Verslag EK België - 6 en 7 augustus

Eindelijk is het dan zover… De eerste EK Rallycross wedstrijd voor ons dit jaar is aangebroken.
Afgelopen vrijdagmorgen vertrokken we in opgewekte stemming naar het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen om deel te nemen aan de Belgische ronde om het Europees Kampioenschap Rallycross.

Deze EK is bijzonder voor ons omdat we vanwege het overzichtelijke circuit dit evenement hebben uitgekozen om onze sponsoren te ontvangen voor een dag met enerverende autosport. Sponsoren zijn heel belangrijk voor ons omdat ze het mogelijk maken onze geliefde sport te kunnen bedrijven dus een dag als dit is een mooie manier om onze erkentelijkheid te tonen.

We hebben de laatste tijd veel werk gehad onze motor te upgraden nadat deze in Buxtehude kapot is gelopen. De motor heeft grotere zuigers en dikkere zuigerpennen gekregen om de bedrijfszekerheid te vergroten. Ook is er een nieuwe grotere intercooler geplaatst omdat door de hogere turbodruk waar we nu mee rijden de inlaatlucht te heet werd.
Als het aluminium laswerk voor de nieuwe intercooler is gedaan door Erwin Sligman van AJT RVS Parts. Bedankt Erwin!

Na aankomst op het circuit hebben we eerst kwartier gemaakt en onze collega’s begroet. Daarna zijn we met de auto naar de technische keuring geweest en daarna klaargemaakt voor de vrije training op zaterdagmorgen.
De vrije training verliep prima en naderhand hebben we de demping aangepast omdat de auto in het nieuwe jokerlap traject met het voorste subframe tegen de grond sloeg. Verder hebben we de sporing opnieuw gecontroleerd.

Na de vrije training kwam de tijdtraining waarmee de startplek voor de eerste manche wordt bepaald. Ron was niet tevreden met het resultaat, een 23e plek. Dat kwam omdat we voor een natte baan afstelling hadden gekozen vanwege de regen. Maar kort voor de tijdtraining brak de zon door en de baan droogde snel waardoor Ron eigenlijk met een verkeerde setup reed. Toen we echter een totaaloverzicht van alle tijden in handen kregen zagen we dat het maar relatief was, Ron was slechts 1,8 seconden langzamer dan de eerst geklasseerde, Sverre Isachsen. Zo dic Zo dicht hadden we de toprijders nog nooit benaderd. De tijden lagen überhaupt erg dicht bij elkaar, de top 20 zat op minder dan één seconde uit elkaar.


Foto: Jan Rafoss - ERC24.com

Toen was het tijd voor de eerste manche. Ron startte samen met Van Mechelen, Lyssen, Janssen en Teurlings. Ron wist deze manche te winnen, wat een enorm vreugde gehuil van de tribune opleverde. Dit resultaat leverde uiteindelijk een 18e tijd op, maar alweer bleken de tijden heel dicht bij elkaar te liggen, Ron reed 4,5 seconden langzamer dan de snelste man Timur Timerzyanov. Net iets meer dus dan een seconde per ronde. Hiermee waren we best in onze nopjes.

De mensen van Rallycrossfreaks.be hebben een mooie video van Ron's 1e manche op Vimeo gezet die we hier graag opnemen. Op hun site zijn nog meer mooie video's van de EK wedstrijd te vinden.

Highlights & Crashes ERC Maasmechelen Belgium 2011 from StopandgoTV-RXF.

Volgend weekend gaat het EK circus naar het Eurocircuit in Valkenswaard en ook wij gaan weer een partijtje meeblazen.

 

Tot de volgende keer ...