NK verslag Valkenswaard - Zondag 10 april

Op zondag 10 april werd op het Eurocircuit in Valkenswaard de eerste ronde om het NK Rallycross verreden. Daarnaast telde deze wedstrijd ook mee in het Belgische kampioenschap. Hier punten scoren is dus belangrijk voor iedereen die aan beide kampioenschappen deelneemt.

Het Eurocircuit is onlangs vernieuwd met de aanleg van een Joker Lap, een stuk circuit dat elke rijder eenmaal per heat moet afleggen. Hiermee is de lay-out van het circuit compleet veranderd. De keus is aan de rijder wanneer hij deze joker lap neemt.


De nieuwe jokerlap sectie op het Eurocircuit in Valkenswaard. Foto: Henk de Winter

In de vrije training kan Ron de baan en de joker lap even verkennen en moet daarna al snel aan de start van de 1e manche verschijnen.
Hij start samen met Jochen Coox, Patrick van Mechelen en Jos Jansen. Ron gaat als derde door de eerste bocht en is vervolgens de eerste die de joker lap neemt.

Na drie ronden komt van Mechelen de joker lap uit en ziet Ron niet aankomen en raakt Ron daarbij vol op zijn rechter voorwiel en voorportier waarop Ron meteen reageerde door hem in de eerstvolgende bocht even “rechtuit” te zetten. Achteraf bleek dat Patrick zijn gaspedaal was blijven hangen.
Ron finisht als tweede achter Jochen Coox en weet ondanks de aanvaring met van Mechelen toch een derde tijd te noteren voor de 1e manche.

In zijn heat van de 2e manche zit Ron er meteen goed bij, dicht achter Jochen Coox. De afstelling van de auto is wat aangepast en dat voelt meteen een stuk stabieler aan.

Jammer genoeg begint opeens de versnellingsbak hevig te ratelen en daardoor moet Ron de strijd vroegtijdig staken.
Het is niet meteen duidelijk wat er aan de hand is, maar het klinkt ernstig. De versnellingsbak wordt uitgebouwd, maar aan de magneet van de oliestop kleven al een flink aantal losse tanden. Dat is in ieder geval niet iets dat snel is te repareren zonder reservebak. Voor Ron is het daarmee jammer genoeg over en uit voor vandaag.

Als de volgende dag de bak uit elkaar wordt gehaald blijkt het tandwiel van de derde versnelling alle tanden kwijt te zijn, en die losse tanden hebben ook de nodige schade veroorzaakt aan de andere tandwielen. Een forse tegenvaller dus.

Ook al was Ron er niet bij in de finale, het was er eentje om van te smullen.
Jochen Coox staat op pole, Patrick van Mechelen op 2, de Rus Timur Timerzyanov op 3, Jos Kuypers op 4 en Marcel Ottink op 5.
Van Mechelen pakket de kop met Timerzyanov in z’n kielzog. Kuypers ligt drie en Coox en Ottink op resp. 4 en 5.
Als van Mechelen jokert blijft hij Timerzyanov en Kuypers voor. In de laatste ronde jokert Timerzyanov en Jos Kuypers schiet hem voorbij. Patrick van Mechelen gaat als winnaar over de streep, een knappe prestatie! Jos Kuypers finisht als tweede en de Rus op drie.

De joker lap op het Eurocircuit is een welkome aanvulling. Het wedstrijdverloop is er veel minder voorspelbaar door geworden en het dwingt de rijders tot het uitdenken van een slimme strategie tijdens de race.

Op 8 mei is de volgende wedstrijd. Dan gaan we naar Buxtehude in Duitsland voor een wedstrijd die meetelt voor het Belgisch kampioenschap. Een week erna zijn we dan weer terug op het Eurocircuit in Valkenswaard.

Tot de volgende keer ...