BK verslag Maasmechelen (B) - Zondag 10 oktober

Vandaag wordt de laatste wedstrijd om het Belgisch Kampioenschap Rallycross van dit seizoen verreden op het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen. De afgelopen twee weken zijn we erg druk geweest met het midden-differentieel, we hebben een diff met andere specificaties mogen lenen van Koen Pauwels zodat we tijdens dit raceweekend kunnen proberen of dit veel uitmaakt voor de krachtverdeling tussen de voor- en achterwielen.
Ook het probleem dat we de vorige keer hadden met een van de schokdempers is vlot verholpen bij Reiger Racing Suspension in Hengelo (Gld).
We hebben ook nog een aanpassing gemaakt aan de turbo. Hier is een wat kleiner turbohuis op gekomen waardoor de turbo sneller zou moeten reageren.

Het is een heerlijk zonnig weekend met aangename temperaturen voor begin oktober. Een heel verschil meet twee weken geleden toen we zowat van het circuit afdreven van al het water dat er viel.

Op zaterdagmiddag, toen we hier aankwamen kon Ron al even de baan op voor drie proefrondjes. Er was meteen al een enorm verschil te zien in hoe de auto zich gedraagt. Het differentieel van Koen Pauwels die we er nu in hebben heeft een koppelverdeling van 40/60 tussen de voor- en achterwielen. Ons eigen differentieel verdeelt het koppel 50/50. Het is frappant om te zien hoeveel dit uitmaakt voor de auto.

Op zondagmorgen kan Ron twee keer de baan op in de vrije training. We hebben nog wat veranderd aan de afstelling van de schokdempers en als we Ron over de baan zien vliegen dan weten we meteen dat we raak hebben geschoten met de aanpassingen. Heerlijk om te zien hoe Ron de auto door de bochten "gooit". Hij stuurt 'm nu precies daarheen waar hij hem hebben wil. Gaaf !!


Ron en Jos Kuypers op de Duivelsberg in de vrije training

De tijdtraining gaat verlaat van start vanwege problemen met de apparatuur van de tijdsregistratie. Dat geeft ons mooi de kans om nog een aantal zaken een extra controlebeurt te geven. Ook Telly van MTO Engineering is gekomen en is al volop bezig de data uit de boordcomputer te analyseren en ons van een aantal tips te voorzien.

In de tijdtraining rijdt Ron achter Jos Kuypers over de baan. Ron kan redelijk het tempo rijden van Jos, dat gaat mooi. In de tweede ronde verschakelt Ron zich en dan haakt hij af. Zijn snelste tijd is dan ook in de eerste ronde waarbij de banden nog niet echt warm zijn. Hij rijdt een zesde tijd in 40,042 seconden.
De tijden van de overige rijders:
1. Michaël de Keersmaecker - 38,671s
2. Jos Kuypers - 38,866s
3. Patrick van Mechelen - 39,243s
4. Koen Pauwels - 39,451s
5. Jochen Coox - 39,657s
6. Ron Snoeck - 40,042s
7. Wil Teurlings - 40,478s

 

1e manche
Ron komt aan de start in de 1e heat van de eerste manche. Jos Kuypers staat op pole, dan Koen Pauwels, dan Ron en Wil Teurlings op 4.

Bij de start heeft Ron een wat te hoog toerental waardoor hij teveel wielspin heeft. Hij maakt dat echter snel goed en kan Wil Teurlings voor blijven en achter Pauwels en Kuypers aansluiten.


Ron kan Wil Teurlings voor blijven bij de start

Jos Kuypers is oppermachtig en rijdt snel bij Koen Pauwels weg. Ron blijft bij Pauwels in de buurt maar kan geen aanval inzetten. Pauwels jokert in de 2e ronde en Ron gaat hem voorbij.

Als Ron in de derde ronde jokeert is Pauwels hem weer voorbij. Jos Kuypers heeft een flinke voorsprong opgebouwd en als hij in de vierde ronde jokert behoudt hij gewoon de leiding en gaat even later als winnaar over de finish. Pauwels wordt tweede en Ron derde. Wil Teurlings heeft een probleem met z'n auto en komt langzaam over de finish.

In de 2e heat komen Michaël de Keersmaeckers en Patrick van Mechelen aan de start. De Keersmaecker heeft de snellere auto maar maakt teveel fouten. Patrick van Mechelen rijdt strak en beheerst en wint de race.

De uitslag van de eerste manche:
1. Jos Kuypers - 2m41,253s
2. Patrick van Mechelen - 2m41,339s
3. Michaël de Keersmaecker - 2m42,675s
4. Koen Pauwels - 2m44,322s
5. Ron Snoeck - 2m46,149s
6. Wil Teurlings - 3m07,739s
7. Jochen Coox - niet gestart

 

2e manche
Ron start in de 2e heat van de tweede manche. In de 1e heat gaat Wil Teurlings dwars in de eerste bocht en Koen Pauwels komt in z'n rechter portier terecht. Hij houdt het gas er echter vol op en schuift Teurlings voor zich uit naar de buitenbocht.

Pauwels krijgt hiervoor even later van de wedstrijdleider een zwart vlag. Hij blijft echter gewoon doorrijden. We zijn benieuwd hoe dat gaat aflopen.

In de 2e heat staat Jos Kuypers op pole, naast hem Michaël de Keersmaecker en dan Ron op de derde plek.
De Keersmaeckers maakt de beste start, maar ook Ron is prima weg en weet zelfs Jos Kuypers er uit te starten.

Jos zit echter aan de goede kant voor de eerste bocht en steekt Ron dan ook keurig aan de binnenzijde voorbij.

Helaas is de race voor Ron van korte duur. Hij heeft plotseling geen motorvermogen meer en hij zet z'n auto aan de kant. Eenmaal terug in de paddock blijkt er een turboslang gescheurd te zijn.

De uitslag van de tweede manche:
1. Michaël de Keersmaecker - 2m39,500s
2. Jos Kuypers - 2m40,710s
3. Jochen Coox - 2m42,383s
4. Patrick van Mechelen - 2m45,291s
5. Ron Snoeck - niet gefinished
6. Wil Teurlings - niet gefinished
7. Koen Pauwels - uitgesloten van uitslag, zwarte vlag

De zwarte vlag voor Koen Pauwels wordt later weer ingetrokken en hij krijgt een officiële waarschuwing.

 

3e manche
Ron start in de 2e heat van de tweede manche. Weer een prachtige start, maar weer slaat de pechduivel toe. Opnieuw begeeft de turboslang het. Ron blijft langzaam rondrijden zodat hij in ieder geval een tijd noteert. Dat blijkt een goede keus want hierdoor kwalificeert hij zich toch nog net voor de finale.

 

De finale
Op de eerste rij staan twee Fords, op pole position Michaël de Keersmaecker met Jos Kuypers naast zich. Op de tweede rij dan Patrick van Mechelen en Jochen Coox. Op de derde rij staat Koen Pauwels en daarnaast dan Ron.

 
5.
Pauwels
 
6.
Snoeck
 
3.
Mechelen
 
4.
Coox
 
1.
Keersmaecker
 
2.
Kuypers
 
 


De startopstelling voor de finale

Laten we er maar geen doekjes omwinden, in dit startveld moet je geen gekke dingen uithalen. Er staan een paar mannen op scherp die nog wat punten nodig hebben voor het Belgisch Kampioenschap en die elkaar geen millimeter ruimte gaan gunnen op de baan. Ron staat op de laatste rij en helemaal buitenaan. Ook geen plek waar vandaan je veel kunt uithalen.

Helaas weinig beelden uit de finale. De zon staat heel laag en de baan is heel erg stoffig.
Ron's taktiek is om de mannen aan de kop het lekker onderling te laten uitvechten en meteen de joker in te duiken. De start verloopt strak en probleemloos. De Keersmaecker pakt de kop gevolgd door van Mechelen en Coox. Na de eerste bocht duiken er meteen drie auto's de joker in. Jos Kuyper, Koen Pauwels en Ron gaan als aan ee touwtje door de joker heen. Ze beide anderen hebben waarschijnlijk hetzelfde gedacht dan Ron.


Kuypers, Pauwels en Ron door de joker

Patrick van Mechelen valt vlak voor het einde van de eerste ronde uit met een kapotte band. En in de tweede ronde valt ook voor Koen Pauwels vroegtijdig uit. Ron rijdt nu dus op een vierde plaats.

Er is nog even een spannend moment als Jos Kuypers bijna aan Coox voorbij gaat als die z'n joker doet, maar Coox weet 'm er toch voor te houden. Michaël de Keersmaecker wint de race, Jochen Coox wordt tweede en Jos Kuypers derde. Ron komt als vierde over de finish en Pauwels en van Mechelen worden vijfde en zesde zonder de wedstrijd uit te rijden.

In de einduitslag van het Belgisch Kampioenschap Rallycross is Jos Kuypers de overwinnaar. Hij is Belgisch Kampioen 2010. Jochen Coox is tweede en Patrick van Mechelen derde.
Toch leuk dat een Belg Nederlands kampioen is (van Mechelen) en een Nederlander nu Belgisch kampioen.

Dit was dus de laatste wedstrijd van dit raceseizoen. De wedstrijden zijn achter de rug. Wij gaan nog een aantal testruns doen de komende weken en dan gaat de auto in de winter geheel binnenstebuiten om 'm weer klaar te maken voor het seizoen 2011.

Tot volgende jaar !!