig is het nog steeds droog en we laten de afstelling van de wielophanging zoals die nu is.

Wil Teurlings staat op pole, daarnaast Patrick van Mechelen en dan Ron. Koen Pauwels staat vierde en Jan Langenberg vijfde.
Wil Teurlings weet er de beste start uit te persen, hij is net voor Patrick van Mechelen bij de eerste bocht, Ron zit er net achter.


Wil Teurlings maakt dit keer de beste start

Helaas is de pret voor Wil van korte duur. In de eerste ronde breekt er een aandrijfas en hij valt stil. Patrick van Mechelen raakt hem nog licht maar kan gelukkig gewoon door rijden.
Ron rijdt nu achter Patrick op een tweede plek. Hij kan Patrick redelijk goed bijhouden maar een echte aanval inzetten zit er niet in.


Ron op de tweede plek achter Patrick van Mechelen

Patrick en Ron rijden zich al snel los van Koen Pauwels en Jan Langenberg rijdt daar weer een stuk achter in de Skoda.
Patrick wint de race met Ron achter zich op de tweede plaats. Pauwels wordt derde en Langenberg vierde.


Patrick van Mechelen wint de race met Ron kort achter zich

 

Finale
Bij Ron was in de laatste ronde van de 3e manche ook een aandrijfas gebroken maar hij kon er nog mee de finish over komen. Marko en Henk moesten er dus nog even tegenaan om daar een andere in te bouwen. Ook Wil Teurlings heeft zijn aandrijfas op tijd kunnen repareren en verschijnt dus ook gewoon aan de start.

Vlak voor de finale begint het opeens te regenen. Grote dikke druppels, hevig maar heel kort. Nu moeten we snel beslissen of we regenbanden nodig hebben of niet. De regen blijft uit en de baan is erg warm van de hele dag zon er op. We besluiten geen regenbanden er op te zetten. Als de baan droog genoeg is als de finale van start gaat dan is dat een voordeel, gaat het toch weer regenen dan heb je pech. We zien dat Wil Teurlings er wel de regenbanden op gelegd heeft, alle andere staan ook op de normale banden.


De startopstelling voor de finale

Patrick van Mechelen staat op pole position, dan Wil Teurlings op de tweede startplek en Ron op de derde. Op de tweede rij staat Koen Pauwels op plek vier en Jan Langenberg op vijf.

Als de lampen flitsen zien we Koen Pauwels een superstart maken. Hij schiet tussen Patrick en Wil door. Wil heeft een slechte start met te veel wielspin, en Ron komt ook niet best van z'n plek. Patrick krijgt de snelheid er echter goed in en weet Koen voor te blijven. Ook Ron heeft grip en doet een sprint naar de buitenkant van de eerste bocht.


Koen Pauwels heeft een superstart en Patrick van Mechelen weet hem met moeite voor te blijven

Ron gaat op vrij hoge snelheid richting eerste bocht maar zit aan de buitenkant naast Koen. De baan is echter te glad voor deze truuk en Ron moet alle zeilen bij zetten om de auto op de baan te houden.


Ron probeert in de eerste bocht Koen Pauwels aan de buitenkant te snel af te zijn

Toch pakt Ron's poging goed uit want hij weet aan de buitenkant voldoende snelheid op te bouwen om Koen in de volgende bocht alsnog te pakken te nemen. Zo gaat hij op een tweede plek achter Patrick de tweede bocht door.


Ron weet Koen Pauwels toch voorbij te steken

Wil Teurlings is op z'n regenbanden aan een inhaalrace begonnen en weet Koen Pauwels al snel voorbij te komen. In de derde ronde begint het plotseling weer dikke druppels te regenen. Koren op de molen voor Wil. Terwijl de rest van het veld vertraagd kan hij de snelheid er in houden. Zijn bandenkeus blijkt nu toch de beste te zijn.
Terwijl Ron worstelt met z'n grip weet Wil z'n auto er simpelweg aan de binnenkant voorbij te steken en neemt zo de tweede plek over van Ron.


Wil kan op z'n regenbanden Ron eenvoudig inhalen

Dan gaat Wil op jacht naar Patrick. Ron kan enigzins in de buurt blijven maar kan niet op tegen de grip die Wil heeft op de baan. Dan, in de laatste bocht voor de finishlijn gaat Patrick wat wijd en Wil steekt 'm er keurig aan de binnenkant langs en komt net een paar meter eerder over de finishlijn dan Patrick.


Wil Teurlings pakt de overwinning in de laatste meters

Zo heeft Wil door z'n goede bandenkeus en knap stuurmanswerk de overwinning op een mooie manier naar zich toegehaald. Patrick van Mechelen wordt tweede en Ron derde. Koen Pauwels werd vierde en Jan Langenberg vijfde.

Al met al was dit voor ons een prima raceweekend met een derde plaats> Daarbij hebben we ook weer een aantal verbeterpunten aan de auto gevonden waar we mee aan de slag kunnen.

Over vijf weken staan we weer aan de start in Maasmechelen in België voor een wedstrijd om het Belgisch kampioenschap.

Tot de volgende keer ...