BK verslag Maasmechelen - Zondag 6 maart

De aftrap van het Rallycross seizoen 2011 vond afgelopen zondag plaats op het Duivelsberg circuit in Maasmechelen met een wedstrijd voor het Belgisch kampioenschap. Voor een aantal teams is deze wedstrijd aan de vroege kant, maar de toppers stonden er, plus nieuwkomer Jos Jansen in een Ford Focus.

Gedurende de winterstop hebben we een aantal punten op de i gezet. De belangrijkste aanpassingen betreft de voor- achter- en middendifferentieels. Vorige week is de auto bij MTO Engineering op de testbank gezet en alles bleek prima in orde te zijn.

De eerste meters op de baan zagen er meteen veelbelovend uit en Ron ging met vertrouwen de tijdtraining in en reed een 3e tijd. De veranderde differentieel setup maakt het qua gedrag een heel andere auto, wel even wennen maar een flinke stap voorwaarts. Volgens Ron kan de auto nu zelfs sneller dan hij er op dit moment mee rijden kan. Er zijn test kilometers nodig dus.

Helaas was het debuut voor Jos Jansen kort en hevig. In de training maakte hij een koprol en was daarmee voor de rest van de dag uitgeschakeld.

De eerste manche was een prima race en Ron ging als 2e over de finish. In de tweede manche had hij een probleem met het anti-lag systeem. Dat zorgt ervoor dat de turbo voldoende druk blijft houden als je het gas loslaat, dat ging dus op de Duivelsberg tijdens het terugschakelen even mis en de motor sloeg af. Ron kwam dwars op de baan te staan en had grote moeite de motor weer gestart te krijgen.

De 3e manche was weer een probleemloze race en hij werd als 3e afgevlagd.

In de finale had Ron een erg slechte start, maar na flink doortrappen kwam hij slechts een meter te kort om een op de 2e plek rijdende Patrick van Mechelen voor te zijn toen die uit de jokerlap kwam.
Jammer, want een ronde later kreeg de op de eerste plaats rijdende Jochen Coox een lekke band en won Patrick de wedstrijd. Ron ging als tweede over de finish. Geen slecht begin dus. Nu nog investeren in betere starts en dan kunnen we een mooi seizoen tegemoet zien.

Tot de volgende keende keer ...