BK verslag Maasmechelen - Zondag 26 september

In dit laatste weekend van September zijn we weer op het Duivelsbergcircuit in het Belgische Maasmechelen aangeland voor een wedstrijd om het Belgisch Kampioenschap Rallycross. Dit weekend zijn er ook een flink aantal Duitse rallycrossers aanwezig omdat men deze wedstrijd ook laat meetellen in het Duitse kampioenschap. Het belooft een interessant raceweekend te worden.

In de vijf weken tussen de laatste wedstrijd in Valkensward en nu hebben we veel tijd gestoken in de auto. De gehele setting van de wielophanging is drastisch aangepast en daar moeten we dit weekend de vruchten van gaan proberen te plukken. Ook heeft de auto weer een flink aantal uren staan brullen op de rollentestbank bij MTO Engineering in Ladbergen (D) om er meer trekkracht op lagere toerentallen uit te krijgen. Op papier ziet het er allemaal erg goed uit, maar de praktijk is een harde leermeester, we zullen het gaan zien.

Helaas zit het met het weer niet mee, toen we op zaterdag aankwamen op het circuit was het heerlijk weer, maar 's nachts is het gaan regenen en als we op zondagmorgen wakker worden zien we rondom een asgrauwe lucht waaruit het zachtjes regent. De paddock en de baan zijn kleddernat dus de eerste taak deze morgen is de wielophanging van de auto in de regensetting te zetten en de regenbanden te monteren.

Als Ron tijdens de vrije training de baan op gaat lijkt de regen even te pauzeren, niet dat dat veel uitmaakt want de baan is kletsnat. Ron rijdt weg met veel wielspin maar heeft op de baan de auto goed in de hand.


Ron tijdens de vrije training op een kletsnatte baan

Na afloop komt Ron tevreden uit de auto. De trekkracht van de motor is veel beter dan voorheen en hij moest zelfs erg voorzichtig zijn met z'n gaspedaal op het natte asfalt. De uitlijning van de voorwielen wordt nog iets aangepast en daarmee zijn we klaar voor de tijdtraining.

Het regent al een tijdje niet meer en de baan begint al aardig op te drogen. We hebben een setje intermediate banden onder de auto gezet, een soort tussenstap tussen droog weer en nat weer banden.
In de inloopronde loopt de motor niet mooi, veel geknal in de uitlaat en gefluit van de turbo waste-gate. Net of de regeling van de turbo niet goed functioneert, Ron zet echter het Tibuc systeem uit en dan gaat het al veel beter.

Wil Teurlings is het snelst in de tijdtraining met 44,995s. Timur Tmerzyanov zet met 45,118s een tweede tijd neer en Jochen Coox is derde met 45,135s. Ron doet het in 45,238s en is vierde terwijl Patrick van Mechelen vijfde is met 45,240s. De overige rijders zitten boven de 46 seconden.


Ron rijdt een vierde tijd in de tijdtraining

De top 5 tijden liggen allemaal binnen een kwart van een seconde dus de heren zijn aan elkaar gewaagd.

 

1e manche
Ron komt aan de start in de 1e heat van de eerste manche. Tmerzyanov staat op pole en Ron op de tweede positie. Naast Ron staan Ignaz Schneider en Willi Streitler. Het regent op dit moment even niet, maar de baan is nog wel erg nat.


De startopstelling van de 1e heat van de eerste manche

Ron maakt een hele mooie start en is het beste weg van het stel. Hij duikt op kop de eertste bocht in.


Ron maakt de beste start

Ron heeft echter veel last van onderstuur en gaat erg wijd de bocht door. Voor Tmerzyanov geldt hetzelfde, maar Schneider blijft keurig in de binnenbocht en schuift aan de binnenkant zowel Tmerzyanov als Ron voorbij.


Schneider doet het beter in de bocht en komt Ron binnenlangs voorbij

Ron zit nu achter Schneider en heeft Tmerzyanov op z'n achterbumper. Ron is op de rechte stukken duidelijk sneller dan Schneider maar in de bochten is Schneider hem de baas. Na één ronde vruchteloos op Schneider gejaagd te hebben duikt Ron de joker in. Tmerzyanov had dit in de eerste ronde al meteen gedaan.


Ron jokert in de 2e ronde

Iets verderop, nog voor de Duibelsberg, gaat Tmerzyanov, met Ron achter zich, de fout in en zet z'n auto achterstevoren op de baan. Ron piept er snel langs en kan nu vrijuit gaan. Hij geeft z'n leeuw de sporen en gaat op jacht naar Schneider.


Ron over de Duivelsberg op jacht naar Schneider

Ron is na één ronde alweer terug bij de achterbumper van Schneider. Ron doet geen poging hem in te halen want de laatse ronde gaat in en hij weet dat Schneider nog moet jokeren. Als hij dat doet schiet Ron hem voorbij en komt een halve ronde later als winnaar over de finishlijn.


Ron wint de heat voor Schneider die tweede wordt

In de 2e heat wint Jochen Coox de race, Patrick van Mechelen wordt tweede en Wil Teurlings derde. Alle drie met een snellere tijd dan Ron die daarmee vierde wordt in de eerste manche.


Coox wint voor van Mechelen en Teurlings

Hier de uitslag van de 1e manche:
1. Jochen Coox (B) - 3m09,884s
2. Patrick van Mechelen (B) - 3m10,409s
3. Wil Teurlings (NL) - 3m10,643s
4. Ron Snoeck (NL) - 3m12,981s
5. Ignaz Schneider (D) - 3m15,033s
6. Willy Salzgeber (D) - 3m27,258s
7. Timur Tmerzyanov (RU) - 3m39,853s
8. Willi Streitler (D) - 3m40,126s

 

2e manche
Ook in de 2e manche start Ron in de 1e heat. Patrick van Mechelen staat op pole met z'n Subaru, Ron staat op de tweede plek met naast zich Willy Salzgeber in de Ford Focus en Willi Streitler in de Nissan Sunny. We hebben net weer een flinke stortbui gehad en de baan drijft van het water.


Startopstelling van de 1e heat van de 2e manche

Patrick van Mechelen is het beste weg bij de start, Ron volgt hem strak maar Salzgeber gaat het buitenom proberen in de eerste bocht. Hij krijgt het voor elkaar zowel Ron als van Mechelen te passeren. Strakke actie!!.


Strakke actie van Willy Salzgeber

Terwijl van Mechelen en Salzgeber zij aan zij het gevecht aangaan duikt Ron de joker in, heeft ie dat alvast gehad. Salzgeber weet van Mechelen voorbij te steken maar in de aanloop naar de bocht voor de Duivelsberg pakt van Mechelen hem alweer terug. Ook een strakke actie!

In de tweede ronde duikt Salzgeber de joker in en Ron komt achter van Mechelen terecht. Die begint langzaam maar zeker een voorsprong op te bouwen terwijl Salzgeber stapje voor stapje dichter bij Ron z'n achterbumper komt. Ron is zwaar in gevecht met het onderstuur in z'n auto dat hem in de bochten naar buiten duwt.

In de derde ronde, Bij het insturen voor de Duivelsberg, gaat Ron te wijd en Salzgeber kan z'n auto aan de binnenkant er langs steken.


Ron gaat te wijd en Salzgeber piept er langs

In de laatste ronde doet van Mechelen z'n joker en Salzgeber is nu ook aan hem voorbij en neemt de leiding over. Bij het insturen voor de Duivelsberg gaat van Mechelen te snel in z'n poging Salzgeber terug te pakken. Hij komt dwars te staan in de bocht. Ron, die er kort achter zit kan niet anders dan z'n auto ook dwars te gooien.


Van Mechelen samen dwars op de baan voor de Duivelsberg

Salzgeber gaat als winnaar over de finishlijn wat later gevolgd door van Mechelen en Ron.


Van Mechelen tweede, Ron derde

In de 2e heat komen Coox, Teurlings, Schneider en Tmerzyanov aan de start. Teurlings valt uit in de eerste ronde. Coox en Tmerzyanov zijn gedurende de hele race volop in gevecht. In de derde ronde gaat Coox in de bocht onderaan de Duivelsberg te wijd en Tmerzyanov haalt hem in. In die bocht werd echter met geel gevlagd omdat daar de auto van Teurlings staat. Inhalen mag dan niet en Tmerzyanov krijgt om deze reden een zwarte vlag.

De uitslag van de 2e manche:
1. Willy Salzgeber (D) - 3m12,592s
2. Jochen Coox (B) - 3m15,141s
3. Ignaz Schneider (D) - 3m21,064s
4. Patrick van Mechelen (B) - 3m23,113s
5. Ron Snoeck (NL) - 3m26,349s
6. Willi Streitler (D) - geen tijd
7. Wil Teurlings (NL) - geen tijd
8. Timur Tmerzyanov (RU) - geen tijd, zwarte vlag

 

3e manche
Helaas heeft Ron de derde manche niet kunnen uitrijden. De auto gedroeg zich erg vreemd en ging wild van onderstuur naar overstuur. Op een bepaald moment dacht Ron zelfs dat hij met een lekke band reed terwijl dat niet zo was. Erg vreemd allemaal en Ron besloot dat het niet verantwoord was verder te racen.
Eenmaal terug in de paddock hebben we de differentieels onderzocht maar er niets aan kunnen vinden.
Bij toeval zagen we op een foto gemaakt door Ivo van Wezel dat er een voorwiel los is van het wegdek zonder dat daar een aanleiding voor is.

Toen we de schokdemper beter gingen bekijken bleek dat er een onderdeel beschadigd was en niet meer goed functioneerde. We konden met een eenvoudige noodgreep de demper weer gangbaar maken zodat Ron in ieder geval normaal aan de finale kan deelnemen.

 

De finale
De Duitse deelnemers in de races van vandaag rijden een eigen finale. Heeft iets te maken met de puntenverdeling in het Duitse kampioenschap of zo. Hoe dan ook, Ron start in de finale vanaf een vijfde startplek.


Startopstelling van de Finale, Jochen Coox op pole

Jochen Coox start in z'n rode Skoda Fabia vanaf de pole-position. Naast hem op plek 2 staat de Subaru Impreza van Patrick van Mechelen. Op de tweede rij op plek 3 staat Timur Tmerzyanov in de Ford Focus van het Koen Pauwels team en daarnaast op plek 4 de Volvo S40 van Will Teurlings. Eenzaam en alleen op de derde rij dan Ron in z'n groen/grijze Seat Leon.

Coox heeft verreweg de beste start. Ongelofelijk hoe die auto van z'n plek wegschiet. Teurlings gaat vanaf de buitenkant langs Tmerzyanov en van Mechelen. Ron heeft geen geweldige start en sluit als laatste aan.


Coor pakt meteen de kop en Teurlings gaat buitenom

Met de auto van Teurlings gaat echter wat mis en als hij de eerste bocht na de start door komt is opeens de vaart eruit. Hij gaat langzaam door de buitenbocht terwijl Tmerzyanov en Ron de joker induiken.


Tmerzyanov en Ron duiken de joker in

Tmerzyanov komt de joker uit en schiet Teurlings voorbij en even later doet Ron hetzelfde.
In de tweede ronde duikt Coox de joker in en weet bij uitkomst Tmerzyanov maar nét voor te blijven. Van Mechelen gaat nu aan de leiding.

Dan jokert van Mechelen in de vierde ronde want Coox kwam met rasse schreden dichterbij. Bij het uitkomen van de joker kan hij Coox maar nét voor blijven maar het gaat eigenlijk allemaal wat te wild. Van Mechelen begint te slingeren en Coox ook.


Het gaat allemaal net wat te wild bij het uitkomen van de joker

Terwijl van Mechelen zo ongeveer haaks voor de bocht "zweeft" raakt Coox hem vol in de zijkant, daarna zwiept de achterkant van Coox z'n auto om en van Mechelen krijgt opnieuw een tik en hij schiet vervolgens de bocht uit en duikt het lager gelegen veld in. Ook Coox schiet de bocht uit en staat in een haakse positie langs de baan.
Tmerzyanov schiet aan de beide auto's voorbij en pakt de leiding. Ook Ron is er voorbij en pakt de tweede plek over voordat de beide auto's hun weg terug gevonden hebben naar de baan.


Terwijl van Mechelen van de baan af "valt" schiet Tmerzyanov er langs

Van Mechelen en Coox gaan achter elkaar richting de bocht voor de Duivelsberg, maar helaas voor Patrick is zijn voorwiel afgebroken en hij moet Coox voorbij laten gaan. Die gaat er vol tegenaan om te proberen Ron nog weer in te halen, dat gaat echter wat te onbenullig en even later schiet hij weer de baan af. Dat schiet dus niet op.

Tmerzyanov komt na zes ronden als winnaar over de finish en Ron finisht als tweede. Coox wordt derde en even later komt Wil Teurlings langzaam als vierde binnen.


Ron komt als tweede over de finishlijn

En zo komt een dag die er slecht uitzag door de wegliggingsproblemen toch nog tot een mooi einde voor Ron en z'n team. Het is een fraai resultaat van een moeizame dag.

We hebben weer het nodige werk te doen de komende tijd want over twee weken zijn we alweer terug hier in Maasmechelen voor de volgende wedstrijd.

Tot de volgende keer ...